'Gençlik Dairesi'

Çocuklara Yönelik İhmal ve Şiddet Vakalarında Rekor Artış

Almanya'daki güncel verilere göre, 2022 yılında çocuk refahına tehdit oluşturan vaka sayısında tüm zamanların en yüksek seviyesi görüldü.

Fotoğraf: Lightspring - Shutterstock.

Almanya’daki gençlik dairelerine (Alm. Jugendamt) göre; ihmal, psikolojik, fiziksel veya cinsel şiddet nedeniyle 18 yaşın altındaki yaklaşık 62 bin 300 çocuk ve ergenin refahına karşı büyük bir risk unsuru  var. Federal İstatistik Ofisinin (Destatis) bugün kamuoyuyla paylaştığı verilere göre, çocuk refahına tehlike oluşturduğu kabul edilen vakaların 2022’de ulaştığı seviye, 2021 yılına kıyasla yaklaşık 2 bin 300 (yüzde 4 oranında) daha fazla. Bu da vaka sayılarında yeni bir rekor gözlemlendiği anlamına geliyor.

Çocuk Refahına Yönelik Risk Artıyor

Diğer 68 bin 900 vakada ise yetkililer çocuğun refahına yönelik bir risk bulunmadığı ancak eğitim yardımına ihtiyaç duyulduğunu tespit etti: Bu kategorideki vakalarda bir önceki yıla kıyasla yüzde ikilik bir artış söz konusu. Öte yandan, gençlik daireleri tarafından önceden incelenen çocuklara yönelik tehlike şüphesi bildirimlerinin sayısı da yüzde 3 artarak 203 bin 700’e yükseldi.

Çocuk refahı risk unsurunun, uzun vadede sayısal olarak arttığı tespit edildi: 2012’den 2022’ye kadar olan yıllarda yaklaşık 24 bin vaka ile yüzde 63 oranında artış gözlemlendi. Vaka sayıları, özellikle 2017’den ilk Kovid-19 salgının başladığı 2020’ye kadar yıllık yüzde 9 ve 10’luk oranlarla istikrarlı bir artış gösterdi. 2021’e gelindiğinde ise kısmi bir azalış görüldü.

Çocuk Refahı Hangi Durumlarda Risk Altında?

Destatis verilerine göre, refahı risk altında görülen her 5 kız ve erkek çocuktan yaklaşık dördünün 14 yaşından küçük, yaklaşık yarısının ise 8 yaşından küçük olduğu belirtildi. Söz konusu çocuk ve ergenlerin neredeyse yarısı (yüzde 47) risk değerlendirmesi sırasında zaten çocuk ve gençlik refahı hizmetleri alıyordu. Bir başka deyişle, sosyal yardım sisteminin hâlihazırda içerisindeydiler.

Bir çocuğun fiziksel, zihinsel veya duygusal sağlığının tehdit altında olması veya hâlihazırda tehlikeye girmiş olması hâlinde çocuğun refahına yönelik bir riskin olduğu kabul ediliyor. Bu kapsama giren şüpheli durumlarda, Almanya’daki gençlik daireleri tehlike riskini ve yardım ihtiyacını değerlendirmek ve herhangi bir tehlikeye karşı koymakla yükümlü. Bu, çocukların esirgenmesi ilkesiyle çelişmediği sürece, genellikle bir ev ziyaretini ve meselenin çocuk ve ebeveynleri veya vasileri ile görüşülmesini içerir.

Risk Rakamlara Yansıyandan Daha Büyük Olabilir

Konuyla ilgili görüş bildiren Baden-Württemberg Çocuk Esirgeme Federasyonu (Kinderschutzbund Baden-Württemberg), rakamlara yansıyan çocuk refahına dair artan riskin görünenin ötesinde bir  boyutta olabileceği görüşünde. İlgili makamlara bildirilmemiş ve kayda geçirilmemiş çok sayıda vaka olabileceğinin göz önünde bulundurulması gerektiği belirtiliyor.

Federasyon, okullarda ve kreşlerde çocuk refanının korunmasına ilişkin hassasiyetin arttığını düşünüyor. Federasyon yönetiminden Alman basınına konuşan Barbara Becker, “Bir çocuğun refahının risk altında olduğuna dair bir şüphe varsa, -örneğin bir anaokulu için- harekete geçme ve ebeveynlerle diyalog kurma zorunluluğu” olduğunu hatırlatıyor. (P)

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler