'Düzensiz Göçmenler'

Sığınmacıların Kalacağı Gemiye İlk Grup Yerleştirilmeye Başlandı

İngiliz hükûmeti tüm tepkilere rağmen düzensiz göçmenleri Bibby Stockholm gemisine yerleştirme planlanından geri adım atmıyor. Gemiye yerleştirilecek olan ilk grup Portland Limanı'na getirilmeye başlandı.

©Raşid Necati Aslım - Anadolu Ajansı

Ülkenin güneyindeki Dorset bölgesinde yer alan Portland’da demirli Bibby Stogemide konaklaması planlanan ilk kafilede yer alan düzensiz göçmenler, bu sabah itibarıyla kaldıkları otellerden alındı. Portland Limanı’na 18 Temmuz’da yanaşan gemide konaklayacak düzensiz göçmenler otobüslerle limana getirilirken, otobüslerde birkaç göçmen olduğu görüldü.

Öte yandan bölgede yaşayan göçmen destekçisi gruplar, Bibby Stockholm’ün yeni sakinlerini alkışlar, sloganlar ve hoş geldiniz pankartlarıyla karşıladı. Ülkedeki göçmen yanlısı sivil toplum kuruluşları ve insan hakları örgütleri ise sığınmacıların gemilerde barındırılmasının “insanlık dışı” olduğunu savunarak, Bibby Stockholm’e “cezaevi gemisi” ismini taktı.

500’e Yakın Göçmenin Yerleştirilmesi Planlanıyor

Birleşik Krallık, ülkedeki yaklaşık 50 bin düzensiz göçmenin konaklaması için askeri tesislerdeki kullanılmayan binalar ile mavnalar üzerine inşa edilmiş yüzen yapılarda göçmenleri ağırlama kararı almıştı. Hâlihazırda göçmenleri otellerde ağırlayan ülke, yüksek maliyet nedeniyle göçmenleri taşıma kararı aldığını açıklarken Bibby Stockholm de bu amaç doğrultusunda göçmenlerin yerleştirileceği ilk gemi olarak gündeme gelmişti.

Bibby Stockholm’e ilk etapta 50, uzun vadede ise 500’e yakın 18-65 yaş arası erkek düzensiz göçmenin 18 ay içinde yerleştirilmesi planlanıyor. İlk gruptaki göçmenlerin bugün içinde gemiye parça parça getirilmesi beklenirken, 2 binden fazla düzensiz göçmenin ise Lincolnshire ve Essex bölgelerinde bulunan iki hava üssündeki kullanılmayan binalara taşınması planlanıyor.

Ruanda Planından Sonra Ascension Adası

Öte yandan Birleşik Krallık’ın ülkeye yasa dışı yollarla gelen düzensiz göçmenleri Ruanda’ya gönderme planının başarısız olması durumunda, bu kişileri sığınma başvuruları sürecinde denizaşırı toprakları olan Ascension Adası’na gönderebileceği öne sürüldü.

İngiliz The Times gazetesinin haberinde, hükûmetin, göçmen tekneleriyle mücadelede alternatif seçeneklerin bir parçası olarak “düzensiz göçmenleri denizaşırı topraklarına gönderme önerilerini” yeniden gündemine aldığı belirtildi. Haberde, söz konusu öneriler kapsamında 4 bin mil uzaklıkta Güney Atlantik’teki Ascension Adası’nın, göçmenlere kalıcı bir varış noktası bulunmadan önce götürmeleri için “yeniden incelenen bölgelerden biri” olduğu ifade edildi.

Birleşik Krallık İçişleri Bakanlığında Güvenlikten Sorumlu Devlet Bakanı Sarah Dines da Times Radio’ya yaptığı açıklamada, hükûmetin sığınmacıları Ascension Adası’na göndermeyi düşünüp düşünmediği sorusuna, “Ruanda’nın yasal bir politika olduğundan oldukça eminiz. Ancak her sorumlu hükûmet gibi biz de ek tedbirler arıyoruz.” yanıtını verdi.

Sığınmacıların Yerleştirilmesi İçin En Az 5 Afrika Ülkesiyle Görüşülüyor

The Times’ın haberinde, İngiliz hükûmetinin geçen yıl Ruanda’yla imzalanan göçmen anlaşmasına benzer bir anlaşma için aralarında Gana, Nijerya, Namibya, Fas ve Nijer’in bulunduğu en az 5 ülkeyle görüşmeler yürüttüğü öne sürüldü. Söz konusu anlaşma, sığınmacıları geçici olarak denizaşırı bir bölgeye götürmek yerine tek yönlü bir uçuşla başka ülkeye göndermeyi içeriyor.

Üst düzey bir hükûmet kaynağının değerlendirmelerine yer verilen haberde, şunlar kaydedildi:

“Tüm seçenekleri değerlendirmek pragmatik bir yaklaşım ve göçmen teknelerini durdurmak için Ruanda politikamızla çalışabilecek öneriler hazırlamak mantıklı. Ruanda planımızın yasal olduğundan hala eminiz ancak masada alternatif önerilerin olması, yasal olarak hüsrana uğramamız halinde bize destek sağlayacak. Seçmenler, bizden her yolu denememizi bekler ve bu da yapılması gereken doğru ve mantıklı şey.”

Sığınmacıları Uzak Adalara Gönderme Planı

Birleşik Krallık’ın denizaşırı topraklarını kullanması, hükûmetin göçmenleri Ruanda’ya sınır dışı etme politikasından vazgeçmek zorunda kalması hâlinde bakanlar ve yetkililerce tartışılan bir dizi “B Planı” olasılığının bir parçasını oluşturuyor.

Birleşik Krallık’ın sığınmacıları 4 bin mil uzaklıktaki denizaşırı toprağı Ascension Adası’na göndermeyi planladığına dair haberler, önceki yıllarda da basına sızmıştı. Financial Times’ın Eylül 2020’deki haberine göre, dönemin İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel’in, sığınmacıların uzak Atlantik adalarına gönderilmesi olasılığının uygulanabilirliğini araştırttığı ortaya çıkmıştı.

Kendisi de göçmen çocuğu olan Patel, Bakanlık yetkililerine 4 bin mil uzaktaki güney Atlantik’teki volkanik ada Ascension’da sığınma kampı inşa edilip edilemeyeceğine bakılması talimatı vermişti. (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler