'Aşırı Sağ'

Berlinli Öğrencilere Yönelik Irkçı Saldırıya Tepkiler Sürüyor

Almanya'nın başkenti Berlin'den bir öğrenci grubu kamp için gittikleri Heidensee'de bulunan bir tatil tesisinde ırkçıların sözlü saldırısına uğramıştı. Saldırı sonrası soruşturma devam ederken olayın gerçekleştiği tesis ve siyasiler olayı kınadı.

Fotoğraf: Shutterstock.com

Güney Brandenburg’taki bir tatil tesisinde yaklaşan sınav öncesi matematik kampı düzenleme amacıyla bulunan 20 kişilik Berlinli öğrenci gurubu aynı gün orada bir doğumgünü kutlaması yapan başka bir grubun ırkçı hakaretlerine hedef olmuştu. Irkçı grubun saldırıları gece boyu da devam edince öğrenciler polis korumasında kampı yarıda kesip evlerine dönmek zorunda kalmıştı. Devlet Güvenlik Birimi (Staatschutz) olayla ilgili olarak halkı kin ve düşmanlığa teşvik ve hakaret suçları kapsamında soruşturma başlattı.

Polisin verdiği bilgiye göre öğrencilerin matematik kampı için gittiği aynı tatil tesisinde bir doğum günü partisi kutlayan ırkçı grup 6 Mayıs Cumartesi günü çoğu göçmen kökenlilerden oluşan ve bazıları başörtülü olan 15-16 yaşlarındaki öğrenci grubuna ırkçı hakaretlerde bulundu. Polis departmanı sözcüsü Maik Kettlitz’in rbb‘ye verdiği demeçte 7 Mayıs Pazar gecesi saldırılarına devam eden grubun bu defa da öğrencilerin kaldığı yere girmeye çalıştıklarını, kapı ve pencerelere vurarak şiddet içerikli tehditler savurduklarını aktardı. Gece 00:30 sularında bir öğrencinin ihbarıyla olay yerine gelen polisin olaya müdahale ettiği ve olaya karıştığı düşünülen 28 kişinin kimliklerinin tespit edilip haklarında soruşturma açıldığı belirtildi.

Tesis Yönetimi Olayı Kınadı

Hadise sebebiyle Heidesee’de (Dahme-Spreewald) bulunan tatil beldesinin yöneticisi Nora Runneck Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Yabancı düşmanlığını ve ırkçılığı en güçlü şekilde kınıyoruz” dedi. Hadisenin mağduru olan öğrencilerin eğitim gördüğü okulla temas hâlinde olduklarını belirten yönetici, öğrencilerin bu şartlar altında tesisi terk etmelerine çok üzüldüklerini ifade etti.

Güney Brandenburg Emniyet Müdürlüğü Sözcüsü Ines Filohn ırkçı saldırı sonrası Brandenburg polisinin bu hafta içerisinde Berlin’e giderek olayın mağduru öğrencilerin ifadelerine başvuracağını bildirdi. Öncelikle 10. sınıf öğrencilerinin matematik sınavı nedeniyle dinlenmeye ihtiyaçları olduğunu ifade eden Filohn, olayın yoğun şekilde soruşturulması gerektiğini belirterek, “Mahkemede de kullanılabilecek güçlü bir şeye ihtiyacımız var.” dedi.

Siyasilerden Tepkiler

Brandenburg Başbakanı Dietmar Woidke (SPD), tatil tesisindeki ırkçı vakayı “iğrenç” ve “korkutucu” şeklinde tanımlayarak kınadı. Woidke Pazartesi günü rbb’ye verdiği demeçte, Brandenburg’da aşırı sağcılığa ve ırkçılığa müsamaha göstermeyeceklerini açıklayarak, bunun açık bir mesaj olduğunu ve bu amaçla güçlü bir demokrasinin sunduğu tüm imkanların kullanılacağını ifade etti.

Berlin Eğitim Senatörü Katharina Günther-Wünsch (CDU) Alman medyasına yaptığı açıklamada ırkçı saldırıyı kınayarak, “Bu tür saldırıları sineye çekmeyeceğim ve çekmemeliyiz. Şimdi yapılması gereken ilk şey öğrencilere en iyi şekilde yardım etmektir.” dedi. Senatör 8 Mayıs Pazartesi gününden itibaren öğrencilere ve ailelerine psikolojik destek seansları sunulmaya başlandığını ve Okul Psikologları Danışma Merkezleri’nin (SIBUZ) konuyla ilgili bilgilendirildiğini belirtti.

Berlinli milletvekili Marcel Hopp (SPD) da, Berlinli öğrencilere yönelik ırkçı tehditlerin ardından hiçbir şey olmamış gibi günlük yaşama geri dönülmemesi konusunda uyarıyor. Salı günü Alman Basın Ajansı’na verdiği demeçte, “Elbette böyle bir şey, olaydan etkilenen göçmen kökenli öğrenciler için, ama aynı zamanda tüm sınıf için kabul edilemez.” diyen Hopp, olayın münferit bir vaka olarak görülemeyeceğini belirtti. Daha önce yine aynı eyalleteki bir okulda görev yapan öğretmenlerin okuldaki aşırı sağcılık vakalarına yönelik yardım istediği mektuba da atıfta bulunan Hopp, meselenin Brandenburg ve Doğu Almanya’nın genelide görülen bir gelişme olduğunu vurgulayarak, bunun endişe verici olduğunu söyledi.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler