'TAFEL'

Almanya’da Bu Yıl Gıda Yardımı Alanların Sayısı 2 Milyonu Geçti

Almanya'da aşevlerindeki gıda yardımlarından faydalanan kişi sayısının 2 milyonu geçtiği açıklandı. Bazı aşevlerinde artan talebe yetişilemedi ve daha fazla başvurunun kabul edilmediği belirtildi.

Fotoğraf: Ladanifer - Shutterstock.

Almanya’daki aşevlerinin çatı kuruluşu olan Tafel Deutschland’a göre; 2022 yılında ülke çapında ihtiyaç sahiplerine yönelik gıda dağıtımlarına bir önceki yıla göre ortalama yüzde 50 daha fazla insan geldi. Kurumun başkanı Jochen Brühl, RedaktionsNetzwerk Deutschland’a yaptığı açıklamada, iki milyondan fazla kişinin gıda yardımlarından yararlandığını söyledi.

Gıda Yardımı Başvuları Donduruldu

Aşevlerinin ve tedarik zincirlerinin buna artışa hazırlıklı olmadığını belirten Brühl, bu nedenle gıda yardımı başvurularını askıya alındığını açıkladı:

“Bu yıl zaman zaman aşevlerinin yaklaşık yüzde 30’unda alımlar dondu. Çok fazla insan için çok az yiyecek ve kapasite vardı. Aşevlerinin yüzde 70’inden fazlası da daha az gıdaya sahip olduklarını bildirdi.”

Enflasyon nedeniyle artan fiyatlar ve geçim telaşı sadece yardım arayanlar üzerinde değil, yardım gönüllüleri üzerinde de büyük bir baskıya yol açıyor. Tafel Deutschland’ın yaptığı bir ankette gönüllülerin yüzde 60’ından fazlası tüm bu durumun kendilerini psikolojik olarak çok zorladığını ifade etmiş.

Siyasilere Çözüm Bulmaları İçin Çağrı

Ülkedeki sayıları 960’ı aşan aşevlerinin insanları geçim problemlerini bütünen çözebilecek bir konumda olmadığını ve ana faaliyetlerinin destek sağlama niteliğinde olduğunu belirten Brühl, siyasilerin ihtiyaç sahiplerinin sorunlarını çözmeye davet etti ve ilaveten yardım gönüllülerinin üzerindeki yükü hafifletmerini talep etti:

“Örneğin; belirli sayıda saat çalıştıklarını kanıtlayabilen gönüllülere, bu taahhütleri için ücretsiz ulaşım bileti verilebilir.”

Tafel, ekonomik döngüde artık kullanılmayan ve aksi takdirde imha edilecek olan gıdaları ihtiyaç sahiplerine dağıtan ya da küçük bir ücret karşılığında veren kâr amacı gütmeyen yardım kuruluşlarının
adıdır. Almanya’da 1993 yılından beri faaliyet gösteren Tafel’lara benzer girişimler diğer Avrupa ülkelerinde de (İng. “Food banks”, Fr. “Banques alimentaires”) bulunmaktadır.

2020 yılı itibarıyla Almanya’da 1 milyon 100 bin insan aşevlerinden gıda yardımı alıyor ve bu rakam ülkedeki nüfusun yaklaşık 1,3’üne denk geliyordu. Temmuz 2022 itibarıyla aşevlerinden yardım alanların sayısının 2 milyonu geçtiği açıklanmıştı. (P)

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler