'Geri Dönüşüm'

“Yoksul Ülkelere Kullanılmış Giysi Yerine Atık İhraç Ediliyor”

Avrupa, Afrika ve Asya'ya giderek daha fazla kullanılmış tekstil ürünü ihraç ediliyor ve sevk edilen bu ürünler arasında çok sayıda çöp bulunuyor. Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre; Avrupa'daki geri dönüşüm kapasiteleri sınırlı olduğundan atılan giysilerin büyük bir kısmı Afrika ve Asya'ya "bağışlanıyor".

Fotoğraf: Photomann7 - Shutterstock.

Bir AB kurumu olan Avrupa Çevre Ajansı (AÇA) tarafından hazırlanan ve 27 Şubat’ta kamuoyuyla paylaşılan rapor, Avrupa’da kullanılmış eski giysilerin genellikle Asya veya Afrika’daki çöplüklere gönderildiğine dikkat çekiyor. “Eski giysi bağışlarının ihtiyacı olan insanlara gönderilmiş cömert hediyeler olduğu algısı gerçeği tam olarak yansıtmıyor” tespitini yapan çalışma kapsamında, Birleşmiş Milletlerden alınan veriler aracılığıyla 2000-2019 yılları arasında AB’den kullanılmış tekstil ihracatındaki gelişmeler incelendi.

Kullanışmış ya da Atık Ürünlere Neden Talep Var?

AÇA’ya göre atık ürünler genellikle ikinci el ürün olarak ihraç ediliyor. Bunun öncelikli nedeni, AB bölgesinde yapıştırılan etiketlerin tekstil ürünlerinin gerçek durumuyla tam olarak örtüşmemesi. Bu tutarsızlıkla bağlantılı olarak da söz konusu ürünlerin ne ölçüde geri dönüştürülebileceği genellikle belirsiz kalıyor. Örnek olarak; 2019 yılında AB’den yaklaşık 1.7 milyon ton eski giysi ihraç edildi. 2019’daki bu değer 2000 yılındaki seviyenin yaklaşık 3 katına denk geliyor ve AB vatandaşı başına yılda neredeyse dört kilograma karşılık geliyor.

Rapora göre; kullanılmış giysi ihracatının takriben yarısı (yüzde 46) Afrika’ya gidiyor. Kıtada ucuz giysilere büyük bir talep var. Ancak gerçekte, tekstil ürünlerinin çoğu geri dönüşüm için kullanılamaz durumda ve açık ve kısmen yasadışı depolama alanlarında atık olarak son buluyor. AB’den eski giysilerin ithalatı Afrika ülkelerinde yıllardır tartışma konusu. Bu süreci eleştirenler, AB’den giysi ithalatının yerel tekstil endüstrilerini zayıflattığına dikkat çekiyor. Bu nedenle Ruanda, 2019 yılında ikinci el giysi ithalatını yasakladı.

Pakistan En Fazla Kullanılmış Tekstil Ürünü ve Atığı İthal Eden Ülke

AÇA raporunda yapılan bir diğer tespit, 2019 yılında Avrupa’daki eski giysilerinin yaklaşık yüzde 41’inin Asya ülkelerine gidiyor olması. 2000 yılındaki kıtalara göre dağılım nispetle Asya’ya yapılan ihracatta önemli büyük bir artış söz konusu ve an itibarıyla Pakistan dünyanın en büyük alıcısı konumunda. Asya’da tekstil ürünleri işlenerek paçavra veya dolgu malzemesi haline getiriliyor, ancak bir kısmı da çöp olarak tesislerde bertaraf ediliyor ya da Afrika’ya ihraç ediliyor.

AB Komisyonu, 2022 yılında kullanılmış tekstil ticaretinde şeffaflık ve sürdürülebilirlik için stratejiler açıklamıştı. AÇA’ya göre, uygunsuz bertarafı önlemek için ticaret yollarının ve alıcı ülkelerdeki ihtiyaçların daha iyi anlaşılması gerekiyor. (P)

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#1

*Tüm alanları doldurunuz

  • Orhun Ek
    2023-08-09 13:40:40

    Merhaba yazınız için tebrik ve teşekkür ederim. AÇA'nın raporunu iletmeniz mümkün müdür? Detaylı incelemek isterim mümkün olursa. Saygılar, Orhun Ek

Son Yüklenenler