“Çok Fazla İnsan Aktif Olarak Yardım Etmek İstiyor”
Türkiye’de yaşanan depremin ardından yaşananları yurt dışından takip etmek ve yardım etmeye çalışmak nasıl bir süreç? Özellikle Türkiye kökenli gençlerin nasıl etkilendiğini anlamak için Almanya'dan 15 yaşındaki öğrenci Esma Altaş ile konuştuk.
Türkiye’de meydana gelen depremlerin etkileri yurt dışına kadar ulaştı. Enkaz altındakilere yönelik endişeli bekleyiş özellikle afet bölgesinde akrabaları olan yurt dışındaki vatandaşları derinden sarsıyor.
Deprem nedeni ile Almanya’dan Türkiye’deki ailelerini daha rahat aramaları için Alman Deutsche Telekom şirketi, 15 Şubat’a kadar tüm Türkiye aramalarını ücretsiz yaptığını açıkladı. Almanya’daki Türkiye kökenliler, Kahramanmaraş merkezli depremlerde mağdur olanlar için yardım kampanyalarını artırarak devam ettiriyor. Almanya’nın onlarca kentinde Türkiye’deki deprem mağdurları için bağış toplanıyor. İnsanlar çadırlar, ısıtıcılar, meşaleler, bebek bezleri, polar battaniyeler gibi malzemeler toplayıp tırlarla Türkiye’ye gönderiyorlar. Avrupa’daki kentlerin çeşitli noktalarında oluşturulan yardım toplama merkezlerinde çok sayıda gönüllü yoğun çalışıyor.
Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya eyaletindeki Overath şehrinde yaşayan ve okulundan izin alıp bu kampanyalardan birine katılan 15 yaşındaki Esma Altaş’a duygu ve düşüncelerini sorduk.
Bugün okuldan izin alıp Köln’deki Hasene Derneği’nin ofisinde yardım ediyorsun. Peki, Türkiye’deki deprem konusunda aklından neler geçiyor ve gelişmeleri takip ederken neler düşünüyorsun?
Türkiye’de yaşananları görmek çok acı. Deprem bölgelerindeki insanların hiçbiri akşam yattıklarında sabaha böyle çıkacaklarını akıllarına bile getirmemiştir. Ertesi sabah hayatları kelimenin tam anlamıyla çöktü. Bu Almanya’da yaşayan birisi olarak bana çok dokunuyor.
Depremin yaşandığı ilk günde şoku hemen atlatamadık. Deprem haberi geldiğinde kardeşlerim ve ben okula gitmeye hazırlanıyorduk. İlk gün bu şekilde okulda geçti. Okuldan geldikten sonra ise durumun ne kadar vahim olduğunu anladım.
“Herkes Ellerinden Geleni Yapmak İstiyor”
Almanya’da yaşayan bir genç olarak buradakilerin neler yapabileceğini düşünüyorsun?
Herkesin yapabileceği şeyler var; çocuk ya da yetişkin fark etmiyor. Öğrenciler okullarında bağış toplanması için bir kampanya başlatabilir. Hem öğrencileri hem de öğretmenleri bağış yapmaya teşvik edebilirler.
Depremin ardından yurt dışında yaşayan binlerce insan Türkiye’ye yardım etmek için yollar arıyor. Hasene Uluslararası Yardım Derneği’ne depremin ardından sayısız başvuru ulaştı. Ben de Hasene’nin bürosunda elimden geldiği kadar yardım etmek için okuldan izin aldım ve oraya gittim. Derneği arayan insanların telefondaki sorularına cevap verdim. Yurt dışında yaşayan insanlar endişe içerisindeler ve sayısız insan aktif olarak yardım etmek için seferber olmuş durumda.
Hemşireler, tır şoförleri ve daha birçok meslek grubu deprem bölgesindeki çalışmalara katkı sunmak için yardımlarını teklif ediyorlar. Mesela bir amca, “Tırım var, yardım götürmek istiyorum.” diyerek neredeyse yalvardı. Buradaki insanlar sadece para vermekle kalmak istemiyor. Bir şey yapmak istiyor. Ellerinden ne gelirse. Ben de onun için buradayım.
İslam Toplumu Milli Görüş Teşkilatı (IGMG) ile Hasene Sosyal Yardımlaşma Derneğinin, merkez üssü Kahramanmaraş olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden etkilenenler için Almanya’da düzenlediği acil yardım kampanyasına yaklaşık 4 milyon avro bağışta bulunuldu.
Merkezi Almanya’nın Köln kentinde bulunan IGMG Genel Başkanı Kemal Ergün yaptığı açıklamada, acil yardım kampanyasına katılan herkese teşekkür etti. Ergün, “Şu ana kadar gönüllüler, bağışçılar acil yardım kampanyamıza 4 milyon avro civarında bağışta bulundu. Hepsine teşekkür ediyorum. Ancak unutulmamalıdır ki kampanyamız devam etmektedir. Şimdi dayanışma vakti.” ifadelerini kullandı.
Hasene Uluslararası Yardım Derneğinin Türkiye’deki depremzedeler için açtığı acil yardım fonuna buradan katkıda bulunabilirsiniz. TIKLA