'Silahlı Saldırı'

Hamburg: Yehova Şahitleri’nin Kilisesine Silahlı Saldırı

Almanya'nın Hamburg kentindeki bir kilisede gerçekleşen silahlı saldırıda ölen insan sayısı 8'e yükseldi. Kilisede saldırı esnasında hamile bir kadının da bulunuyordu. Soruşturma sürüyor.

Fotoğraf: Erdal Altıntaş - AA.

Alman medyası Hamburg’un Grossborstel semtindeki Yehova Şahitlerine ait bir kiliseye saldırı gerçekleştirildiğini ve saldırganla birlikte şu ana kadar 8 kişinin hayatını kaybettiğini yazdı. Çok sayıda yaralının bulunduğu saldırıyı emniyet birimlerinin, “öfkeden kaynaklanan” bir saldırı olarak değerlendirdiği bilgisi paylaşıldı. Hamburg polisi, yaptığı açıklamada, özel bir çevik kuvvet biriminin 3 katlı kilise binasına girdiği esnada bir el silah sesi duyulduğu, saldırıyı gerçekleştiren kişinin de ölenlerin arasında bulunabileceği kaydedildi.

Saldırının Neden ve Nasıl Gerçekleştiği Araştırılıyor

Saldırıyla ilgili olarak polis, detaylı bilgi ve yorum paylaşmış değil ancak görgü tanıklarının ifadeleri olayların olası seyri hakkında ilk ipuçlarını veriyor. Hamburg’un Alsterdorf semtinde Yehova Şahitleri’nin bir ayini sırasında ya da hemen sonrasında meydana geldiğinden şüpheleniliyor. Saldırı dün gece saat 21.00 sularında gerçekleşti. NDR kanalının haberine göre; olay yerinde hızlı bir şekilde harekete geçen acil servislerin “daha kötü bir şeyi önlemiş” olabilir. Bir görgü tanığı tarafından kaydedilen ve NDR tarafından elde edilen bir video, şüphelinin binaya bir pencereden girdiğini ve ardından orada bulunanlara ateş açtığını gösteriyor. Komşuların “çok sayıda silah ateşi sesi” duyduğu, zanlının silahını yeniden doldurduğunu belirtilen haberde, polisin özel bir birimle olay yerine ulaştığında, görev güçlerinin sadece bir el silah sesi duyduğunu ve zanlının muhtemelen bununla kendini infaz ettiğini söyledi.

Soruşturmanın ilk safhalarında olayın bir cinnet vakası olduğu düşünülüyor. Saldırının tek bir tane faili olduğu tahmin ediliyor ve bu nedenle  güvenlik güçleri bölgeden kademeli olarak geri çekildi. Saldırının ardından akıllı telefonlardaki afet uyarı uygulamasından bölgedeki vatandaşlara ‘aşırı tehlike’ alarmı verilmişti. Son olarak; Hamburg Polisi Teşkilatı bir bilgi portalı kurdu ve kurulan bu web sitesi aracılığı ile vatandaşlardan suç veya suçla ilgili olabilecek fotoğrafları ve video kayıtları yüklemesini istendi.

Fail ve Kurbanlara Dair Bilgiler

Failin 30 ila 40 yaşlarında olduğu düşünülüyor. Şimdilik polis, kurbanların yakınlarının evvela polis tarafından ziyaret edilebilmelerini ve  alabilmelerini sağlamak için şüpheli ve olayların seyri hakkında resmî bilgi vermekten kaçınıyor. Spiegel’in, şüpheli tetikçinin Philipp F. adında 35 yaşındaki eski bir Yehova Şahidi üyesi olduğu yönündeki haberi ise henüz doğrulanmış değil. NRD’nin haberine göre; polis, failin 30 ila 40 yaşlarında olduğu bilgisini teyit etmedi. Şüpheli tarafından öldürülen ya da yaralanan kurbanlar hakkında da kamuyouna yeni bilgiler verilmedi. NDR muhabirinin bildirdiğine göre, yaralılar arasında hamile bir kadının da olduğu söyleniyor. Kadının aldığı yaralar sonucunda çocuğunu kaybettiği söyleniyor.

SPD’li Hamburg Belediye Başkanı Peter Tschentscher, dün gece sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Alsterdorf/Groß Borstel’den gelen raporlar şok edici. Kurbanların ailelerine en derin taziyelerimi sunuyorum. Güvenlik birimlerimiz, fail(ler)in izini sürmek ve saldırının arka planını aydınlatmak için tüm hızıyla çalışıyor” ifadelerini kullandı.

SPD’li İçişleri Bakanı Nancy Faeser da basına yaptığı açıklamada, bu zor zamanda, kendisinin ve tüm güvenlik güçlerinin kurbanlar ve aileleri ile birlikte olduğunu söyledi. (AA/P)

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler