'Göç'

İngiltere, Brexit Sonrasında Göç Rotasını Belirlemek İstiyor

İngiltere, iş gücü açığı olan sektörler için aranan göç şartlarını hafifletmeyi planlıyor. Açıklanan son resmî rakamlara göre, Brexit'in ardından Asya ve Afrika ülkelerinden göç eden insan sayısı artıyor.

Fotoğraf: 1000 Words.

İngiltere Maliye Bakanı Jeremy Hunt, iş gücü açığı olan bazı sektörler için göçmenlik kurallarının kısa vadeli olacak şekilde hafifletilebileceğini ve bu konuda “pragmatik” olacaklarını söyledi. Hunt, İngiliz Ticaret Odaları Yıllık Konferansı’nda yaptığı konuşmada, göçmen konusunun Brexit anlaşmasında ana faktör olduğunu vurguladı.

Brexit Sonrasında İngiltere’deki İş Gücü Açığı

Hunt, “Bu, ekonomi modelimizi sınırsız ve düşük vasıflı göçmenlerden yüksek vasıflı ve maaşlı bir ekonomiye dönüştürmek için bir karardı.” dedi.

İngiltere’deki işletmelerin ülkedeki istihdam potansiyelini değerlendirirken göçmenlerin, iş gücünde hâlâ rol oynayabileceğini aktaran Hunt, şunları kaydetti:

“Her zaman pragmatik olacağız. Örneğin, bakım evlerini iş gücü kısıtının yaşandığı sektörler listesine aldık, aynı şekilde inşaat sektörünün bazı alanlarını da… Diğer sektörlerle de görüşmeye devam ediyoruz. İş gücü açığının olduğu sektörlerde göçmenlik kurallarını kısa vadeli olacak şekilde hafifletebiliriz. Ülkedeki büyük potansiyelimizi kullanırken, zorlukların yaşandığı sektörlerde göçmenlik kriterleriyle ilgili mantıklı ve pragmatik olacağız.”

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılmasının ardından birçok AB vatandaşının ülkelerine geri dönmesiyle İngiltere’de ana sektörlerde iş gücü açığı oluşmaya başlamıştı. Hükûmet, diğer yandan ülkeye göçün kontrol altına alınmasını ve azaltılmasını hedefliyor.

İngiltere’ye Göç Veren Ülkeler

Asya ve Afrika’dan gelen vasıflı işçiler personel açığını kapatırken, İngiltere Brexit’e rağmen göçte artış görüyor. Sky News’in derlediği resmî rakamlara göre, Afrika ve Asya’dan giderek artan sayıda vasıflı işçi, personel açığını kapatmak için İngiltere’ye göç ediyor. Firmaların ihtiyaç duydukları becerileri güvence altına almak için Avrupa dışında işe alım yaptığı ve özellikle Hindistan’ın önemli boş pozisyonları doldurmak için personel sağladığı saptandı.

İşletmeler bilişim uzmanları, hemşireler ve muhasebeciler getirmek için Brexit sonrasında oluşan yeni göç rejiminden faydalanıyor. Ocak 2021’de geçilen bu yeni sistem, işletmeler için ücretler yüksek olsa da, Avrupa dışındaki işçilerin İngiltere’ye girişini kolaylaştırdı.

Avrupalı göçmenlerin sayısı son yıllarda düşerken, bu azalış dünyanın diğer bölgelerinden gelen göçmenlerdeki büyük artışla fazlasıyla dengelendi. Bazı ilk beklentilerin aksine Brexit sonrası ülkeye gelen göçte bir artış yaşandı. Yayınlanan resmî rakamlar net göçün bir milyona yaklaştığını ve bir başka rekor seviyeye ulaştığını işaret ediyor. Hindistan, Güney Afrika ve Gana, yeni vasıflı işçi göçü veren ülkeler arasında önlerde yer alıyor. (AA/P)

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler