'Türkiye'de Deprem'

Almanya Kaç Depremzedeye “Kolaylaştırılmış” Vize Verdi?

Almanya, depremden etkilenen 700'ün üzerinde kişiye acil durum arz eden mağduriyetleri nedeniyle vize verdi. Hükûmet ise, vize prosedüründeki bürokratik zorlukları kolaylaştırmaması nedeniyle eleştirilmeye devam ediliyor.

Fotoğraf: Sergiy Palamarchuk - Shutterstock.

Mediendienst Integration adlı göç özelinde çalışan basın kuruluşunun edindiği bilgilere göre, 28 Şubat itibarıyla “kolaylaştırılmış” vize türünden sadece 733 kişi faydanabildi. 159 depremzede ise aile birleşimi vizesi alarak Almanya’ya geldi. Daha önce RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND) adlı basın kuruluşunun ulaştığı bir Dışişleri Bakanlığı sözcüsü de, aile birleşimi vizelerinin büyük kısmının Suriye’den gelen depremzedelere verildiğini aktarmıştı.

Deprem yardımı bağlamında “kolaylaştırılmış” Schengen vizesi için ön koşul, ilgili kişi ya da kişilerin çocuklarının ya da ebeveynlerinin Almanya’da yaşıyor olmasıdır. Buna ek olarak, deprem bölgelerindeki başvuru sahiplerinin diğer hususların yanı sıra pasaport, biyometrik fotoğraf, sağlık sigortası belgesi sunmaları ve acil durumlarını yazılı olarak açıklamaları gerekiyor.

Vize Prosedürü Eleştiriliyor

Almanya’daki Türkiye kökenli toplum, prosedürlerin hâlâ çok bürokratik olmasını ve birinci ve ikinci derece akrabalarla sınırlandırılmasını eleştirmeye devam ediyor. Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser (SPD) ve Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock (Yeşiller) daha önce depremzedelere hızlı ve bürokratik olmayan bir şekilde vize verme sözü vermişlerdi. O tarihten bu yana başvurular Türkiye’de deprem bölgesinde bulunan bir vize kabul merkezinde ve sonradan hizmete açılan mobil bir vize başvuru ofisinde kabul ediliyor.

Bu arada, sosyal medya platformlarında konuyu takip eden depremzede yakınlarının karmaşık olan prosedürle ilgili kızgınlığı her geçen gün biraz daha artıyor. Giderek daha fazla sayıda insan bürokratik prosedürden ve resmî taahhütname belgesini temin etmek için gidilmesi gereken yabancılar dairesinin (Alm. Ausländerbehörde) yavaşlığından şikayet ediyor. Vatandaşlar, deprem öncesinde zaten pandemi nedeniyle düşük sayıda personel ile çalışan ve ağır bir iş yüküne sahip yabancılar dairesinden randevu almakta güçlük çekiyordu. Aynı sıkıntının şu anda da devam ediyor olması nedeniyle depremzede yakınları vize başvuruları hakkında bilgi almak ve gerekli evrakları tamamlayabilmek için yabancılar dairesine ulaşmada zorluk yaşıyor.

“Hayal Kırıklığına Uğradık”

Kolaylaştırılmış vize konusundaki kafa karışıklıklarını gidermek için Berlin Brandenburg Türkiye Toplumu Derneği (TBB), Berlin Eyaleti Göçmen Bürosu Müdürü Engelhard Mazanke ile bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. Basın toplantısının video kaydı ve dökümü Medya Berlin haber sitesi tarafından paylaşıldı. 

Yapılan eleştirilere cevap veren ve bilgi karmaşıklığına açıklık getirmek isteyen Berlin Göçmen Bürosu Müdürü Mazanke, konuşmasına kolaylaştırılmış vizenin aslında o kadar basit şekilde edinilemeyeceğini söyleyerek başladı. Mazanke, kolaylaştırılmış veya hızlandırılmış vizeden, hiçbir bürokratik işlem ve kontrol olmadan yürüyecek bir prosedürün anlaşılmaması gerektiğini söyledi. Mazanke ardından prosedür içerisinde talep edilen şartlar ve özel olarak taahhütnameyle ilgili bilgi verdi ve soruları cevapladı. 

Mazanke ayrıca 90 günlük sürenin ardından iltica başvurusu yapılırsa ne olacağı konusuna da değindi. Buna göre Türkiye’den Almanya’ya gelen depremzede 90 günlük vizenin bitiminden sonra Almanya’da kalmaya devam ederek sosyal yardımdan faydalanırsa, sosyal yardım kurumu bu parayı, yakınını davet eden kişiden isteyecek. Şayet davet edilen akraba vize bitiminden sonra Almanya’da iltica başvurusunda bulunursa, yine 5 yıl boyunca şahsı davet eden kişi tüm masraflarını karşılamak zorunda kalacak.

Toplantının ardından konuşan TBB sözcüsü Ayşe Demir, hükûmetin “kolay vize” açıklamasının altında gerçekte elle tutulabilir bir kolaylık göremediklerini ve depremzedelere tanınacak vize kolaylığı konusunda hayal kırıklığına uğradıklarını açıkladı. Demir, saptanabilen tek farklılığın Türkiye’de başvuru yapıldıktan sonra değerlendirme süresinin 5-7 günlük bir süreye indirilmiş olması olduğunu dile getirdi. 

Almanya ve Türkiye’den Toplanması Gereken Belgeler

Açıklanan şartların hem depremzedeyi hem de Almanya’daki yakınını detaylı olarak kapsaması nedeniyle iki taraflı bir belge toplama süreci gerekiyor. Almanya’daki yakınının, vatandaşsa kimlik ve pasaport, değilse oturum belgelerinin fotokopileri, davet eden kişinin, Türkiye’deki depremzede yakının masraflarını karşılayabileceğini göstermesi açısından maaş bordroları ve banka hesap hareketlerinin ibrazı isteniyor.

Türkiye’den vize başvurusunda bulunacak kişinin başvuru esnasında sunması gereken belgelerin başında vize başvuru formu, pasaport ve biometrik fotoğraf geliyor. Deprem nedeniyle pasaportun mevcut olmaması durumunda, başvurunun geçici pasaport teminiyle yapılabileceği belirtildi. Başvuran kişinin Almanya’da kalacağı azami 90 günlük süreyi kapsayan seyahat sağlık sigortasının da sunulması gerekiyor. Ardından kişinin, Türkiye’deki nüfus müdürlüklerinden ya da E-Devlet üzerinden alabileceği belgeler var: Deprem bölgesinde ikamet ettiğini ispat edebilmesi amacıyla “Tarihçeli Yerleşim Yeri Bilgileri Raporu” ve  Almanya’daki yakınıyla olan akrabalık ilişkisini gösteren “Tam Tekmil Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği” sunması gerekiyor. Başvuru sahibinden ilaveten “deprem” nedeniyle oluşan mağduriyetini ve durumun acileyetini açıklayan yazılı bir açıklama sunması bekleniyor. 18 yaşının altındaki başvuru sahiplerine yönelik her iki ebeveynin imzasını taşıyan noter onaylı muvafakatname ibrazı şart koşuluyor. Eğer reşit olmayan kişinin tek bir vasisi varsa bu durumu izah eden velayet belgesinin de gösterilmesi gerekiyor.

Deprem bölgesindeki kötü şartların ve maddi manevi bütün kayıpların bir şekilde üstesinden gelip bu belgeleri toparlayabilen depremzedenin ardından başvurusunu Almanya’nın konsolosluklarına değil, diğer kısa süreli olağan vize başvuruları için yetkili aracı firma olan iData üzerinden yapması gerekiyor. İkamet adresi gözetmeksizin tüm iDATA şubeleri tarafından başvurular randevusuz kabul ediliyor. (P)

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler