'Zorunlu Göç'

CDU Liderinden Ukraynalı Mültecilere “Sosyal Turizm” Suçlaması

Almanya'da CDU lideri Friedrich Merz'in Ukraynalı mültecilerin Ukrayna'ya gidip gelmelerini "sosyal turizm" olarak suçlaması tartışılıyor.

Fotoğraf: @penofoto - Shutterstock

Almanya’da muhalefetteki Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Friedrich Merz’in savaştan kaçarak Almanya’ya sığınan ve burada sosyal yardım alan Ukraynalı mültecilere yönelik “sosyal turizm” suçlaması tartışmalara neden oldu.

“Büyüyen Bir ‘Sosyal Turizm’ Sorunumuz Var”

Merz, Bild gazetesinin televizyon kanalına (Bild-TV) yaptığı açıklamada, Ukraynalı mültecilerin temel güvenlik yasaları kapsamında sosyal yardım almalarına ilişkin Alman hükûmetinin ilkbaharda aldığı kararı eleştirdi.

“Şimdi bu mültecilerin sosyal turizmini görüyoruz.” ifadesini kullanan Merz, Almanya’ya gelen mültecilerin Ukrayna’ya gidip geldiğini ileri sürdü.

Merz, bunların birçoğunun bu (sosyal) sistemden yararlandığını savunarak, “Burada büyüyen bir sorunumuz var. İlkbaharda bu sorunun ortaya çıkabileceğine dikkat çektik. Federal hükûmet, bunu duymazdan geldi.” değerlendirmesinde bulundu.

Merz’in özellikle Ukraynalı mültecilere yönelik “sosyal turizm” ifadesini kullanması ülkede tepkilere yol açtı.

Diğer Partilerin Merz’in Sözlerine Tepkileri

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Merz’i eleştirerek, “Putin’in bomba ve tanklarından kaçan Ukraynalı kadınlar ve çocukların sırtından kışkırtıcılık yapmak dar kafalıktır.” ifadesini kullandı.

Adalet Bakanı Marco Buschmann, “İnsanlar, Almanya ile Ukrayna arasında bazen hayatlarını riske atarak gidip geliyorlarsa bu sosyal turizm değildir. Belki bu, sadece sevdiklerini, askerde olan kocasını veya babasını ya da ülkesini merak etmektir?” değerlendirmesinde bulundu.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Federal Meclis Üyesi Katja Mast da Merz’i, kullandığı ifadelerle aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) Partisinin taktiğini uygulamakla suçlayarak, “Bunu şimdiye kadar AfD’den görüyoruz.” diye konuştu.

Hür Demokrat Parti (FDP) Federal Meclis Grubu Başkanı Christian Dürr, Merz’in Ukrayna’dan gelen mülteciler bağlamında “sosyal turizm” ifadesini kullanmasının yersiz olduğunu belirterek, “Ukrayna’dan gelen insanlar, Putin’in acımasız savaşından kaçtıkları için bize geliyor. Birçoğu her şeyini kaybetti ve yakınları için endişe duyuyor.” dedi.

CDU Lideri Geri Adım Attı

Bu arada Merz, yoğun eleştiriler üzerine Twitter’dan açıklama yaparak, “Seçtiğim kelimeler kırıcı olarak hissedildiyse özür dilerim.” ifadesini kullandı. Merz, “sosyal turizm” kelimesini kullandığından üzgün olduğunu, bununla münferit olaylarda görülen bir sorunu uygun olmayan şekilde tarif ettiğini belirtti. (AA)

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler