'Devlet Anlaşmaları'

Hamburg Devlet Anlaşması’nın Olumlu Sonuçları

Hamburg Senatosu, İslami dinî cemaatlerle on yılı aşkın bir süredir devam eden devlet anlaşmasını değerlendirdi ve olumlu görüş bildirdi.

Fotoğraf: Bildagentur Zoonar GmbH - Shutterstock.

Hamburg eyaletinin senatosu, on yıl önce üç İslamî dini cemaat ve Alevi toplumunun temsilcileri ile imzalanan anlaşmanın olumlu sonuçlar doğurduğu görüşünde. Eyalet parlamentosuna sunulan bir raporda, sözleşmelerin şehir ve dinî cemaatler arasında iş birliği için iyi bir temel oluşturduğu belirtildi.

Raporun Dikkat Çektiği Sonuçlar

Eyalet yönetimi ve dinî cemaatler arasındaki mutabakat, İslami dinî bayramlarını Katolik ve Protestan kiliselerinin dinî bayramlarıyla eşit seviyeye getirmiş ve Hamburg’un “herkes için din eğitimi “nin temelini tanımlamıştır. Anlaşma, ilaveten, İslam din dersinin ortak organizasyonu ve Müslüman vatandaşların sosyal hayata daha fazla katılım sağlamalarını mümkün kılmayı da amaçlıyor. 

Hamburg Senatosu, anlaşmanın değerlendirilmesi amacıyla geçtiğimiz haftalarda İslami dinî cemaatlerin temsilcileri ve sivil toplumdan uzmanların katılımıyla bir uzmanlar toplantısı düzenlenmişti. Hazırlanan rapor, eyalet meclisine sunuldu. 

Senato, on yılın ardından anlaşmanın uyum ve huzur içinde bir arada yaşamak için bir örnek oluşturduğu ve oluşturmaya devam ettiği sonucuna vardı. Ayrıca; uygulamaya geçirilen bu mutabakatın, imza atan tarafların kamu ve bölge halkı tarafından tanınmalarına katkıda bulunduğunu teyit etti. Senato, Müslüman toplulukların resmen tanınmasının özellikle gençlerin dinî kimliklerini benimsemesi açısından önem arz ettiğinin altını çiziyor.

Hamburg Devlet Anlaşması

13 Kasım 2012’de dönemin Eyalet Başbakanı Olaf Scholz (SPD), Hamburg’taki İslam dini topluluklarıyla eyalet ve Müslüman topluluklar arasındaki işbirliğini düzenleyen bir devlet anlaşması imzaladı. Anlaşma, cemaatlere ait binaların bakımı, cami inşa etme, din görevlisi hizmetleri sağlama ve defin işlemlerini düzenliyor. Hamburg İslami Cemaatler Konseyi (Schura Hamburg), Hamburg’daki Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) ve İslam Kültür Merkezleri Birliği (VIKZ) ile imzalanan anlaşmayı, Almanya’daki Alevi topluluğu ile imzalanan ikinci bir anlaşma izledi.

Hamburg İslam Merkezi (IZH), Schura’ya üye 39 topluluktan biriydi. Dernek, Anayasayı Koruma Ofisi tarafından İran yönetiminin Avrupa’daki üslerinden biri olarak görüldü ve birçok suçlamanın odağında yer aldı. Geçtiğimiz kasım ayının sonlarında; IZH, ihraç edilmemek için Schura ile olan bağlantısını sona erdirdi.

Diğer Eyaletlerdeki Durum

Eyalet, bu şekilde, 2012’de İslami topluluklarla devlet anlaşması imzalayan ilk federal eyalet olmuştu. Anlaşmasının imzalanmasının ardından Aşağı Saksonya ve Rheinland-Pfalz eyaletleri de Müslüman topluluklarla müzakerelere başladıysa da bu girişimler sekteye uğradı ve ilk etapta durduruldu. Ancak Rheinland-Pfalz eyaleti Nisan 2020’de, Koblenz Üniversitesinde İslam teolojisi alanında öğretmenlik bölümünün kurulmasını da içeren bir “hedef anlaşması” ile bu konuda yeni bir girişim başlattı. (P)

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler