'İslam Din Dersi'

İslam Din Dersi Aşağı Saksonya’da 10 Yaşında

Aşağı Saksonya'da 10 sene önce başlatılan İslam din dersi bugün pek çok okulda müfredatın bir parçası.

©Shutterstock.com

Hannover’deki Eğitim ve Kültür Bakanlığı, Aşağı Saksonya’da İslam din dersinin okullarda düzenli bir ders olarak okutulmaya başlanmasından on yıl sonra bugün eyaletteki 75 okulda Müslüman öğrencilerin İslam din dersi aldığını bildirdi. 2003-2013 yılları arasında Aşağı Saksonya’da okullarda İslam din dersinin verilmesine yönelik bir deneme gerçekleştirilmişti. Bu ders 2013/14 öğretim yılında ilk olarak ilkokullarda, bir yıl sonra da beşinci sınıflardan başlayarak kademeli olarak ortaokullarda sunulmaya başlanmıştı.

İslam din dersini alabilmek için en az 12 Müslüman öğrencinin talepte bulunması gerekiyor. Bu sayıya ulaşabilmek için ise farklı yaş gruplarından veya civar okullardan öğrenciler bir araya getirilebiliyor.

Şu anda bu ders eyaletteki 75 okulda 3 bin 380 öğrenciye 52 İslam dersi öğretmeni tarafından veriliyor. Bu da İslam din dersinin, 9 binden fazla Protestan ve yaklaşık 4 bin Katolik öğretmenin görev yaptığı Hristiyan din dersinden çok daha az yaygın olduğu anlamına geliyor. Öte yandan eyalette Ortodokslar için iki, Yahudi ve Alevi din dersleri için ise sadece birer öğretmen bulunuyor.

“Dersin Amacı, Dinî Muhakeme Kabiliyeti Geliştirmek”

Bakanlık yaptığı açıklamada, “İslam din dersi, hâlâ büyük ölçüde Hristiyan etkisi altında olan bir batı toplumunda yaşayan Müslüman öğrencilere devlet okullarında dinlerini eleştirel ve yapıcı bir şekilde değerlendirme imkanı sunmaktadır” diyerek dersin amacının dinî muhakeme kabiliyeti geliştirmek olduğunu ifade etti.

Müfredat “özellikle nitelikli öğretmenler ve üniversite personeli” tarafından hazırlanıyor. Bakanlığa göre, İslam din dersi için devlete bir danışma kurulu tarafından danışmanlık yapılıyor. Dersi veren öğretmenlerin hepsi Müslüman ve diğer dinlere mensup meslektaşları gibi kendi dinî cemaatlerinden öğretmenlik lisansına sahipler.

Bir dinî cemaate mensup olan öğrenciler prensip olarak din derslerine katılmakla yükümlü. Ancak yazılı olarak bildirip bundan muaf tutulabiliyorlar. Eğer kendi din dersleri verilmiyorsa, başka bir dinin derslerine katılabilirler. Hiçbir din dersine katılmak istemeyenler ise bunun yerine “Değerler ve Normlar” (Alm. Werte und Normen) dersine katılmak zorundalar.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler