'Hanau'

Hanau Saldırganının Babası Gözaltına Alındı

Hanau saldırganın babası, kurbanların ailelerine yönelik uzaklaştırma kararını defalarca ihlal ettiği gerekçesiyle gözaltına alındı. Daha önce de ısrarlı takip ve tehdit suçlarını işlediği şüphesiyle yargılanan sanığa yönelik hâlihazırda 24 farklı dava dosyası olduğu belirtildi.

Fotoğraf: Shutterstock / Pradeep Thomas Thundiyil

19 Şubat 2020’de Hanau’daki ırkçı terör saldırısını gerçekleştiren Tobias R.’nin babasına yönelik soruşturmalar polis ve savcılığı meşgul etmeye devam ediyor. Failin babasının kurbanların yakınlarına yaklaşmasını yasaklayan uzaklaştırma kararını birden çok kere ihlal ettiği bildirildi. Hanau Savcılığının dün basın kuruluşlarına yaptığı açıklamada bu konuyla ilgili 21 ayrı dava için soruşturma yapıldığı ve söz konusu kişinin kolluk kuvvetlerine karşı koyduğu 3 farklı vakanın da araştılrıldığını duyuruldu. Bu suçlamaların soruşturulması için sanığın polis tarafından göz altına alındığı bildirildi.

Kurbanların Ailelerini Takip ve Tehdit Ettiği Düşünülüyor

Polis teşkilatı adına açıklamayı yapan sözcünün belirttiğine göre; sanığın gözaltına alınmasıyla ikamet ettiği yer ve yerlerle ilgili beyanda bulunması sağlanmak isteniyor. Daha önce de basına yansıyan haberlerden de bilindiği üzere Tobias R.’nin babası, ırkçı saldırıda çocuğunu kaybeden bir annenin yaşadığı apartmanın yakınlarında birkaç defa kalmıştı. Savcılık, bu iddialardan hareketle, sanığı ısrarlı takip ve tehdit şüphesiyle soruşturmuş ancak bu şüpheler net olarak kanıtlanamadığı dava kısmen düşmüştü. Yetkililer, sanığa dair bu şüphelerin devam ettiği görüşünde.

Sanığın, son olarak, Kasım 2022’de Heinrich Heine İlkokulunda eğitim gören birkaç öğrenciye hakaret ettiği ve tehditlerde bulunduğu iddia edilmişti. Öğrenciler tenefüsteyken okul binasının önünde duran ve öğrencilerden köpeklerini sevmelerini istediği belirtilen sanığın kim olduğunun anlaşılmasının ardından öğrenciler ve saldırganın babası arasında gerilim yaşandığı belirtilmişti.

Mahkemede Ne Olmuştu?

Geçtiğimiz aylarda Hanau’da hayatını kaybedenlerin yakınlarını taciz etmekle suçlanan Hanau saldırganının babası hakkında ayrıca, evinin yakınındaki bir protesto gösterisine katılan ve aralarında saldırı kurbanlarının yakınlarının da bulunduğu kişilere “vahşi yabancılar” demesi nedeniyle soruşturma açılmıştı. Ayrıca, saldırının yaşandığı gece, evinin çevresinde konuşlandırılan özel timi “terör timi” olarak adlandırmakla da suçlanmıştı.

Eylül 2022’de sonuçlanan temyiz davasında insanlara hakaret ettiği gerekçesiyle toplam 4 bin 800 Euro para cezasına çarptırılmıştı. Mahkeme, diğer suçlamada hakkındaki, Bölge Mahkemesinin kararını bozmuş ve hakaret suçundan beraat kararı vermişti. (P)

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler