'Aşırı Sağ'

AfD’ye Yakın Kurumlar Aşırı Sağcı Olarak Sınıflandırıldı

Göçmen ve İslam karşıtı Almanya için Alternatif (AfD) Partisinin gençlik teşkilatı ve partiye yakın diğer kurumlar aşırı sağcı oluşumlar olarak sınıflandırıldı.

Fotoğraf: Jarretera / Shutterstock.com

Almanya’da iç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı (BfV), göçmen ve İslam karşıtı Almanya için Alternatif (AfD) Partisinin gençlik teşkilatı “Junge Alteranative” (JA), “Institut für Staatspolitik” (IFS) ve “Ein Prozent e.V” derneklerinin aşırı sağcı oluşumlar olarak sınıflandırıldığını duyurdu.

“Aşırı Sağcı Oluşum”

BfV’den yapılan açıklamada, JA, IFS ve Ein Prozent e.V’ın daha önce “şüpheli vaka” olarak sınıflandırıldığı anımsatılarak, bunların özgür demokratik düzene karşı çaba sarf ettiğine ilişkin emarelerin kesinleştiğinin görüldüğü aktarıldı.

Açıklamada, JA, IFS ve Ein Prozent e.V’ın bundan sonra “aşırı sağcı oluşum” olarak sınıflandırıldığı belirtildi.

BfV Başkanı Thomas Haldenwang, JA, IFS ve “Ein Prozent e.V’ın” pozisyonlarının anayasa ile uyumlu olmadığını belirterek, bu üç oluşumun anayasa karşıtı amaçlar güttüğü konusunda artık hiçbir şüphe kalmadığını vurguladı.

BfV’nin sadede şiddet yanlısı aşırıları değil insan onuruna yakışmayan, demokrasi düşmanı ideolojileri ve anlayışları yayan oluşumları da izlediğini belirten Haldenwang, söz konusu 3 oluşumun sözde “yabancıları” dışlamayı hedeflediğini ve bu pozisyonun toplumsal olarak kabul edilmesi için çalıştığını kaydetti.

“BfV, En Önemli Erken Uyarı Sistemimizdir”

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser de güvenlik makamlarının anayasaya aykırı çabaları yakından takip ettiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

“Biz, güçlü ve savunulabilir bir demokrasiyiz. Kendimizi ırkçılığa ve diğer insanlığı aşağılama biçimlerine karşı kararlılıkla savunuyoruz. Demokrasimizi ve kozmopolit, çeşitlilik içeren toplumumuzu her gün savunan insanlara yönelik saldırılara karşı da aynı kararlılıkla kendimizi savunuyoruz. Güvenlik makamları, anayasa karşıtı girişimleri yakından takip etmektedir. BfV, en önemli erken uyarı sistemimizdir.”

Aşırı sağcı şiddetin üreme alanını kurutmak için ellerinden gelen her şeyi yaptıklarının altını çizen Faeser, “Sözde ‘yeni sağ’ aktörleri muhaliflere, mültecilere ve göç geçmişi olan diğer insanlara karşı nefret ve dışlamadan başka bir şey yaymamaktadır. Bunu sözde eğitimli, daha modern bir yüzle birleştirmeye çalışıyorlar. Ancak bunun arkasındaki insanlık dışı ideolojiler açıktır. Sadece şiddet yanlısı aşırı sağcılar değil, şiddete zemin hazırlayan entelektüel kundakçılar da tehlikelidir. Hiç kimse, bu tehlikeyi hafife almamalıdır.” değerlendirmesini yaptı. (AA)

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#1

*Tüm alanları doldurunuz

  • Aşırı Sağcı AfD Almanya’da İkinci Büyük Parti Konumuna Yükseldi
    2023-06-14 08:24:32

    […] 11,5 ve Yeşiller yüzde 14,5 oy almıştı. Muhalefetteki partilerden ise CDU-CSU yüzde 24,1, AfD yüzde 10,3 oyda kalmıştı. […]

Son Yüklenenler