'Düzensiz Göç'

Sığınmacıları Gemilere Yerleştirme Planı Ne Kadar Mümkün?

İngiltere Başbakanı Sunak, deniz yoluyla ülkeye gelen sığınmacıların gemilerde konaklatılması planında kararlı olduklarını söylese de paylaşılan verilere göre hükûmetin düzensiz göçü azaltma vaadi hayata geçirilemeyebilir.

Fotoğraf: Raşid Necati Aslım - AA.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, ülkedeki otellerde tutulan düzensiz göçmenlerin barınak gemilere taşınması işleminde kararlı olduklarını söyledi. Sunak, Buckinghamshire bölgesindeki bir hastanede düzenlenen programda, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Rishi Sunak’tan “Kararlıyız Mesajı”

Başbakan Sunak, Bibby Stockholm gemisinin bir tür akciğer hastalığına yol açan lejyonella bakterisinin bulunması nedeniyle boşaltılmasıyla ilgili olarak, sığınmacıların güvenliği ve sağlığı için tüm testlerin yapılması gerektiğini söyledi.

Gemi seçeneğinin otellere göre daha az maliyetli olduğunu belirten Sunak, “Ülkenin her yerinde otellerdeki yasa dışı göçmenlerin barınması için İngiliz vergi mükelleflerinin cebinden günlük 5-6 milyon sterlin çıkıyor.” dedi.

Sunak, otellerde kalan sığınmacıların yerel halk üzerinde de baskıya sebep olduğunu dile getirerek, “Alternatifler bulmalıyız ve barınak gemisi de bunlardan biri. Bu yüzden bunda kararlıyız.” diye konuştu.

Boşaltılan Bibby Stockholm Gemisi

İngiltere, otellerde tutulan düzensiz göçmenleri ekonomi üzerindeki etkilerini azaltmak için alternatif noktalara taşıma kararı doğrultusunda sığınmcaları 7 Ağustos’ta Bibby Stockholm gemisine nakletmeye başlamıştı.

İngiltere’nin ilk etapta 39 göçmenin getirildiği gemiye 18 ay içinde 18-65 yaş grubu 500 erkek göçmeni taşıma planı, gemide lejyonella bakterisi bulunmasıyla sekteye uğramıştı.

Demirlediği limanda ilk göçmenleri 3 hafta sonra ağırlamaya başlayan Bibby Stockholm, sığınmacıların gelişinden 4 gün sonra boşaltılmıştı. Sağlık Bakanlığı, tekrar otellere taşınan sığınmacılarda şu ana kadar bakterinin sebep olduğu lejyoner hastalığı semptomları görülmediğini açıklamıştı.

Sunak’ın Vaadi, İstatistiklere Göre Ne Kadar Gerçekçi?

Manş Denizi’ni geçerek tehlikeli bir yolculuğun ardından İngiltere’ye ulaşanların sayısı son yıllarda artmaya devam ediyor. 2018 yılında 288 kişi, deniz yoluyla ada ülkesine ulaşırken 2022’e gelindiğinde bu sayının 45 bin 755’e ulaştığı görülüyor. 2023’ün başından bu yana ise adaya botla ulaşanların sayısı 15 bin 71. Ekim 2022’de göreve başlayan Sunak hükûmeti, bu artışı geri çevirme sözü vermiş olsa da uluslararası medya kuruluşu Politico’nun derlediği verilere göre gerçekte yaşanan durum çok daha karmaşık ve girift.

Politico’ya göre, 2018 – Mart 2023 aralığında küçük tekneler aracılığıyla gelip sığınma başvurusunda bulunan 73.118 kişinin üçte ikisi hâlâ başvurularına yanıt almayı bekliyor. 2022 boyunca ülkeye deniz yoluyla gelen mültecilerin ülkele göre dağılımına bakıldığında listenin başında 12.301 kişiyle Arnavutluk yer alıyor. İkinci sırada 8.633 kişiyle Afganistan bulunuyor. 3. ve 4. sıralarda İran (5.642) ve Irak (4.377) bulunurken, onları 2916 kişiyle Suriye takip ediyor. İlk 10 ülke arasında yaklaşın bin kişiyle Türkiye de bulunuyor.

Sunak hükûmeti, sığınma başvurusunda bulunanların maaliyetlerini ve geçici otellere yapılan ödemeleri azaltmak amacıyla gemilerde konaklama yoluna başvurduklarını açıklamıştı. Politico, sadece bu geminin yıllık maliyetinin 2.3 milyar sterlin olduğunu ifade ediyor.

Sunak hükûmetinin küçük tekneler krizinin üstesinden gelmeye yönelik bir diğer tartışmalı planı da sığınma talepleri değerlendirilirken başvuru sahiplerini Ruanda’ya göndermek. Daha önce Boris Johnson tarafından duyurulan bu plan henüz hayata geçirilmiş değil. Yüksek Mahkeme tarafından hukuka aykırı olduğuna hükmedilen bu karar hükûmet tarafından temyize götürülmüş durumda. (AA/P)

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler