"Deprem"

Almanya’daki Türkler Depremzedelere Türkiye’deki Evlerini Açıyor

Deprem felaketinin etkileri hâlâ devam ediyor. Evlerini kaybeden ve soğuk hava şartlarında barınma imkânı arayan ailelerin yardımına yurt dışında yaşayan gurbetçiler koştu. Evlerini depremzedelere açan Almanya’daki ailelerle konuştuk.

© Berkay Ataseven / Shutterstock.com

Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremler Türkiye’yi büyük bir felaketle karşı karşıya bıraktı. Resmî ve sivil organizasyonlar deprem bölgesinde yardımları bütün güçleriyle sağlamaya çalışırken yurt dışındaki Türklerden de destek yağıyor.

Almanya’nın Herne şehrinde yaşayan ve Antalya’da bir evleri bulunan Ümit Kural, felaketin ilk gününden itibaren deprem bölgesinde barınma arayan ailelere ulaşmaya çalıştıklarını belirtiyor. “Antalya’da iki ailenin rahatça kalabileceği evimizi depremzedelere açmak istedik. Biz Almanya’da sıcak evlerimizde dururken kalbimiz afet bölgesindeki kardeşlerimizle birlikte. Kahramanmaraş’tan gelecek bir ailenin eve yerleşmesi için aynı binada oturan akrabalarımız evde gereken hazırlıkları tamamladılar. Depremzede kardeşlerimize elimizden gelen her yardımı yapmaya hazırız.”

Evlerindeki ufak tefek tadilat işlerini hızlıca hallettiklerini belirten Kural, şunları ekledi: “Evde bazı eksiklikler vardı, onlar da seri bir şekilde halledildi. Depremzede bir ailenin eve yerleşeceğini duyan komşularımız da ailemizin yemeklerini yapmak için gönüllü oldular. Bugün Antalya’ya ulaşıp evlerine yerleşmelerini bekliyoruz.”

“Şimdi Dayanışma Zamanı”

Yine Almanya’nın Warendorf şehrinde yaşayan ve Trabzon’da 2 aileye barınma imkanı sunan Hasan Taflan da, depremzedelere yardım etmek için hazır olduklarından bahsediyor.

“Evimizi hazırladık, 2 ailemizle iletişime geçtik. Onları bekliyoruz. Gelecek ailelerin bütün ihtiyaçlarını da 3 ay süreyle karşılayacağız. Yurt dışında yaşayıp Türkiye’de evi olan binlerce insan benzer girişimlerde bulunuyor. Şimdi dayanışma zamanı!” diyen Hasan Taflan, bölgeye maddi yardımların sürmesi gerektiğini ve yaraları sarmanın daha çok uzun süreceğini ekledi: “Yurt dışında yaşayan insanlar olarak herkes tüm imkanlarıyla yardım etmeye hazır. Herkes elinden gelenin en iyisini kardeşlerine sunmak için çaba sarf ediyor.”

“Komşularımız Her Şeyi Organize Edip Evi Hazırladılar Bile”

Almanya’nın Essen şehrinde AWO isimli sosyal hizmet derneğinde refakatsiz mülteci çocuklara danışmanlık yapan Halit Pişmek de Ordu’daki evini depremzedelere açan kişiler arasında bulunuyor. Uzun yıllar IGMG camilerinde imamlık yapan Pişmek, depremin ilk gününden itibaren Ordu’daki evini depremzedelere açmayı düşündüğünü belirtti.

“Ordu’nun Korgan ilçesinde kiracısı içinden çıkmış boş bir dairemiz vardı. Biz bu daireyi zaten bir hayır işinde kullanmak niyetindeydik. Ordu’daki akrabalarım devreye gidip organize ettiler. İlçemizin kaymakamlığı ile görüşerek 7 kişilik bir depremzede ailenin kullanımına açtık.” diyen Pişmek şu şekilde devam etti:

“Kahramanmaraş’tan gelecek olan ailemiz Korgan ilçesine gelecek olan ilk depremzede aile olacak. Bu nedenle ilçedeki herkes de seferber olmuş durumda. Onlar henüz gelmeden meyvesinden sebzesine kadar mutfak alışverişlerini yapmışlar, mobilyaları temin edip evi hazır hâle getirmişler. Biz buradan ailemizin evdeki ihtiyaçları karşılansın diye para gönderdik. Ama oradaki komşularımız, akrabalarımız bu paraya bile dokunmadan her şeyi çoktan kendileri organize etmişler.”

Yurt dışında yaşayan ailelerin Türkiye’deki evlerini depremzedelerin kullanımına sunmak için birçok kişinin harekete geçtiğini belirten Pişmek şunları ekledi: “Deprem felaketi karşısında yurt dışında yaşayan insanlar için biz de çaresizlik içindeyiz. En azından böyle bir katkıyla kardeşlerimize geçici yuvalar kazandırmak ve onlara destek sunmak istiyoruz.”

“Yarın Bizim de Başımıza  Gelebilir”

Almanya’nın Bad Kreuznach şehrinde yaşayan Perihan Coşkun da Türkiye’deki evini depremzedelere açanlardan. Perihan Hanım Kayseri’de bulunan evini evleri depremden tamamen zarar gören Kahramanmaraşlı 6 kişilik bir aileye açtı. “Yarın başımıza gelse ne yaparız?” düşüncesinin kendisine bu fikri verdiğini belirten Perihan Hanım, eşinin de kendisine bu konuda destek vermesiyle harakete geçtiklerini belirtiyor: “Bir nebze faydamız dokunabilirse ne mutlu bize. Yarın aynı şeyin bizim başımıza gelmeyeceğini kim garanti edebilir? Keşke elimizden daha fazlası gelse. Önemli olan Allah’ın rızasını kazanabilmek” (P)

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#1

*Tüm alanları doldurunuz

  • Fadime durgun
    2023-02-12 19:11:42

    Slm ben hatayin hassa ilcesinde ailemden akrabam yasiyor du depremde herseyleri yok oldu gitti bu konuda yardimci olurmusunuz lütfen

Son Yüklenenler