"AfD"

Almanya’da Her İki Kişiden Biri AfD’yi Aşırı Sağcı Olarak Nitelendiriyor

Anketler Almanya için Alternatif Partisi'nin (AfD) oy oranlarını artırdığını gösterirken, Almanya'da çoğu kişi 2013 yılında kurulan partiyi aşırı sağcı bir parti olarak nitelendiriyor.

24 Temmuz 2023 admin
Fotoğraf: @hanohiki, shutterstock.com

Alman Haber Ajansı DPA’nın YouGov araştırma şirketine yaptırdığı anketin sonuçları Alman halkının yarısından fazlasının AfD’yi aşırı sağcı bir parti olarak gördüğünü gösteriyor. Ankete göre, yüzde 57’lik kesim AfD’yi tanımlamak için “aşırı sağcı” tabirini uygun buluyor. Ankete göre vatandaşların yüzde 19’u AfD’nin orta sınıf muhafazakar bir parti olduğuna inanıyor.

Katılımcıların yüzde 9’u AfD’nin kendileri için bir “merkez partisi” olduğunu söylüyor. Almanların yüzde 8’i ise bu tanımlamalardan hiçbirini uygun bulmuyor. Ankete katılanların yüzde 7’si ise bu soru hakkında herhangi bir fikir beyan etmemiş.

Federal Anayasayı Koruma Dairesi Partiyi Şüpheli Vaka Olarak Sınıflandırdı

Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı 2021 yılının Mart ayında, sağcı Almanya İçin Alternatif (AfD) Partisini aşırı sağcı “şüpheli vaka” olarak sınıflandırmıştı. Buna göre parti faaliyetlerinin istihbarat tarafından izlenmesi mümkün olacaktı. Bu değerlendirme, yaklaşık bir yıl sonra Köln İdare Mahkemesi tarafından onaylanmıştı. Parti karara itiraz etmişti. Münster’deki Yüksek İdare Mahkemesindeki yargılamalar halen devam ediyor.

AfD, geçtiğimiz haftalarda ülke çapında yapılan seçmen anketlerinde CDU ve CSU’nun ardından yüzde 20 civarında oyla ikinci sırada yer almıştı.

YouGov anketinin sonuçlarına göre yaşlılar, yüksek okul mezunları ve Almanya’nın batısında yaşayanlar AfD’yi daha yüksek oranda aşırı sağcı olarak değerlendiriyor. AfD’yi orta sınıf-muhafazakar bir parti olarak görenler arasında erkeklerin sayısı kadınlardan daha fazla. 2021 federal seçimlerinde AfD’ye oy verdiğini söyleyenlerin katılımcıların çoğu AfD için “orta sınıf-muhafazakar” etiketini seçti.

Birçok Kişi AfD’nin Siyasi Hedeflerini Biliyor

Genel olarak, seçmenler, diğer partilerin programlarına ilişkin bilgileriyle kıyasladığında, AfD’nin belirli siyasi konulardaki pozisyonu hakkında nispeten iyi bilgilendirildikleri izlenimine sahip. YouGov anketine göre, seçmenlerin yüzde 46’sı AfD’nin siyasi hedefleri hakkında çok ya da oldukça fazla şey bildiğini düşünüyor. Yaklaşık aynı sayıda Alman ise bu partinin hedefleri hakkında hiçbir şey bilmediğini ya da çok az şey bildiğini düşünüyor.

Ankete göre, 2021’de AfD’ye oy vermiş olan katılımcılar arasında bile, artık bu partinin aşırı sağcı olduğunu düşünen kişiler mevcut. Ancak anket sonuçları belirli seçmen gruplarını temsil etmemekte ve sadece bir eğilimi yansıtmaktadır. Buna ek olarak, AfD son yıllarda -partiden ayrılan seçilmiş temsilcilerin değerlendirmelerine göre de- değişmiş bulunmaktadır. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#1

*Tüm alanları doldurunuz

  • Almanya'da CDU Liderinin "AfD ile İşbirliği Yapılabilir" Sözleri Tepki Çekti
    2023-07-26 08:06:15

    […] tehlikeye düşürecek söylemler olduğu vurgulandı. Almanya’da en son yapılan anketlerde aşırı sağcı AfD’nin oy oranının yüzde 20-22 civarında çıkması birçok siyasetçiyi endişelendiriyor. […]

Son Yüklenenler