'NSU 2.0'

Almanya’daki Camiler Polis Koruması Talep Ediyor

Almanya'daki camiler son 5 yılda 34 tehdit mektubu aldı. Ülke çapında aşırı sağcılar tarafından camilere gönderilen tehdit mektuplarının ardından Müslümanlar polis koruması talep ediyor. 

©Matt Rakowski / Shutterstock.com

Almanya’daki camilere aşırı sağcılar tarafından 2018 yılından bu yana çoğunluğu Aşağı Saksonya’da olmak üzere toplam 34 tehdit mektubu gönderildi. Bu mektupların çoğu NSU 2.0 imzası taşıyor. Saldırılardan tedirgin olan Müslüman toplum camiler için polis koruması talep ediyor.

En son geçtiğimiz hafta sonu Osnabrück bölgesindeki bir camiye üzerinde gamalı haç bulunan bir tehdit mektubu gönderilmişti. İçerisinde “Yahudilere yaptıklarımızı size de yapacağız” ifadeleri bulunan mektup “NSU 2.0” olarak imzalanmıştı. Birkaç hafta önce ise Hannover’in kuzeyindeki bir camiye üzerinde gamalı haç bulunan NSU 2.0 imzalı tehdit mektubu gönderilmişti. Tehdit mektubunda, aynı camiye yaklaşık iki ay önce gerçekleştirilen kundaklama saldırısına atıfta bulunularak “Lokantanız sadece başlangıçtı, tekrar geleceğiz” ifadeleri yer alıyordu.

Camilere gönderilen 34 tehdit mektubunun 13’ü Aşağı Saksonya’daki camilere gönderildi. Osnabrück polisi, mektupta gönderici olarak verilen bilgilerin Osnabrücklü bir aileye ait olduğunu ancak muhtemelen ailenin bu olayla bir ilgisinin olmadığını belirtildi. Osnabrück polis sözcüsü Jannis Gervelmeyer taz‘a yaptığı açıklamada tüm mektupların “NSU 2.0” ile açık bir bağlantısı olmadığını söyledi. Ancak tüm mektupları aynı kişi veya kişilerin gönderdiği varsayılıyor. Aşırı sağcılar bu imza ile 2000-2007 yılları arasında ırkçı saiklerle on kişiyi katleden terörist Nasyonal Sosyalist Yeraltı Örgütü (NSU)’ya atıfta bulunuyor.

Müslüman Kurumlara Koruma Sağlanmalı

Yeşiller Partisi’nin Federal Meclis’teki iç politika sözcüsü Lamya Kaddor, Almanya’daki cami cemaatlerine yönelik tehdit mektuplarının bir an önce açıklığa kavuşturulması çağrısında bulundu. Lamya Kaddor taz’a yaptığı açıklamada, “Bu vakaların artık daha sık görülmeye başlanması her halükarda emniyet güçlerinin tüm dikkatini gerektiren endişe verici bir gelişme” dedi.

Almanya’da faaliyet gösteren İslam ve Müslüman Düşmanlığı Karşıtı İttifak CLAIM (Alm. Allianz gegen Islam – und Muslimfeindlichkeit) Müslüman kurumlara daha fazla koruma sağlanmasını ve güvenlik makamlarıyla yakın işbirliği yapılmasını talep ediyor.

İslam Toplumu Milli Görüş (IGMG) Genel Başkanı Kemal Ergün de Almanya başta olmak üzere Batılı ülkelerde son dönemde camilere yönelik artan saldırı ve tehditlerin Müslüman toplumu tedirgin ettiğini açıkladı. Bu tehditlerle ilgili İslami çatı kuruluşu temsilcileri, ilgili ülkelerin yetkilileri ve siyasetçilerini bu sorunun çözümü için göreve davet eden Ergün, şöyle konuştu:

“Saldırılar dışında cami ve kurumlarımız geçmişte çok sayıda insanımızı katleden Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütüne atıf yapan tehdit mektupları da almakta. Bu gelişmeler bizleri korkutacak veya yıldıracak değil. Lakin cami ve kurumlarımıza karşı yapılan kundaklama gibi insanlarımızın canına mal olabilecek saldırıların faillerinin ortaya çıkarılma oranının son derece düşük olması bizleri düşündürüyor.” dedi.

Devletin güvenlik kurumlarınca elde edilen her delilin en ince ayrıntısına kadar incelenip faillerin tespit edilmesini beklediklerini kaydeden Ergün, siyasetçilerden de bu saldırıları ciddi anlamda gündemlerine almaları gerektiğini belirtti.

İslam Toplumu Milli Görüş (IGMG) Hannover Bölge Teşkilatı Başkanı Recep Bilgen de Evangelischer Pressedienst (EPD)’ye yaptığı açıklamada, prensip olarak camiler için güvenlik önlemlerinin alınması gerektiğini belirterek, “Şimdi değilse ne zaman?” Yetkililer bir şey olana kadar beklememeli” dedi.

Aşağı Saksonya Şurası (Schura Niedersachsen) da camilere polis koruması talebine destek verdi. Kurumun Başkanı Kerim Ocakdan, şu ana kadar hiçbir güvenlik önlemi alınmadığını ve cemaatlerde huzursuzluğun giderek arttığını söyleyerek, polisin cuma namazları sırasında camilerin önünde koruma amaçlı bulunmasını önerdi.

Polis Sözcüsü: “Somut Bir Tehdit Yok”

Ancak polis koruma talebine yönelik bir açıklama yapmadı. Polis Sözcüsü Gervelmeyer Müslüman kurumlar için “soyut tehditten öte bir tehdit durumu” görmediğini belirterek polis koruması gibi önlemlerin “sürekli olarak güncel duruma göre uyarlandığını” kaydetti.

2017’den beri İslam düşmanlığı içeren suçlar da siyasi motivasyonlu suç istatistikleri altında kaydediliyor. 2022 yılında bu türden 610 suç kaydedildi. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler