"Bisiklet"

Avrupa’da Elektrikli Scooter Kiralamayı Yasaklayan İlk Şehir Paris

Fransa'nın başkenti Paris'te elektrikli scooter kiralama imkânı referandumla yasaklandı. Yasağın arkasında e-scooter'ların trafikte oluşturduğu karmaşa yatıyor.

Fotoğraf: Antoine Ramus - Shutterstock.

Fransa’nın başkenti Paris’te, elektrikli scooter kiralama hizmetinin devam edip etmemesi için yapılan referandumda yüzde 89,3 oranında “hayır” çıktı. Fransız basınındaki haberlere göre Parisliler kentte yaklaşık 200 noktada kurulan sandıklarda elektrikli scooter kiralama hizmetine “evet” veya “hayır” demek için oy kullandı.

Belediyenin girişimiyle yapılan ve kent sakinlerinin yüzde 8’inin katıldığı referandumdan “hayır” çıktı. Böylelikle Avrupa’da elektrikli scooter kiralama hizmetinin yasaklandığı ilk şehir Paris oldu.

1 Eylül’e Kadar Yasak Uygulamaya Konulacak

Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, Twitter’dan yaptığı açıklamada, 100 binden fazla kişinin oy kullandığını belirterek “Bu, yerel demokrasi için büyük bir zaferdir.” açıklamasında bulundu. Hidalgo, yasağın 1 Eylül’e kadar yürürlüğe gireceği bilgisini paylaştı.

Paris’te elektrikli scooter kiralama hizmeti veren Dott, Lime ve Tier Mobility şirketleri referanduma katılımın az olması nedeniyle eleştirerek temsiliyetin yetersiz olduğunu açıkladı. Şirketler yasaktan her ay yaklaşık 400 bin kullanıcının etkileneceğini iddia ediyor.

Paris Halkı Neden E-Scooter’ları İstemiyor?

Fransa’da yılda 2,5 milyon kişi elektrikli scooter hizmetinden yararlansa da bu araçlar caddelere bırakıldığı ve yaya geçişlerini engellediği gerekçesiyle tepki çekiyordu.

Daha çok gençlerin ve turistlerin tercih ettiği elektrikli scooter’lar kazalara da karışıyordu. Kentte scooter’ların yanı sıra bisiklet, günlük hayatta en çok tercih edilen iki tekerlekli ulaşım aracı olarak öne çıkıyor.

Söz konusu referandum ise bu araçların güvenlik ve kentin altyapısı üzerindeki etkisine dair endişelerin bir sonucu. E-scooter’lar beş yıl önce ilk kez kullanılmaya başlandığından bu yana Paris’te giderek daha popüler hâle gelmişti. 2022 yılında 1.2 milyondan fazla kişinin bu araçları kullandığı kaydedildi. Ancak bu araçlar aynı zamanda kazalara ve trafik sıkışıklığına da neden oluyor. Birçok e-scooter kullanıcısı trafik kurallarına aykırı biçimde kaldırımları kullanıyor.

Diğer Metropollerdeki Durum ve Bundan Sonrası

E-scooter kiralama operatörlerinin Paris’in dünyadaki en düzenli, en yoğun ve en çok kullanılan e-scooter filolarından birine sahip olduğu yönündeki iddialarına rağmen, referandum sonucu araçların tamamen yasaklanması isteğiyle sonuçlandı. Kararın şehrin ulaşım manzarası üzerinde önemli bir etki yaratması ve Fransa’daki diğer şehirleri de e-scooter kullanımını yeniden gözden geçirmeye sevk etmesi bekleniyor.

Son yıllarda San Francisco, Barselona ve Roma gibi şehirler güvenlik ve trafik sıkışıklığı endişeleri nedeniyle e-scooter’lara kısıtlama veya yasaklar getirmişti. E-scooter’ların popülaritesi arttıkça daha fazla şehrin bunları düzenlemek veya tamamen yasaklamak için adımlar atması bekleniyor.

E-scooter kullanımını destekleyenler ise bu araçların oluşturduğu pazarda şarj eden, bakım yapan ve şehrin belirli bölgelerine yeniden yerleştiren çalışanlar için yeni iş fırsatları olduğuna dikkat çekiyor.

Medya Nasıl Yorumladı?

Fransız medyası referanduma haber akışlarında geniş bir yer ayırdı. Belediye Başkanı Hidalgo’nun yerel demokrasinin zaferi mesajına odaklanan Libération gazetesi, demokrasinin sermayeden daha güçlü olduğunu ispat ettiğini ve bu sektörün yarattığı karmaşının önüne geçilmesinin önemli olduğunu yazdı. Karşıt bir görüşe sahip olan Le Point ise, referandumun Hidalgo’nun sürdürülebilir ulaşım politikasıyla çeliştiğini belirtti. Ayrıca referandumun çevrim dışı yapılması nedeniyle daha çok ileri yaştaki vatandaşların oy kullandığına dikkat çekti ve bu kesimin bu araçları kullanan daha genç yaştakiler adına bir karar aldığı yorumunu getirdi. Yapılan oylamaya sadece 103 bin kişi katılmıştı.

İngiliz yayın kuruluşu Independent ise, bu süreci aslında siyasetçilerin başarısızlığı olarak görüyor“Elektrikli scooter’lar Parislilerin sinirini bozuyorsa, bu scooter’ların değil, siyasetin başarısızlığıdır. Zira scooter’ların herhangi bir yere bırakılmasının ve nehre atılmasının zorlaştırılması ya da sarhoş turistlerin oluşturduğu tehlikenin önlenmesi gerekir. Karmaşık politik meseleler, halka basit bir soru sorup basit de bir cevap alarak çözülemez veya iyileştirilemez. Paris Belediye Başkanı, Büyük Britanya siyasetini hiç mi takip etmedi?” (AA/P)

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler