'Almanya'

Almanya’da Çoğunluk AfD’nin Hükûmet Ortağı Olmasına Karşı

Almanya için Alternatif (AfD) partisi son zamanlarda yapılan kamuoyu yoklamalarında oyunu artırdı. Almanların çoğunluğu AfD'yi hükûmetin bir parçası olarak görmek istemese de, olası bir işbirliğine açıklık giderek artıyor.

Fotoğraf: nitpicker / Shutterstock.com

Yapılan yeni bir ankete göre Almanya’da halkın çoğunluğu AfD’nin gelecekte kurulacak bir hükûmet içinde yer almasına karşı çıkıyor. Ancak kamuoyu araştırma enstitüsü Yougov tarafından sonuçları geçtiğimiz cuma günü yayımlanan bir ankete göre, diğer partilerin sağcı parti ile işbirliği yapma olasılığına yönelik açıklık artıyor.

Ankete göre, katılımcıların yüzde 41’i partilerin hükûmet kurma çalışmalarında AfD ile işbirliğini tamamen göz ardı etmesi gerektiğini söylerken, bu oran temmuz ayı ortasında yüzde 47 idi. Yüzde 35’lik bir kesim ise işbirliğine duruma göre istisnai olarak karar verilebileceğini düşünüyor. Bir önceki ankette ise bunu söyleyenlerin oran yüzde 27 idi.

CDU Lideri Merz’ten AfD ile İşbirliğine Yeşil Işık

Yougov’a göre, karşılaştırılabilir anket CDU lideri Friedrich Merz’in yaklaşık iki hafta önce ZDF röportajında yaptığı tartışmalı açıklamaların gündeme gelmesinden önce yapıldı. Merz röportajda AfD’nin seçim başarılarıyla ilgili olarak şunları söylemişti: “Bunu kabul etmek zorundayız. Ve elbette yerel parlamentolarda kenti, eyaleti ve bölgeyi birlikte şekillendirmenin yollarını aramalıyız.”

Merz, kendi saflarından da gelen ağır eleştirilerin ardından, partisinin uyumsuzluk kararının (Alm. Unvereinbarkeitsbeschluss) uygulanmaya devam edileceğine dair güvence vermişti. 2018 tarihli bir parti konferansında alınan söz konusu kararda şu ifadeler yer alıyor: “Almanya Hristiyan Demokrat Birliği (CDU), Sol Parti ve Almanya için Alternatif partisi ile koalisyon ve benzeri işbirliği biçimlerini reddetmektedir.”

Son Anketlere Göre Oy Oranını Artırdı

Yougov’un son anketi şu anda partinin ülke çapındaki oy oranını yüzde 23 olarak tespit ediyor. Ankete katılanların yüzde 70’i partilerin belediye, şehir ve ilçelerde AfD önergelerinin onaylanıp onaylanmayacağına duruma göre karar vermesinden yana. Her dört kişiden biri ise diğer partilerin AfD’nin belediye düzeyindeki önergelerini prensip olarak reddetmesi gerektiği görüşünde.

Haziran ayında yayımlanan Kamu Yayın Kurumu ARD’nin Deutschlandtrend anketine göre Almanya’da iktidar partileri oy kaybına uğrarken, AfD oylarını artırarak ülkedeki en güçlü ikinci parti olmuştu. Infratest Dimap şirketi tarafından temmuz ayında yaptırılan ankete göre de AfD ülkede en çok oy alan ikinci parti olmuştu. 1297 kişinin katılımı ile gerçekleştirilen ankete göre ana muhalefetteki Hristiyan Sosyal Birlik Partileri (CDU-CSU) yüzde 27 ile birinci olurken, AfD yüzde 21 ile ikinci sırada yer almıştı.

Anayasayı Koruma Dairesi tarafından aşırı sağcı olarak sınıflandırılan ve gözetlenen AfD, haziran ayında Thüringen’in Sonneberg bölgesinde ilk ilçe meclisi seçimini kazanmıştı. Temmuz ayında da Saksonya Anhalt eyaletinde bulunan Raguhn-Jessnitz beldesinde yapılan seçimi AfD’nin adayı Hannes Loth kazanarak ülkenin AfD’li ilk belediye başkanı olmuştu. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler