Almanya’da Eczacılar İlaç Kıtlığı İçin Çözüm Bekliyor
İlaç tedariği ve sabit fiyat uygulamasındaki sorunlar nedeniyle haziran ayında eczacıların greve gittiği Almanya'da ilaç tedariğindeki darboğazın her gün 1,5 milyon kişiyi etkiler boyuta geldiği bildirildi.
Aralık 2022’de Kovid-19 kısıtlamalarının gevşetilmesinin ardından geniş çaplı bir grip salgının yaşandığı Almanya’da başta çocuk ilaçları olmak üzere 330 ilaç türünün temininde sorun yaşandığı ifade edilmişti. Avrupa Birliği (AB) Eczacılık Grubu (PGEU) istatistiklerine göre, Ocak 2023’e gelindiğinde bu rakam 408’e çıkarken Belçika’da yaklaşık 300, Avusturya’da 600 civarı ve İtalya’da ise 3 binden fazla ilacın temininde sorunlar bulunduğu bildirilmişti. Almanya’daki eczacılar sorunların devam ettiğini bildirerek federal hükûmetten acil çözüm istediklerini duyurdu.
“Darboğaz 1,5 Milyon İnsanı Etkiliyor”
Kuzey Ren Eczacıları Birliği (Alm. Apothekenverband Nordrhein) Başkanı Thomas Preis, Alman kamu yayıncısı ARD’ye yaptığı açıklamada, her iki reçeteden birinde tedarik sıkıntısı yaşandığını belirterek, “Bu, Almanya’da her gün 1,5 milyon insanın tedarik darboğazından etkilendiği anlamına geliyor.” ifadesini kullandı.
Preis, bunun da eczanelerde çok fazla iş yükü yaşanmasına neden olduğunu aktararak, antibiyotiklerin çok az olması nedeniyle tedarik sürecinde sıkıntıların yaşandığını kaydetti. Ülkede doktorların çoğunlukla patent koruma süresi dolan ilaçları yazdığını ifade eden Preis, bu ilaçların da giderek az bulunduğunu anlattı.
Almanya’da doktorlar, eczacılar ve ilaç şirketlerinin temsilcileri, Federal Sağlık Bakanlığında mevcut ilaç tedarik sıkıntısını görüşmek için 14 Eylül’de bir araya geldi. Toplantıda, çocuk ilaçlarının tedarik durumunun nasıl iyileştirilebileceği konusunda doktorlar, eczacılar ve ilaç şirketlerinin temsilcileri bir araya geldi. Lauterbach, sonuçları düzenlediği basın toplantısında açıkladı.
Lauterbach: “İlaç Üretimi Büyük Ölçüde Artacak”
Almanya Sağlık Bakanı Karl Lauterbach ise bu yıl geçen kışa göre ilaç tedariğinde daha iyi durumda olacaklarını savundu. Lauterbach, ilaç üreticileriyle temasta olduklarını ve üreticilerin 7 gün 24 saat çalıştıklarını belirterek, “Üretim büyük ölçüde artacak.” dedi.
Almanya’da ilaç tedarik sıkıntısına karşı yasa çıkarıldığına işaret eden Lauterbach, yasanın etkisini göstermesi için zamana ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Lauterbach, ilaç üretiminin Almanya’da yapılmasının önemli olduğunu ifade ederek, yeni bir tesisin inşa edilmesinin de zaman aldığını kaydetti.
Eczacılar Haziran Ayında Kepenk Kapatmıştı
Geçtiğimiz haziran ayında Almanya’daki birçok eczane şu anda tedarik sıkıntısı, personel eksikliği, yetersiz finansman, aşırı bürokrasi ve federal hükûmetin yeterince destek olmaması gibi sorunlarla boğuştuklarını söylerek iş yerlerini 1 günlüğüne kapatmıştı. Durumla ilgili farkındalık yaratmak amacıyla 7 Haziran’da 1 günlük grev yapılırken Bavyera Eczaneler Birliği üyesi eczanelerin yüzde 85’inin kepenk indirdiği bildirilmişti. Alman Eczacı Dernekleri Ulusal Birliği (ABDA) Başkanı Gabriela Regina, grevin hükûmetin prokatif nitelikteki kararlarının neden olduğunu söylemişti.
Almanya’daki bölgesel eczacı birlikleri, son aylarda aşırı bürokrasi, artan maliyetlere rağmen durağan ücretler ve ilaç darboğazları ile karşı karşıya kalan yerel eczanelerin yaklaşan iflasın eşiğinde olduğunu söyleyerek durumdan şikâyet ediyor. Birçok bölgede yerel eczaneler kapanmak zorunda kalırken, daha büyük ve daha kârlı işletmelere doğru bir eğilim söz konusu. Eczacı birlikleri, Sağlık Bakanlığının ilaç başına belirlenen sabit tutarların düşük kalmasından kaynaklı maddi endişelerini gidermemesi hâlinde protestoları tekrarlayabileceklerini ifade etmişti.
Sonbahar ve Kış Aylarında Sıkıntıların Artması Bekleniyor
Pratisyen Hekimler Birliği, ilaç sıkıntısı nedeniyle doktor muayenehanelerindeki durumun çok gergin kalmasını bekliyor. Federal Başkan Yardımcısı Nicola Buhlinger-Göpfarth RedaktionsNetzwerk Deutschland’a (RND) verdiği demeçte, “Önemli ilaçların tedarikinde yaşanan sıkıntılar bu sonbahar ve kış aylarında da pratisyen hekim muayenehanelerini aşırı derecede zorlamaya devam edecek.” dedi. Sorunun kendisini henüz bütünüyle göstermediğini anlatan Buhlinger-Göpfarth, “Sorun sadece çocuklar için değil, yetişkinler için de ilaçlarla ilgili.” dedi.
Buhlinger-Göpfarth ilaç şirketlerini medikal üretimi hızlandırmaya çağırdı. 14 Eylül’de Federal Sağlık Bakanlığında yapılan görüşmeler sırasında ilaç endüstrisinin “üretim hacimlerini önemli ölçüde büyütecekleri” sözünü verdiğini ve Federal Sağlık Bakanlığının artık aile hekimliği sistemini güçlendirmek dahil verdiği bütün sözleri tutmasını beklediklerini söyledi. (P)