'Türkiye'de Deprem'

“Daha Fazla Yardım Gerekiyor, AB Bürokratik Engelleri Kaldırmalı”

Almanya'da devletin ve gönüllülerin yaptığı yardımların Türkiye'ye sevkiyatına devam ediliyor. Cumhurbaşkanı Steinmeier depremden etkilenenlerin ve yakınlarının acısını paylaştığını belirtirken, Almanya'dan deprem bölgesine yardıma gidenler, daha fazla yardıma ihtiyaç olduğunu bildirdi.

Fotoğraf: Hasene International Twitter hesabı.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, sosyal medya üzerinden paylaştığı video mesajında, pazartesi gününden bu yana Türkiye ve Suriye’den gelen görüntülerin kendilerini derinden üzdüğünü ifade etti. Birçok insanın evlerin yıkıntıları arasında mahsur kalmış durumda olduğunu vurgulayan Steinmeier, “Birçoğu evlerini, eşyalarını kaybetti. Karda ve soğukta savunmasız durumda.” ifadesini kullandı.

Steinmeier, depremde hayatta kalanların, kaybettiklerinin yasını tuttuğunu belirterek, “Sevdiklerini aramak için genellikle çıplak elleriyle molozları kazan insanlar görüyoruz. Uzaktan bile dayanılmaz dramatik sahneler görüyoruz. Ölen kızının elini tutan ve bırakmak istemeyen bir baba görüyoruz.” diye konuştu.

“Yardım Edenlere Danke, Teşekkürler ve Şükran!”

Türkiye’de veya Suriye’de akrabaları ve arkadaşları olan Almanya’daki insanlara seslenen Steinmeier, şunları kaydetti:

“Şimdi Almanya’nın her yerinde yas tutan, ağlayan, umut eden ve korkan nicelerine; afet bölgesinde yardım edemeyecekleri için genellikle kendilerini güçsüz hisseden kişilere sesleniyorum. Bugün hepinize söylüyorum. Çektiğiniz acıları görüyoruz, ağıtlarınızı duyuyoruz. Sizin acınız bizim acımızdır. Bugünlerde harap olmuş şehirlerde ve burada bizimle yardım sağlayan herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Şu anda yorulmadan çalışan o kadar çok kişi var. Yardım nakledenler, bağış toplayanlar veya kendileri bağışta bulunanlar; Türkiye ve Suriye’deki akrabaları felaketten etkilenen komşuların yanında olanlar. Ülkemiz adına kalbimin derinliklerinden teşekkür ederim; Danke, teşekkürler ve şükran!”

Steinmeier, Türkiye’de veya Suriye’de depremlerde her şeyini kaybeden insanların şimdi yardıma ihtiyacı olduğunu dile getirerek, “Felaket görüntülerinin yerini başka haberler aldığında da onların dayanışmamıza ve desteğimize ihtiyaçları olacak. İnsanlığımız talep ediliyor ve talep edilmeye devam edecek!” şeklinde konuştu.

Almanya’da Devletin Arama-Kurtarma ve Yardım Desteği

Almanya İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Maximilian Kall, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenenler için çadır, uyku tulumu, battaniye, kamp yatağı, ısıtıcı ve jeneratör içeren 80 ton malzeme ve ekipmanın bölgeye sevk edildiğini açıklamıştı. Kall, Federal Teknik Yardım Kurumunun (THW) deprem felaketlerinde uzmanlaşmış ve birçok operasyonda bulunmuş 50 personel ve 4 köpekle dün sabah bölgeye ulaştığını, önceki gün de ISAR yardım kuruluşuna bağlı 43 kişilik ekibin 7 köpekle bölgeye gittiğini aktarmıştı.

Almanya’nın verdiği destekler ve son olarak Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan Almanya’daki ailesinin yanına gelmek isteyen depremzedelere vize verileceği açıklaması kamuoyunda memnuniyetle karşılanırken aynı zamanda çeşitli eleştirileri de beraberinde getirdi. Türkiye’ye çeşitli ülkelerden ulaşan ve taahhüt edilen dış yardım miktarlarını ve personel desteğini karşılaştırmalı olarak inceleyen insanlar sosyal medya platformlarında yaptıkları paylaşımlarda, Almanya’nın daha fazlasını yapmış olmasını beklediklerini ifade etti. Bu hayal kırıklığının nedeni, iki ülke arasındaki iş gücü göçü temelinde 60 yılı aşan özel ilişkiler ve böylesi bir insani krize cevaben Almanya’nın daha fazlasını yapabilecek gücünün olduğunun düşünülmesi.

Dışişleri Bakanlığı, önceki gün Türkiye ve Suriye’deki deprem mağdurlarına, Almanya’daki akrabalarının yanlarına gelip 90 gün kalabilmeleri için gereken ziyaretçi vizesi şartlarını açıklamıştı. Vize başvurusu için istenen resmî davet mektubu, finansal durum kanıtı, seyahat sağlık sigortası gibi şartların zaten hâlihazırda ziyaret amaçlı vize talebindeki şartlarla birebir aynı olması tepki topladı. Eleştirilerde deprem bölgesindeki altyapı kaybı ve depremzedelerin içinde bulundukları zorlu şartlar gözetilmeksizin sanki olağan şartlar mevcutmuş gibi bir prosedürün uygulanacak olması dile getirilerek, bunun vize sürecinde herhangi bir kolaylaştırmaya gidilmiş gibi lanse edilmesine tepki gösteriliyor.

Almanya’da Türkiye’ye İçin Toplanan Yardımlar

Kahramanmaraş merkezli toplamda 10 ili etkileyen depremlerde mağdur olanlar için toplanan malzemeler, başta başkent Berlin olmak üzere Türkiye kökenli nüfusun yoğun yaşadığı bölgelerdeki havalimanlarında Türk Hava Yolları (THY) tarafından yapılan günlük uçuşlarla Türkiye’ye ulaştırılıyor. Yardım malzemeleri, THY’nın geniş kapasiteli yolcu uçaklarının kargo bölümüyle aynı gün Türkiye’ye gönderiliyor.

Almanya’nın başkenti Berlin’de yaşayan Türkiye kökenliler ve Alman hayırseverlerin yoğun ilgi gösterdiği yardım kampanyaları, Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliği ve Berlin Başkonsolosluğu tarafından koordine ediliyor. Tasnif edilen bağışlar, Berlin-Brandenburg Havalimanı yakınında bulunan Uluslararası Havacılık ve Uzay Fuarı (ILA) alanında toplanıyor. Yardımseverlerin getirdiği jeneratör, ısıtıcı, battaniye, mont ve ayakkabı gibi eşyalar buralarda gönüllülerce kontrol edilerek sınıflandırılıyor.

“Daha Fazla Yardıma İhtiyacımız Var”

İslam toplumu Milli Görüş (IGMG) Hasene İnsani Yardım Derneği’nin yardımları da tüm hızıyla devam ediyor. Son olarak Kahramanmaraş’ta oluşturulan Hasene Lojistik Merkezi’ne yardım almak için gelen depremzedelere yardımların ulaştırıldığı aktarıldı.

İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Genel Başkanı Kemal Ergün, deprem bölgesindeki vatandaşlara seslendi. Ergün, Türkiye’nin elim bir deprem hadisesiyle karşı karşıya kaldığını belirtirken, “10 ilimizde son asırda meydana gelen en büyük depremi aziz milletimiz maalesef yaşamış durumda.” dedi.

Yüzlerce gönüllü, doktor ve kurtarma ekibi ile birlikte gönüllülerden aldıklarını arazide dağıttıklarını ifade eden Ergün, “Ben hepinize yürekten teşekkür ediyorum. Fakat durum gerçekten içler acısı. Daha fazla yardım, destek ve buradaki insanlara daha fazla dua etmeye ihtiyacımız var.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de IGMG ve Hasene İnsani Yardım Derneğinin sürdürdüğü Yardım Kampanyası kapsamında şu ana kadar toplam 43 farklı tipte araç, 130 personel ve gönüllü, erzak ve malzeme yüklü 6 tır, 5 kamyonet ve çok sayıda nakliye aracının yer aldığı bilgisi aktarıldı. Buna göre depremzedelere, yiyecek, içecek, giyim, hijyen ürünleri ve ısınma malzemeleri ulaştırılmaya devam ediyor.

IGMG: “AB Yardıma Gelenler İçin Bürokratik Engelleri Kaldırmalı”

IGMG Genel Başkanı Kemal Ergün ve Hasene Uluslararası Yardım Derneği Başkanı Bekir Altaş, son olarak 10 Şubat sabahı deprem bölgesinde yeni bir açıklama yaptı.  Ergün, durumun vehametini yeniden aktararak yardım çağrısını hatılarttı ve Avrupa Birliği’ni bir takım bürokratik engelleri kaldırmaya çağırdı:

“Burada şahit olduğumuz şeyleri kelimelerle ifade etmek çok zor. İnsanların yaşadıkları acının tarifi mümkün değil. İnsanlara gıda ve giyecek yardımlarının ulaştırılması hayati önem taşıyor ancak bu uzun vadede yeterli değil. İlk günden beri yüz binlerce insan bu dayanılmaz kış şartlarında barınaksız kalmış durumda ve hem psikolojik hem de manevi rehberliğe ihtiyaç duyuyorlar. Fiziksel olarak bölgede bulunurken aynı zamanda burada insanların acılarını da paylaşıyoruz. Dünya üzerindeki bütün insanlara buradaki kardeşlerimize dua etmeleri, onlarla dayanışma göstermeleri çağrısında bulunuyorum.

Deprem bölgesindeki durum çok kötü. Bağış konusunda herkes dört bir yandan seferber oldu, ancak hâlâ acil bir şekilde yardım ihtiyacı devam ediyor. Depremzedelerin Avrupa’daki akrabalarının yanına gelebilmeleri için Avrupa Birliği’ne ve üye devletlere bürokratik engelleri kaldırma çağrısında bulunuyoruz.”

Hasene Başkanı Bekir Altaş da, Avrupa Birliği’ne ve üye ülkelere depremzedelerin Avrupa’daki yakınlarının yanına hızlıca ve bürokratik engellere takılmadan gidebilmeleri için işlemleri kolaylaştırma çağrısında bulundu. Gece vakti depreme yakalanan insanların birçoğunun kimliklerinin de yanlarında olmadığını belirten Altaş, ülkeye giriş sonrası vize oluşturulması veya akrabaların kimlik onayı gibi pragmatik çözümlere başvurulması gerektiğini ifade etti:

“Depremzedelere edilen yardımlar ve gönderilen yardım ekipleri çok büyük önem taşıyor. Enkazların altından kurtarılma şansına sahip olan, aralarında yaşlıların, kadınların ve çocukların da bulunduğu insanlar barınaksız kalmış durumda ve bu sefer de donma tehlikesiyle karşı karşıyalar. Ülkeye girişin önündeki engellerin gevşetilmesi ve girişlerin hızlandırılması hâlihazırda elzemdir. AB bu takdir edilesi uygulamanın mümkün olduğunu Ukraynalı insanları üye ülkelere kabul ederken kanıtlamıştır.” (AA/P)

İslam Toplumu Milli Görüş Teşkilatı (IGMG) ile Hasene Sosyal Yardımlaşma Derneğinin, merkez üssü Kahramanmaraş olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden etkilenenler için Almanya’da düzenlediği acil yardım kampanyasına yaklaşık 5 milyon avro bağışta bulunuldu.

Hasene Uluslararası Yardım Derneğinin Türkiye’deki depremzedeler için açtığı acil yardım fonuna buradan katkıda bulunabilirsiniz.

TIKLA

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler