'Avusturya'

IGGÖ’den Cami Din Derslerine Yeni Düzenleme

Avusturya İslam Cemaati, okullarda sunulan İslam din dersi ile camilerde verilen dinî eğitimin birbirini tamamlamasını amaçlayan pedagojik konseptin geliştirilmesi kapsamında cami din derslerini yeniden düzenliyor.

©Shutterstock.com

Avusturya İslam Cemaati, (IGGÖ) “Avusturya Kuran Okulları” sempozyumu kapsamında Yukarı Avusturya’daki camiler tarafından 2020’de başlatılan ve Yukarı Avusturya’daki camilerde verilen dinî eğitim hizmetlerini inceleyen çalışmanın sonuçlarını tanıttı. Yukarı Avusturya İslam Cemaati’nin de katılımıyla gerçekleştirilen çalışmada camilerde verilen eğitimin “Kuran okulu” olarak adlandırılmasından vazgeçilmesi gerektiği belirtilerek, sunulan eğitimin kapsamı ve yapılan aktiviteler düşünüldüğünde bunun yerine “Cami dersleri” ifadesinin kullanılması tavsiye edildi.

“Değişim Taban Tarafından Kabul Görmeli”

Programda gerçekleşen münazara sırasında IRG Yukarı Avusturya Başkanı ve IGGÖ Eğitim Başkanı Binur Mustafi, veli ve öğrencilerin IGGÖ tarafından devlet okullarında verilen İslam din eğitiminden duydukları memnuniyeti vurguladı. IGGÖ’nün okullardaki İslam din eğitimi ile camilerde sunulan dinî eğitimin birbirini tamamlamasını amaçlayan pedagojik konseptlerin geliştirilmesi üzerinde iki yıldır çalıştığını belirten Mustafi, camilerdeki eğitim yeniden düzenlenmesine yönelik de ilk adımların atıldığını ifade etti.

Şimdi sırada, genç Müslümanların deneyimlerine ve bakış açılarına dair değerli bilgiler sunan çalışma sonuçlarının değerlendirilmesi olduğunu aktaran Mustafi, “Kapsamlı reformların hayata geçirilmesi için Müslüman cemaatin siyaset tarafından güçlendirilmesi ve desteklenmesine, aynı zamanda Müslüman tabanla işbirliği yapılmasına ihtiyaç var. Neticede, değişim taban tarafından kabul görmeli.” açıklamasında bulundu.

“Cami Gençler İçin ‘Güvenli Alan’”

Sempozyumda dinî kurum ve camilerin entegrasyon politikalarını uygulamak ve dil öğretimine katkıda bulunmak gibi görevlerinin olmadığı, aksine Müslümanlar için manevi bir yuva ve sığınak görevi gördüğü vurgulandı. Mustafi’ye göre camiler pek çok genç için dinî hassasiyetleri konusunda bir pozisyon sergilemek zorunda bırakılmadıkları ve ayrımcılığa maruz kalmadıkları güvenli bir alan (İng. Safe Space) işlevi görüyor.

Yine de Müslümanların bir bütün olarak topluma aidiyet duygusunun pekiştirilmesi ve sosyal hayata eşit katılım şartlarının sağlanmasının IGGÖ’nün en önemli meselelerinden biri olduğunu vurgulayan Mustafi, bu nedenle İslami kurumların sosyal topluluklar içinde daha fazla yer almasını ve kamusal hayata entegrasyonunu teşvik eden adımları memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler