'Mülteci'

2023’ün İlk Yarısında Mülteci Yurtlarına Yönelik 80 Saldırı

Almanya’da yılın ilk altı ayında mülteci yurtlarına ve sakinlerine yönelik 80 saldırı kaydedildi. Saldırıların hemen hemen hepsi aşırı sağcı grup ve kişiler tarafından gerçekleştirildi.

Fotoğraf: B.Dpunkt - Shutterstock

Almanya’da mülteci yurtlarına yönelik siyasi amaçlı saldırı, darp, mala zarar verme ve fiziksel saldırıların sayısı geçen yılın başından bu yana sürekli artış gösteriyor. Federal hükûmetin mecliste sunulan soru önergesine verdiği cevaba göre, bu yıl ocak-temmuz döneminde mülteci yurtlarına siyasi arka planlı 80 saldırı gerçekleştirildi.

Bunlardan 74’ünün aşırı sağcılar tarafından işlendiği iddia edilirken, gerçekleştirilen iki saldırı “yabancı ideoloji”, bir saldırı ise “dinî ideoloji” motivasyonuna dayandırıldı.

Polis kayıtlarına göre 2022’nin ilk yarısında mülteci yurtlarına yönelik 52, ikinci yarısında ise 71 suç işlendiği belirtildi. Federal hükûmetin Alman Haber Ajansına (DPA) verdiği bilgiye göre, 2023’ün ikinci çeyreğinde mültecilere ve sığınmacılara karşı işlenen suçlarda 4’ü çocuk toplam 39 kişi yaralandı.

AB İltica Reformu

Sol Parti’nin mülteci politikası sözcüsü Clara Bünger, “Burada koruma arayan insanların bu kadar sık şiddet, düşmanlık ve dışlanmaya maruz kalması endişe verici” dedi. Bünger, AfD, CDU ve CSU’yu “sığınma hakkına yönelik sözlü saldırılarla” mültecilere karşı “ırkçı hareketlere” zemin hazırlamakla suçladı. Bünger ayrıca, “SPD ve Yeşiller’in Avrupa iltica sistemi reformuna verdikleri onayla, AB’de iltica hakkının fiilen ortadan kaldırılması yönünde oy kullandıklarını” hatırlattı.

Planlanan reformun bazı bölümleri içişleri bakanları tarafından haziran ayında başlatıldı.Reform, acil durumlarda dayanışma yükümlülüğünün yanı sıra, yasadışı göçü sınırlandırmak için var olan kurallara eklemeler yapılmasını ve söz konusu kuralların sıkılaştırılmasını öngörüyor.

Üzerinde uzlaşı sağlanan düzenlemeye göre örneğin, özellikle iltica hakkı verilme oranı düşük olan ve “güvenli” kabul edilen ülkelerden gelenlerin sığınma başvurularını sınırlarda değerlendirip sonuca bağlanacak. Bunun için AB sınırlarına kurulacak mülteci merkezlerinde başvurusunun sonucunu bekleyecek olanlardan olumsuz yanıt alanlar doğrudan ülkelerine sınır dışı edilecek. Sınırda iltica süreci uygulamasının ilk etapta yalnızca yapılan başvuruya kabul oranı AB ortalamasında yüzde 20’nin altında kalan ülkelerden gelenler için geçerli olacağı aktarıldı. Bu kritere göre; Türkiye, Hindistan, Tunus, Pakistan, Arnavutluk ve Sırbistan uygulama kapsamında yer alıyor. Başvuru sahiplerinin sınırlardaki mülteci merkezlerinde sonucu bekleyecekleri değerlendirme sürecinin en fazla 12 hafta sürmesi hedefleniyor. Fakat Suriye, Afganistan ya da Sudan’dan gelen sığınmacıların çoğunluğu ise, bu uygulama kapsamına alınmayacak. Bu ülkelerden gelenlerin işlemleri, mevcut başvuru protokölüne göre gerçekleşecek. (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler