"Cami Saldırısı"

Camiye Nefret Mektubu: “Depremde Daha Fazla Müslüman Ölmeliydi”

Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'da Türkiye kökenli cemaate sahip camiye hakaret ve nefret dolu bir mektup gönderildi.

Fotoğraf: Google Maps - noble rich :ossei berkoh:. Düzeltme: Perspektif.

Birleşik Krallık’ın başkenti Londra’da bulunan bir camiye nefret söylemi ve Müslüman karşıtlığıyla dolu bir mektup gönderildi. Londra’nın Hackney bölgesindeki camiye gönderilen mektubu yazan kişi, 6 Şubat’ta Türkiye ve Suriye’de meydana gelen depremleri memnuniyetle karşıladığını ve daha fazla Müslümanın ölmemesinden duyduğu hayal kırıklığını dile getiriyor.

Taziye Mektubu Beklenirken Hakaret ve Nefret Söylemine Maruz Kaldılar

Yaklaşık 15 milyon insanın yaşadığı oldukça geniş bir bölgeyi etkileyen depremin etkileri İngiltere’ye kadar ulaşmış durumda. Londra’da yaşayan birçok kişi depremde arkadaşlarını ve aile üyelerini kaybetti. An itibarıyla hayatını kaybedenlerin sayısının 40 binin üzerindiği olduğu ifade ediliyor. Londra ve civarındaki Türkiye kökenliler, Müslümanlar ve diğer gönüllüler deprem bölgesi için bağış ve yardım toplama organizasyonları düzenliyor.

Mektubun yollandığı Masjid Ramadan adlı camiin dernek başkanı Erkin Güney, Birleşik Krallık basınına konuştu ve mektubun cami cemaatinde üzüntü ve rahatsızlığa neden olduğunu belirtti. Empati ve dayanışma taleplerinin oldukça yoğun olduğu böylesi duygusal bir dönemde nefret ve hakaretlere maruz kaldıklarını Güney, bu olay karşısında büyük şaşkınlık yaşadığını aktardı. Mektubun “Bu içten mektupla, Türkiye ve Suriye’de yaşanan olaylardan dolayı duyduğum üzüntüyü ifade etmek istiyorum.” cümlesiyle başlayan ilk satırlarını okurken bir taziye mektubu olduğunu düşündüğünü ifade eden Güney, devamında şu şok edici ifadelerin yer aldığını aktardı:

“Şunu açıkça belirtmek isterim ki binlerce insanın ölmüş olmasından duyduğum üzüntü samimi değildir. Sadece daha fazla Müslüman ölmediği için içtenlikle üzgünüm. Müslümanlardan benim kadar nefret eden birinin duyabileceği en iyi haber bu olmalı. Bu tek kelimeyle harika!”

Mektubu gönderen kişi, ölü sayısının “hiçbir yerde yeterli olmadığını” ve “en az iki milyon ölü” olmasını umduğunu da yazmış. Okudukları karşısında sarsıldığını aktaran Erkin, mektubu gönderen kişinin karanlığa gömülü hâlde olduğunu ve kalbinde çok fazla nefret barındırdığını düşündüğünü belirterek söz konusu kişi için sadece dua edebileceğini söyledi. Erkin, ayrıca mektubu emniyet birimlerine iletti.

Londra emniyeti, Stoke Newington’daki bir başka camiye de ırkçı ve İslamofobik dil içeren bir mektup gönderildiğini açıkladı. Polis, her iki olay için henüz herhangi bir tutuklama yapılmadığını ancak soruşturmanın devam ettiğini duyurdu.

1977’de faaliyete başlayan Masjid Ramadan, Türkiye ve Kıbrıs kökenli Müslümanların ülkede açtıkları ilk cami. The UK Turkish Islamic Trust derneği tarafından idare edilen camide kültürel çeşitlilik gözetilerek, Birleşik Krallık’taki farklı etnik kökenlerden gelen imamlar dönüşümlü olarak görev yapıyor. (P)

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler