'İslam Karşıtlığı'

Sosyal Gerilimi Tetikleyen Hindu Vaize Leicester Polisinden Ödül

Birleşik Krallık'taki Leicestershire polis teşkilatı, Hindistan'ın sadece Hindulara ait bir devlet olmasını savunan Hindu vaize verdiği ödülü iptal etme çağrılarıyla karşı karşıya.

Birleşik Krallık’taki Leicestershire polis teşkilatı, 22 Temmuz’da Bageshwar Dham Baba olarak da bilinen Dhirendra Krishna Shastri’ye İngiltere’nin Leicester kentindeki bir Hindu toplum merkezinde düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmanın ardından ödül verdi. Dhirendra Krishna Shastri, destekçileri Leicester’deki bir toplum merkezinin önünde toplanırken Hindistan’ın sadece Hinduların yaşadığı bir devlet olması çağrısında bulundu.

Kendisini ruhani şifacı olarak tanıtan Shastri, mekanın dışında toplanan yüzlerce kişiye Hindistan’dan “Hindu Rashtra” yani saf bir Hindu devleti olarak bahsetti. Shastri’nin bu ifadesi, Hristiyan ya da Müslümanların olmadığı bir devleti savunan Hindutva aktivistleri arasında yaygın olarak kullanılan bir slogan.

Hindu vaiz, kalabalığa “Zafer Hindistan’ın, Hindu ulusunun! Hepiniz uyanık kalın. Hinduizm tüm dünyada ayağa kaldırmamız gereken bir din.” sözleriyle seslendi.

Shastri’ye “NPA Komutanları Hizmet Takdir Ödülü”

Shastri sosyal medyada Leicestershire polisinden aldığı ve üzerinde “NPA Komutanları Hizmet Takdir Ödülü” yazan çerçeveli bir ödülü tuttuğu bir fotoğraf paylaştı. Shastri’ye ödül verilmesi kararı, Hindistan hükûmetinin dinî azınlıklara, özellikle de azınlıktaki Müslüman nüfusa yönelik baskılarını sürdürdüğü bir dönemde, siyasetçilerden ve Müslüman toplumu üyelerinden tepki ve eleştirilerle karşılandı.

Leicester East milletvekili Claudia Webbe, Shastri’ye ödül verilmesi kararını “bölücü ve tartışmalı” olarak nitelendirirken, polisin arbede yaşanan etkinlikteki tutumunu da eleştirdi.

Webbe, Leicestershire polis şefi Rob Nixon’a “Hem Birleşik Krallık hem de Hindistan’ın büyük kısmı, bu çerçeveli ödül sertifikasından haberdar oldu. Bu durum toplumda ve uluslararası alanda pek çok kişi tarafından Shasti’nin görüşlerinin onaylanması olarak görülüyor. Bu da, ek olarak önemli bir huzursuzluk, tedirginlik ve gerginliğe neden oluyor.” diye ekledi.

Hindular ve Müslümanlar Arasındaki Gerilim Körüklenmemeli

Leicestershire polisi, İngiltere merkezli haber ajansı Middle East Eye’a yaptığı açıklamada Shastri ve etkinlik organizatörlerine ödülü “lojistik sorunlarla” karşılaşmalarının ardından verdiklerini söyledi.

Polis sözcüsü, “Bu ödül, Leicestershire polisi tarafından verilen daha resmî ödüller ya da takdirnamelerle karıştırılmamalıdır. Söz konusu ödül daha ziyade, halkın güvenliğini sağlamaya yardımcı olanlara bir teşekkürdür.” açıklamasını yaptı.

Diğer taraftan Müslüman Katılımı ve Gelişimi (Mend) adlı sivil toplum örgütü, polisin bu eylemini sorguladıklarını ve Shastri’nin varlığının Müslümanlar ve Hindular arasındaki gerilimi körükleyeceğini açıkladı:

“Shastri’nin Müslümanlara yönelik şiddet çağrıları, Müslüman evlerine atıfta bulunarak buldozerlerle yıkımı savunması ve Müslümanlardan arındırılmış bir Hint-Pak bölgesi vizyonu, tehlikeli inançlarının boyutunu ortaya koyuyor.

Shastri’nin kentteki varlığına ve etkisine izin verilmesi, takdirname ile birlikte, şüphesiz Hindular ve Müslümanlar arasındaki gerilimi daha da körükleyecek ve birlikteliğin yeniden tesis edilmesine yönelik her türlü ilerlemeyi baltalayacaktır.”

Leicester’de Gerilim Aylar Önce Başladı

İngiltere’nin Leicester şehri, 2011 İngiltere nüfus sayımı rakamlarına göre 329 bin kişilik toplam nüfusun dörtte birinden fazlasını oluşturan Hindular ve Müslümanlarla Birleşik Krallık’ın en fazla çeşitliliğe sahip şehirlerinden biri. Şehirde, 22 Mayıs’ta, 19 yaşındaki Müslüman bir genç, gece geç saatlerde çok sayıda Hindu’nun saldırısına uğramış, sopalarla dövülmesinin ardından hastanede tedavi altına alınmıştı. Bu olaydan yaklaşık 3 ay sonra 28 Ağustos’ta ise Hindistan’ın Pakistan’ı Asya Kupası kriket karşılaşmasında yenmesinin ardından yine Leicester şehrinde iki grup arasında şiddet olayları patlak vermişti.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, Hindu erkek gruplarının “Pakistan’a ölüm” diye bağırdığı ve maçtan sonra 20 yaşındaki Müslüman bir genci dövdüğü görülmüştü. Söz konusu şiddet olaylarının ardından, bölgedeki topluluk liderleri, Hindu ve Müslüman gruplar arasında artan gerginliği ele almak üzere güvenlik güçleriyle acil toplantı yapılması çağrısında bulunmuştu.

Bunun yanı sıra yaşanan şiddet olaylarının nedenlerinin incelenmesi için bir grup tayin edilmişti. Fakat incelemenin yürütücüsü olan nefret suçu uzmanı Dr. Chris Allen, bir süre sonra bu görevi, gerekli akademik inceleme seviyesini karşılayacak şekilde yürütemeyeceğini söyleyerek bırakmıştı.

Dr. Allen, konuyla ilgili “Bağımsız ve tarafsız araştırma yapma konusunda uzun bir geçmişe sahip biri olarak, akademik tarafsızlık ve titizlik ihtiyacı hayati önem taşımaktadır. Mevcut ortamda bunu tarafsız bir şekilde yapmamın mümkün olmadığına inanıyorum ve bu nedenle şehrin çıkarları ve çözüm yolları bulma ihtiyacı doğrultusunda görevimden çekilmeye karar verdim. Bu kararımı, son haftalarda şahsıma yöneltilen benzeri görülmemiş düzeydeki nefrete ya da sosyal medyada dolaşan sahte iddialara tepki olarak almadığımı vurgulamak isterim.” açıklamasında bulunmuştu. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler