'Türkiye'de Deprem'

Alman Kurtarma Ekibinin 50 Saatlik Mücadelesinde Mutlu Son

Hatay'ın Kırıkhan ilçesindeki bir enkazda 100 saattir kurtarılmaya bekleyen bir kadın, 50 saatlik zorlu bir çalışmanın ardından kendisine ulaşan arama kurtarma ekipleri tarafından enkazdan çıkarıldı.

Fotoğraf: ISAR Instagram hesabı.

Almanya’dan deprem bölgesine giden Uluslararası Arama ve Kurtarma (ISAR) ekibinin kamuoyuyla paylaştığı bir kurtarma çalışmasının görüntüleri, hâlâ enkazın altında kurtarılmayı bekleyen depremzedeler ve onların sağ çıkmasını bekleyen yakınları için umut oldu.

ISAR ekibi, 9 Şubat’ta Hatay’ın Kırıkhan ilçesindeki bir enkazın altında kalan bir kişinin hayatını kurtardı. ISAR ve Almanya’dan gelen Bundesverband Rettungshunde ekibinin yaptığı 50 saatlik kurtarma mücadelesi başarıyla sonuçlandı. 100 saat enkazın altında kurtarılmaya bekleyen Zeynep Hanım kurtarılarak sağlık personeli tarafından tedavi altına alındı. 

“Zeynep Hanım, Korkma”

Kurtarma operasyonuna girişen ISAR ekibi, Zeynep Hanıma ulaşmaya çalıştıkları 50 saat boyunca aralıklarla operasyonun gidişatıyla ilgili güncel bilgileri paylaştı. Operasyonun ilk safhalarında açıklama yapan kurtarma çalışanı Christian Reiher, mahsur kalan kişinin durumuya ilgili çok az bilgiye sahipken bir değerlendirme yapmıştı:

“Burada, binanın yan tarafında bir kişi bulduk, 40 yaşında bir kadın ve sıkışmış. Ama bunun dışında görünüş itibarıyla iyi durumda. Doktorların kendisine bakım sağlayabilecekleri bir tedarik yolu açtık. Ancak işimiz biraz zor, çünkü 30 santimetreden daha kalın bir çeliği aşmak zorundayız. Çap olarak yaklaşık kafa büyüklüğünde bir tedarik yolumuz var ve kurtarılacak kişi de bunun bir buçuk metre ötesinde bulunuyor. Burada doktorlarımızla birlikte kendisine bir şeyler ulaştırabileceğimiz ve kendisine ilk yardım sağlayabileceğimiz bir bağlantı kurduk.”

Olay yerinde açıklama yapan bir başka ekip çalışanı Tamara Reiher, Zeynep Hanımdan önce aynı binadan 2 kişiyi kurtardıklarını ve yerlerini arama köpekleriyle tespit ettiklerini paylaşmıştı.  Operasyonun ileri safhalarında hedefe giderek yaklaşılırken Daniel isimli bir başka kurtarma çalışanının öğrendiği birkaç Türkçe kelimeyle Zeynep hanıma seslenmesi ve ona korkmamasını söylemesi gelişmeleri endişeyle takip edenleri az da olsa tebessüm ettiren anlardan biri olmuştu.

Almanya’dan Gelen Arama Kurtarma Ekipleri

Kırıkhan’da faaliyet gösteren ekiplerin daha öncesinde sağ olarak ulaştığı 16 yaşındaki bir genç ve iki kadının kurtarılma görüntüleri de kamuoyuyla paylaşılmıştı.

Almanya Federal Teknik Yardım Kurumu (THW) de deprem felaketlerinde uzmanlaşmış ve birçok operasyonda bulunmuş 50 personel ve 4 köpekle bölgedeydi. 7 Şubat’ta bölgeye gelen ISAR yardım kuruluşuna bağlı 43 kişilik ekip, 7 köpekle birlikte arama kurtarma çalışmalarına devam ediyor ve düzenli aralıklarla sosyal medya hesaplarından bilgi aktarmaya devam ediyor. (P)

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler