'Cami Saldırısı'

Dresden’de Bir Cami Benzin Dökülüp Yakılmak İstendi

Dresden'de DİTİB'e bağlı Fatih Camii yine saldırıya uğradı. 9 Mayıs akşamı önceden sabıkası bulunan bir kişi, camiyi benzin döküp yakmaya çalıştı.

Fotoğraf: Anadolu Images. Değişiklikler: Perspektif.

Almanya’nın doğusundaki Saksonya eyaletinin başkenti Dresden’de bir kişi Diyanet İşleri Türk İslam Birliğine (DİTİB) bağlı Fatih Camii’ni benzinle ateşe vermeye çalıştı. Sabıkası bulunan saldırgan cami binasının içindeki bir rafın üzerine yanıcı bir sıvı döktü ve ardından rafı ateşe verdi. Alev alan raf, cemaatin bir üyesi tarafından söndürüldü. Olayın ardından harekete geçen polis, 34 yaşındaki şahsı evinde yakalamayı başardı.

Şehrin emniyet teşkilatından bir sözcü, zanlının geçtiğimiz nisan ayında da bir Kur’an-ı Kerim’i ateşe verdiğini belirtti. Saldırgan dünkü kundaklama girişiminin ardından gözaltına alındı. Görgü tanıkları 34 yaşındaki şahsın benzini oldukça yoğun bir şekilde ziyaret edilen caminin girişine döktüğü için polisi aramıştı. Kundaklama girişiminin arkasındaki nedenler henüz aydınlatılmış değil. Olayla ilgili polis soruşturması sürüyor.

Dresden DİTİB Fatih Camii dernek başkanı Ramazan Yıldırım, aynı kişinin ikinci kez camiye saldırı girişiminde bulunduğunu söyledi. Başkan Yıldırım, “Saldırganla ilgili daha önce polisleri arayarak rahatsızlığımızı iletmiştik. Ramazan ayında da camimizde Kur’an-ı Kerim yakmak istediğini ifade etmişti. Saldırganın sağlık durumunu sormuş, ancak bilgi alamamıştık. Olay esnasında üzerine yanıcı madde isabet eden hocamızın bu saldırıdan zarar görmemiş olması en büyük tesellimiz. Olayla ilgili maddi hasar oluştu.” dedi.

Cami Daha Önce de Saldırılara Uğramıştı

Fatih Camii geçmişte defalarca İslamofobik saldırıların kurbanı olmuştu. Haziran 2019’da cami binası taşlı saldırıların hedefi olurken, Şubat 2021’de camiye siyasi sloganlar içeren grafitiler çizilmişti. Taşla saldıran zanlı, olaydan bir hafta sonra tutuklanmış ve hızlandırılmış bir yargılama sürecinin ardından mahkum edilmişti.

26 Eylül 2016 tarihinde ise cami bombalı bir saldırıya uğradı. Cinayet kastıyla caminin kapısına yerleştirilen boru tipi bomba caminin önünde patladığında caminin lojmanında yaşayan imam ve ailesi içerideydi. Şans eseri saldırıda kimse yaralanmadı, fakat aile ağır bir travma yaşadı.

2022 Bilançosu: Müslümanları Hedef Alan 569 Saldırı

Geçtiğimiz yıl Almanya’da Müslümanlara ve camilere yönelik 569 saldırı gerçekleşti. Saldırıları gerçekleştiren faillerin büyük kısmının aşırı sağcılardan oluştuğu kaydedildi. Kaydedilen suçlar arasında internet üzerinden provakasyon, nefret söylemi, tehdit mektupları ve kişisel saldırıların yanı sıra mala zarar verme ve duvar yazıları çizme bulunuyor. Verilere göre, bu saldırılarda 25 kişi hafif yaralanırken sadece 1 kişi gözaltına alındı.

Yetkililer tarafından camileri hedef alan toplam 45 suç kaydedildi. Bu rakam, neredeyse haftada 1 defa bir camiye yönelik suç işlendiği anlamına geliyor. Ancak bu kategoride sadece kamuya açık cami binalarına yönelik saldırılar yer alıyor. Diğer ibadet yerleri, cami dernekleri veya İslami kurumlara yönelik suç içeren diğer eylemler kayıt altına alınmış değil. (P)

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler