'Zorunlu Göç'

“Ukraynalı Mültecilerin Yüzde 26’sı Almanya’da Kalmak İstiyor”

Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle ülkelerinden ayrılarak Almanya'ya gelen Ukraynalı mültecilerin yüzde 26'sının, burada kalıcı olarak hayatını sürdürmek istediği belirtildi.

Görsel: Shutterstock.com

Federal Göç ve Mülteci Dairesinin araştırma merkezi ile Alman Ekonomi Araştırmaları Enstitüsünün de aralarında bulunduğu birkaç kurum tarafından yapılan ve savaştan dolayı Almanya’ya gelen Ukraynalı mültecilerin durumunu araştıran rapor, başkent Berlin’de kamuoyuyla paylaşıldı.

Almanya’da Geçici ya da Kalıcı Yaşamak İsteyen Ukraynalı Mülteciler

11 binin üzerinde Ukraynalı mültecinin katıldığı araştırma raporunda, Almanya’ya ulaşan yetişkinlerin yüzde 80’inin kadın olduğu, bunların yüzde 77’sinin ise eşi olmadan ülkeye geldiği belirtildi.

Bu kadınların yüzde 48’inin çocuğunun bulunduğu aktarılan raporda, mültecilerin büyük bölümünün eğitim seviyesinin yüksek olduğu kaydedildi.

Mültecilere Almanya’da kalıp kalmayacağının sorulduğu raporda, araştırmaya katılanların yüzde 34’ünün savaş sonuna kadar, yüzde 11’inin birkaç yıl ve yüzde 2’sinin en fazla bir yıl Almanya’da kalmak istediği, yüzde 27’sinin ise Almanya’da ne kadar kalacağını bilmediği ifade edildi.

Ukraynalı mültecilerin yüzde 26’sının da Almanya‘da sürekli yaşamak istediği belirtildi.

Ukraynalıların Çalışma Durumu ve Almanca Öğrenimi

Almanya’ya ulaştıklarında Almanca konuşan mültecilerin oranının yüzde 4 olduğu bildirilen raporda, mültecilerin yarısının Almanca kursuna gittiği kaydedildi.

Mültecilerin yüzde 17’sinin Almanya’da çalıştığı, bunların yüzde 71’inin kendi mesleklerinde iş bulduğu vurgulanan raporda, mültecilerin yüzde 74’ünün kendi özel evinde veya dairesinde kaldığı, sadece yüzde 9’unun mülteci yurtlarında ikamet ettiği aktarıldı.

Mültecilerin Almanya’yı seçmelerinin sebebi, yüzde 60’ının yakınlarının veya arkadaşlarının bu ülkede yaşaması olarak gösterildi.

24 Şubat’ta başlayan Rusya-Ukrayna savaşından sonra Almanya’ya, Ukrayna’dan 1 milyonun üzerinde mültecinin ulaştığı açıklanmıştı. (AA)

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler