'Türkiye'de Deprem'

Yurt Dışındaki Vatandaşlara “Evim Yuvan Olsun” Çağrısı

Depremden etkilenen insanlara sıcak bir yuva sunmak amacıyla başlatılan “Evim Yuvan Olsun” kampanyasına ilgi artarak devam ediyor. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Abdullah Eren, yurt dışında yaşayan vatandaşları da kampanyaya destek olmaya çağırdı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından evlerini kaybeden depremzedelerin barınma sorununa hızlı bir çözüm sunmak amacıyla “Evim Yuvan Olsun” kampanyasını başlattı. Kampanyaya ilgi gösteren yurt içi ve yurt dışından pek çok vatandaş evlerini depremzedelere açtı. YTB Başkanı Abdullah Eren de yurt dışındaki vatandaşların bu kampanyaya katılmaları için çağrı yaptı.

Eren, yayımladığı video mesajda, “Şu anda depremlerden etkilenen insanlarımızın en büyük ihtiyaç duyduğu şey, sıcak bir yuva.” ifadesini kullandı. Türkiye’nin bu kapsamda önemli ve örnek bir uygulama olan “Evim Yuvan Olsun” kampanyasını başlattığını vurgulayan YTB Başkanı Eren, şunları kaydetti:

“Ben biliyorum ki yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın Türkiye’nin farklı yerlerinde kullanmadıkları ya da boş yerleri var. Devletimiz boş veya kullanmadığınız evlerinizi depremden etkilenen insanlarımıza açmanız için bir proje başlattı. Bu kampanya sayesinde devletimizin gözetiminde evlerinizi depremden etkilenen insanlarımıza açabilirsiniz. Bu kampanyaya yurt dışındaki vatandaşlarımızın hepsinin katılmasını arzu ediyor, sizleri sevgi ile selamlıyorum”

Evim Yuvan Olsun Kampanyası

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen afetzedelerin geçici barınma ihtiyaçlarını gidermek için başlatılan “Evim Yuvan Olsun” kampanyasında başvuru sayısının 7 bin 792’ye ulaştığını bildirdi. Varank, katıldığı canlı yayında depremlerin ardından bölgedeki en önemli konunun barınma olduğunu söyledi.

Yaklaşık 1 milyon 600 bin vatandaşı çadır kentler, konteyner kentler, kamu misafirhaneleri, yurtlar ve spor tesisleri gibi geçici barınma alanlarında misafir ettiklerini dile getiren Varank, bölgeyi tahliye eden vatandaşlara da valilikler kanalıyla barınma imkanı sağladıklarını ifade etti. Vatandaşların kalıcı konutlarına ulaşana kadar onlara barınma imkanı sağlamaları gerektiğini vurgulayan Varank, bu çerçevede “Evim Yuvan Olsun” kampanyasını başlattıklarını hatırlattı.

Varank, kampanya kapsamında yurt içinde kullanmadıkları evi, yazlıkları olan vatandaşların afetzedeleri bu yerlerde barındırmak istediklerini kendilerine ilettiklerini, kampanyayı bu şekilde başlattıklarını anlattı.

Kampanyadaki son başvuru sayısını da paylaşan Bakan Varank, “7 bin 792 vatandaşımız evlerini afetzede kardeşlerimize açtı. Bunların bir kısmı hiçbir bedel istemeden evlerini açan hayırseverlerimiz. Yaklaşık 6 bin hayırsever evlerini bedelsiz bir şekilde açtı. Bunun ötesinde de ucuz bir kira karşılığında evlerini açan hayırsever vatandaşlarımız var.” diye konuştu.

İlk günden itibaren oldukça güzel geri dönüşler aldıklarını dile getiren Varank, şunları kaydetti:

“Bu hayır yarışı içinde olmak isteyen vatandaşlarımız yoğun bir şekilde kampanyaya destek veriyorlar. Sanatçılarımız, spor dünyasından önemli isimler, siyasiler bu kampanyaya destek veriyorlar. İnanıyoruz ki bu sıkıntılı dönemde bir nebze olsun depremzede kardeşlerimizin sıkıntılarını giderecek şekilde, evlerini bu sisteme kaydettiren hayırsever vatandaşlarımız sayesinde, depremzede kardeşlerimiz, geçici bir süreyle bu evlerde misafir olabilecekler.”

İçişleri ile Sanayi ve Teknoloji bakanlıklarının koordinasyonundaki kampanyaya, AFAD ve Türkiye Sigortanın yanı sıra emlak siteleri EmlakJet, Hepsiemlak, Sahibinden.com ve Zingat da destek verdi. Kısa sürede binlerce vatandaş, depremzedelere belirli sürelerle evlerini tahsis etmek amacıyla “www.evimyuvanolsun.org” adresine başvurdu.

Uygulamanın Detayları

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın açıkladığı kampanya, ihtiyaç fazlası olan boş evlerin güvenli şekilde, belirli süre ve şartlarda depremzedelere tahsis edilmesini kapsıyor. Evim Yuvan Olsun kampanyası, üç ayak üzerine kuruldu. Yardımsever vatandaşlar kampanyaya, “3 ay bedelsiz tahsis”, “1 yıl indirimli bedelle kira” veya “kira desteği” ile katılabiliyor.

Kampanyanın yürütüldüğü “www.evimyuvanolsun.org” internet sitesinde “Evimi En Az 3 Ay Bedelsiz Tahsis Etmek İstiyorum” butonuna tıklayanların başvuruları, evin bulunduğu ilçenin kaymakamlığı tarafından yerinde incelenecek. Kaymakamlığın uygun bulduğu evler bedelsiz olarak kampanyaya dahil edilecek. Kaymakamlık ile ev sahibi arasında “ödünç sözleşmesi” imzalanacak. Belirlenen depremzede aile, eve kaymakamlık tarafından yerleştirilecek. 3 aylık süre yardımsever ev sahibinin isteğiyle 12 aya kadar uzatılabilecek.

“Evimi İndirimli Bedelle 1 Yıl Süre İle Kiraya Vermek İstiyorum” seçeneğini tercih edenlerin başvuruları da yine evin bulunduğu yerin kaymakamlığı tarafından incelenecek. Kaymakamlık, istenen kira bedelinin evin gerçek ederinin belirgin bir şekilde altında olmasına bakacak. Kaymakamlığın evin uygunluğunu ve kira bedelinin indirimli olduğunu teyit etmesinin ardından ev kampanyaya dahil edilecek.

Kaymakamlık ile ev sahibi arasında “Kira Sözleşmesi” imzalanacak. Belirlenen depremzede aile, eve kaymakamlık tarafından yerleştirilecek. Ev için belirlenen kira bedeli, AFAD hesabında toplanan kira bağışlarından karşılanacak.

“Depremzede Ailelere Kira Desteğinde Bulunmak İstiyorum” seçeneğini tercih edenlerin yapacağı bağışlar, kampanya kapsamında indirimli olarak kiralanacak evlerin kira ödemelerinde kullanılacak.

Depremzedelerin Seçilme Aşaması

Depremzede aileler, AFAD ve İçişleri Bakanlığı birimleri tarafından belirlenecek. Evlere yerleştirme yapılırken engelli, yaşlı, düzenli tedavi gerektiren kronik hastalığı bulunanlar gibi dezavantajlı bireylerin olduğu aileler ile depremde fertlerini kaybetmiş çocuklu ailelere öncelik verilecek. Evlerin elektrik, su, doğal gaz faturaları kaymakamlık tarafından ödenecek. Ev sahiplerine ilave bir gider doğmamasına dikkat edilecek.

Depremzedelerin kullandığı evin veya evdeki eşyanın zarar görmesi ihtimaline karşılık Türkiye Sigorta devrede olacak. Bu evler, “Tek Yürek Bina ve Eşya Sigortası” ile güvence altına alınacak.

Emlak listeleme platformları Emlakjet.com, Hepsiemlak.com, Sahibinden.com ve Zingat.com, sahip oldukları müşteri portföyünü kampanyaya yönlendirecek. Evini depremzedelere açmak isteyenler, istedikleri bir platformdan başvuru formu doldurarak kampanyaya katılabilecek. Bu platformlarda doldurulan başvuru formları, kurulan entegrasyonla İçişleri Bakanlığının sistemlerine iletilecek.

Başvuru aşamaları ise şöyle olacak:

– Ev sahibi, emlak sitelerinden başvuru formunu dolduracak.

– Emlak sitesi, ev sahibiyle iletişime geçerek bilgileri doğrulayacak.

– Emlak sitesi, doğruluğunu teyit ettiği bilgileri ilgili kamu birimine iletecek.

– Kaymakamlık yetkilileri, evi ziyaret ederek uygunluk tespiti yapacak.

– Kaymakamlık, ev sahipleriyle “Ödünç Sözleşmesi” veya “Kira Sözleşmesi” imzalayacak.

– Engelli, yaşlı gibi dezavantajlı bireylere sahip aileler, öncelikli olarak evlere yerleştirilecek.

– Kaymakamlık, süre bitiminde konutu ev sahibine teslim edecek.

– “Evim Yuvan Olsun projesi devlet-millet el ele verilerek yapıldı”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, depremin ilk gününden itibaren vatandaşlardan kullanmadıkları evlerini tahsis etmek için telefon ve mesajlar aldıklarını belirterek, “Bunun sonucunda bu kampanyayı başlatmış olduk. ‘Evim Yuvan Olsun’ projesi ‘devlet-millet el ele’ verilerek yapıldı. Bu kampanya ile güvenli şekilde hayırsever vatandaşlarımızın evlerini afetzede vatandaşlarımızla buluşturmuş olacağız.” ifadelerini kullandı.

Kampanyaya ilgi giderek artıyor. (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler