'Almanya'

Üniversitelerden Yabancılar Dairesine “Misafirperver Olun” Talebi

Almanya'nın Bavyera eyaletindeki  üniversiteler yabancılar dairesi ve vize kurumlarına uluslararası öğrenci ve akademisyenlere yönelik misafirperver bir kültür oluşturulması çağrısında bulundu.

©Francisco Javier Diaz / Shutterstock.com

Bavyera’daki üniversiteler uluslararası yetenekleri bünyelerine katmak istiyor. Bunun için de yabancılar daireleri ve vize makamlarından misafirperver bir yaklaşım benimsenmesini talep ediyor. Üniversiteler ortak bir bildiri yayımlayarak taleplerini sıraladı.

Bavyera eyaletindeki üniversiteler, eyalet hükûmetinin Bavyera’nın bir yüksek öğrenim merkezi olarak güçlendirilmesi için aldığı önlemlerin meyvelerini vermesini sağlamak üzere ortak bir tutum bildirisi yayımladı. Eyaletteki 13 üniversitenin de üyesi olduğu Bavyera Üniversiteler Birliği’nin salı günü Münih’te açıkladığı 10 talep yetenekli uluslararası öğrenciler için eyaletin bir cazibe merkezi hâline getirilmesi ve mezunların elde tutulmasını amaçlıyor. Bu doğrutuda uygun fiyatlı konutların teşvik edilmesi ve yabancılar dairelerinde misafirperver bir karşılama kültürünün oluşturulması gerektiği belirtildi.

Yabancılar Dairesi Sürekli Sorun Çıkarıyor

Bildiride, yabancılar daireleri ve vize veren kurumların önde gelen akademisyenlerin kabulü süreci için yeni ve her şeyden önce pragmatik düzenlemeler yapmaları gerektiği belirtilirken, yapılan araştırmaların uluslararası öğrencilerin yabancılar dairesinde sürekli sorun yaşadıklarını gösterdiğine dikkat çekildi. Yönetmeliklerin genellikle katı bir şekilde yorumlandığı, gereksiz ve temin edilmesi zor belgeler talep edildiği ve itici kaba bir tavır sergilendiği vurgulandı.

Ayrıca bildiride, hükûmet üniversiteler ve belediyeler arasında yakın işbirliğiyle entegre Study-and-Stay konseptlerinin oluşturulması talep ediliyor. Bu konseptlerle, yabancı uzman ve yöneticilerin kaliteli bir eğitim, Bavyera iş piyasasına iyi bir entegrasyon, dil ve kültür yetkinliği kazanmalarına yardımcı olmayı amaçlanıyor.

Sürdürülebilir Alt Yapı İçin Daha Fazla Ödeneğe İhtiyaç Var

Üniversiteler aynı zamanda temel bütçenin yüzde 15 artırılmasını istiyor. 2040 yılına kadar hedeflenen iklim nötrlüğünü sağlamak ve yatırım eksikliğini gidermek için 15 milyar Euro tutarında sürdürülebilir yapısal altyapı için özel bir program gerektiği belirtiliyor.

Üniversiteler, ayrıca sosyal ve teknolojik yeniliklerin transferi ve girişimcilik düşüncesinin güçlendirilmesi için de bir programın gerekliliğine vurgu yapıyor. Buna ek olarak, üniversitelerde dijital altyapının ve dijital süreçlerin güçlendirilmesi için bir hamle yapılması ve son olarak üniversiteler ve üniversite dışı araştırma kurumları için hükûmetin yetki ve sorumluluklarının tekrar bir bakanlık altında birleştirilmesi talep ediliyor.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler