'Tarafsızlık Yasası'

Berlin’de Öğretmenlere Yönelik Başörtüsü Takma Yasağı Kalktı

Almanya'nın başkenti Berlin'de uzun yıllardır tartışmalara sebep olan Tarafsızlık Yasası artık münferit olaylarda uygulanacak. Bu değişiklik, Müslüman öğretmenlerin derse başörtülü girebileceği anlamına geliyor.

Fotoğraf: dieddin - Shutterstock.

Almanya Federal Anayasa Mahkemesi, 1 Şubat’ta, Federal İş Mahkemesinin başörtüsü yasağına ilişkin kararına karşı Berlin eyaletinin yaptığı temyiz müracaatını kabul etmeyerek, başörtüsü takmanın genel olarak yasaklanmaması gerektiğine karar verdiğini açıklamıştı.

Başörtüsü Yasağı Hukuka Aykırı

Yaklaşık 8 yıldır Berlin’de Müslüman öğretmenlerin başörtü taktıkları için Tarafsızlık Yasası gerekçe gösterilerek çalışmaları engelleniyordu. Federal Anayasa Mahkemesi’nin 2015 yılında aldığı kararda, öğretmenlere yönelik bir başörtü yasağının inanç özgürlüğüne aykırı olduğu gerçeği vurgulanmıştı. Bu önemli kararda, devletin tarafsızlığı ve okul huzuruna yönelik soyut bir tehlikenin öğretmenlere başörtüsü kısıtlamak için yeterli olmayacağı, bunun için “yeterince somut bir tehlike” aranması gerektiği belirtilmiş, Berlin’deki başörtüsü yasağı hukuka aykırı ilan edilmişti. Öğretmenlerin açtığı davalar sonucu Berlin eyaleti bugüne değin toplam 22 bin 170 avroluk tazminat ödemek zorunda kalmıştı.

Uzun zamandır eleştirilen Tarafsızlık Yasası’nın anayasaya aykırı olduğu ve değiştirilmesi gerektiği gerek dinî cemaatler gerekse siyasiler tarafından vurgulanıyordu.

“Münferit Durumlarda Başörtüsü Yasağı”

Son olarak Berlin Senatosu tüm okul müdür ve müdirelerine yönelik yazılı bir açıklama yaptı. Islamiq’in ulaştığı bu açıklamada sadece münferit durumlarda Tarafsızlık Yasası’na uyulacağı belirtildi. Açıklamanın devamında ise, diğer eyaletlerde dinî kıyafetlerin okullarda herhangi bir çatışmaya neden olmadığı ve okulların dinî görüşlere ve değerlere açık olması gerektiği belirtildi. “Okulların görevi öğrencilere hoşgörülü olmayı öğretmektir” şeklinde ifadelere yer verilen açıklamada, kişilerin okullarda temel haklarını yaşamasına izin verilmesi gerektiği kaydedildi.

Açıklamaya göre Federal Anayasa Mahkemesi, öğretmenlerin başörtü takması devletin belirli bir inançla özdeşleştirilmesiyle bağlantılı değil, dolayısıyla devletin tarafsızlık yükümlülüğü de zedelenmiyor.

Bu gelişmelerden sonra Tarafsızlık Yasası’nın ne ölçüde uygulanacağı merak konusu. Önceki adalet senatörü Lena Kreck (Sol Parti) yasanın kaldırılması için kampanya yürütmüştü. Ancak SPD ve CDU yasanın kalmasını istiyor.  Yeni hükûmet Kasım 2021’de koalisyon anlaşmasını sunarken, Federal Anayasa Mahkemesi’nin 2015’te aldığı kararın arkasında durması halinde Tarafsızlık Yasası’nda değişiklik yapacağını açıklamıştı. Yeni hükûmetin tarafsızlık yasasına karşı nasıl bir pozisyon alacağı belirsiz. Koalisyon görüşmeleri halen devam ediyor. (P)

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler