'Aile Birleşimi'

İltica Sistemi Nedeniyle Seçime Giden Hollanda’ya Göç Artıyor

Ülkeye gelen sığınmacı sayısını azaltmaya yönelik önlemler konusunda anlaşmaya varılamadığı için hükûmetin istifa ettiği Hollanda'ya sığınan insan sayısında bir artış olsa da, aile birleşimi vizesi alanların geçen yıla göre daha az olduğu belirtildi.

Hollanda'nın Ter Apel kasabasındaki mülteci kabul merkezi. Fotoğraf: Aerovista Luchtfotografie - Shutterstock.

Temmuz ayı başında Hollanda’daki koalisyon hükûmetinin ortakları, sayısının arttığını belirttikleri aile birleşimi vizelerine sınırlama getirme konusunda anlaşamamış ve istifa kararı almıştı. Hollanda İstatistik Kurumu (CBS) bünyesindeki Göçmenlik ve Vatandaşlık Servisinin (IND) paylaştığı son rakamlarına göre; 2023’te şu ana kadar yapılmış olan aile birleşimi taleplerinin sayısı, 2022’deki seviyenin altında seyrediyor. Fakat 2023’ün birinci çeyreği ve ikinci çeyrekleri arasında bir artış mevcut.

2023’ün İkinci Çeyreğinde Aile Birleşimi Vizeleri Arttı

2022’nin nisan, mayıs ve haziran aylarında 3 bin 170 kişi aileleriyle beraber yaşamak için Hollanda’ya gelirken, 2023’ün aynı döneminde 2 bin 630 kişi mülteci statüsüne sahip aile üyeleriyle yeniden beraber yaşamak maksadıyla Hollanda’ya yerleşti.

Nisan, mayıs ve haziran ayındaki gelen insan sayısı, bu yılın ilk üç ayı ile karşılaştırıldığında ise aile birleşimlerinin sayısının ikinci çeyrekte arttığı görülüyor. Ocak, şubat ve mart aylarında 1900 kişi bu kapsamda ülkeye gelmişti. 2023’te ülkeye yerleşen göçmenlerin üçte ikisinden fazlasını Suriye’den gelenler oluşturuyor.

Mülteci kabul sistemi ve bilhassa aile birleşimi konusundaki anlaşmazlığın, temmuz ayı başında Başbakan Martk Rutte’nin dördüncü kabinesinin düşmesinin ana nedeni olduğu açıklanmıştı. Koalisyon partileri, sığınmacı akınını sınırlandırmaya yönelik bir önlemler paketi üzerinde anlaşmaya varamamıştı. Rutte’nin yürürlüğe koymak istediği önlemlerden biri de aile birleşiminin savaştan kaçanlar ve yaşadıkları toplumda zulme uğrayanlar olarak iki kategoriye ayrılması ve kota uygulanmasıydı. Bu önlem çerçevesinde ayda 200’den fazla aile birleşimine izin verilmemesi öngörülüyordu.

İltica Başvurularındaki Genel Artış

Aile birleşimi vizeleri dışında, geçtiğimiz çeyrekte 7 bin 920 kişi Hollanda’ya ilk kez iltica başvurusunda bulundu. Bu rakam, geçen yılın ilk çeyreğine göre yaklaşık yüzde 15, geçen yılın ikinci çeyreğine göre ise yüzde 8 daha fazla. Nisan, mayıs ve haziran 2022’de 7 bin 330 kişi Hollanda’da ilk sığınma başvurusunu yaptı.

CBS’ye göre, özellikle Suriye ve Eritre‘den gelen kişilerin iltica başvurularının sayısı bu yılın ikinci çeyreğinde artış gösterdi. Bir yıl öncesine kıyasla, Hollanda’ya sığınma talebinde bulunan Eritrelilerin sayısı neredeyse iki katına çıktı: 2022’nin ikinci çeyreğinde Eritre’den 260 kişi Hollanda’ya sığınma başvurusunda bulunurken, bu yılın ikinci çeyreğinde bu sayı 510’a çıktı.

Moldova’dan gelen sığınmacıların sayısında da bir artış söz konusu. CBS verilerine göre, geçen yılın aynı döneminde 60 Moldovalıya karşılık bu yılın ikinci çeyreğinde 160 kişi Hollanda’ya sığındı. Ukrayna ve Romanya arasında yer alan Moldova’da, Ukrayna’daki savaş nedeniyle Moldova’dan ayrılan bir bölge olan Transdinyester’de Rus birlikleri konuşlanmış durumda. (P)

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler