'İltica'

2022’de Almanya’ya Yapılan İltica Başvuruları Arttı

2022'de Almanya'ya yapılan iltica başvurularında önceki yıla kıyasla yüzde 27,9'luk bir artış gözlemlendi. Bu sayıya Ukraynalı mülteciler dahil edilmezken, başvuranların büyük kısmı Suriye ve Afganistan vatandaşları. Ülkeler arasındaki en büyük yüzdelik artış ise Türkiye'ye ait.

Fotoğraf: Bartolomiej Pietrzyk - Shutterstock.

2022 yılında Almanya’ya yapılan iltica başvurularının arttığı ve en dikkate değer artışın aralık ayında gerçekleştiği kaydedildi. Başvuranların büyük kısmı Suriye ve Afganistan’dan geliyor. Ukraynalı mültecilerin ise, AB bölgesinde serbest dolaşım hakkına sahip olduğu için iltica başvurusu yapmak zorunda değil.

Almanya’da 200 Binlik İltica Üst Sınırı Aşıldı

Federal Göç ve Mülteciler Dairesi (BAMF) tarafından ARD televizyon kanalı için özel olarak hazılanan raporun bulgularına göre; 2022 boyunca 244 bin 132 kişi Almanya’ya iltica etmek için başvurdu. 2021’de bu sayı 190 bin 816’ydı. Yaklaşık 55 bin kişilik artış, Ukraynalı olmayan sığınmacıların sayısının yüzde 27,9 oranında arttığı anlamına geliyor. Bu rakam, CSU’lu eski Federal İçişleri Bakanı Horst Seehofer tarafından bir ölçüt olarak belirlenen ve tartışmalara neden olan 200 bin sığınmacı “üst sınırının” üzerinde kalıyor.

Bu iltica başvurusunda bulunanlara ek olarak; Almanya geçen yıl Ukrayna’dan bir milyondan fazla insanı kabul etti. Ukrayna vatandaşlarının AB’nin güncellediği Geçici Koruma Yönergesi sayesinde sığınma başvurusunda bulunmaları gerekmiyor.

En Büyük Yüzdelik Artış Türkiye’den

Almanya’ya sığınmak amacıyla ilk başvurusunu yapanların başında 70 bin 976 kişiyle Suriyeliler geliyor. 2021’de Suriyeli başvuru sahiplerine kıyasla yüzde 29,3’lük bir artış söz konusu. BAMF verilerinde ikinci sırada Afganistan’dan gelen sığınmacılar yer alıyor. 36 bin 358 Afgan vatandaşı, ilk başvurusunu yaptı. Bu da 2021’e kıyasla yüzde 56,2’lik önemli bir artış anlamına geliyor.

Yüzdelik olarak en büyük artış ise, Türkiye’ye ait. 23 983 Türk vatandaşı iltica başvurusunda bulundu ve önceki yıla kıyasla yüzde 238,7’lik bir artış gözlemlendi. BAMF bulguları, bu artış için bariz bir neden göstermemekle birlikte Türkiye’deki kötüleşen ekonomik durumun bir neden olabileceği belirtiliyor.

Başvuraların Kabul ve Ret Oranları

Almanya’da iltica başvurularının değelendirilmesi, 6-7 aylık bir sürede gerçekleşti. 31 Aralık 2022 itibarıyla ülkede 136 bin 448 başvuru dosyasının hâlen karara bağlanmadığı ifade edildi.  Toplamda ise 228 bin 673’ünün karara bağlandı. Bu rakam, sadece Almanya’ya ilk defa iltica başvurusunda bulunanları ifade etmiyor. Daha önce başvurusu reddedilmiş ve bir takım sebeplerle ülkesinden ayrılıp başka bir ülkeden ya da Almanya’da yeniden başvuruda bulunmuş kişileri de kapsıyor.

BAMF, karara bağlanan başvuruların yüzde 56,2’sinin olumlu sonuçlandığını tespit ediyor. Ülkelere göre kabul oranlarına bakıldığında; Suriye vatandaşlarına ait başvuruların yüzde 90,3’ü, Afganistan’dan gelen müracaatların yüzde 83,5’i onaylandı. İltica başvurusunda bulunan Irak vatandaşları için ise tam tersi bir durum söz konusu. Başvuruların yalnızca yüzde 22,5’i olumlu sonuçlandı.

Mevsimsel Artış Dikkat Çekiyor

İstatistiklerde dikkat çeken hususlardan biri, ilk başvuru sayısının 2022 sonbaharında artmış olması. Özellikle Aralık ayında 26 bin 672 başvuru yapıldı ve 2021’nin aralık ayına kıyasla yüzde 94,5’lik bir artış gözlemlendi.

Aralık ayında yaklaşık iki katlık artışın nedenleri tam olarak anlalaşılamadı. Koruma talep edenlerin ülkeye giriş yaptıktan hemen sonra değil, ancak kayıt ve tıbbi muayeneden sonra sığınma başvurusunda bulunduklarını dikkat çekiliyor. Bu süreç, yeni gelenlerin sayısının yüksek olması ve bazı federal eyaletlerde kayıtların birikmesi nedeniyle, mültecilerin sığınma başvurusunda bulunabilmek için birkaç hafta beklemek zorunda kalmış olabileceği ifade ediliyor. (P)

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler