'Almanya'

Almanya Cumhurbaşkanı: İslam’ın Çeşitliliği Ülkemizin Bir Parçası

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, ülkesinin yüzyıllardır dinî çeşitlilikle şekillendiğini belirterek, "İslam'ın çeşitliliği de 5 milyonun üzerindeki Müslüman da ülkemize aittir." dedi.

Fotoğraf: Abdulhamid Hoşbaş - AA / Değişiklikler: Perspektif

İslam Kültür Merkezleri Birliğinin (VIKZ) 50. kuruluş yıldönümü vesilesiyle Köln’de düzenlenen etkinliğe aralarında Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier gibi üst düzey politikacıların da bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

16 Eylül Cumartesi günü Köln’deki yıldönümü kutlamasında konuşan Cumhurbaşkanı Steinmeier, İslam’ın Almanya’nın bir parçası olduğunu vurgulayarak, “Müslüman dini, Müslüman yaşamı ve Müslüman kültürü ülkemizde kök saldı” dedi.

“İslam Ülkemize Aittir”

“Ülkemiz, yüzyıllardır dini çeşitlilikle şekillenmiştir. Bu çeşitliliğin ifade ettiği zenginlik ve aynı zamanda beraberinde getirdiği gerilim ve sürtüşmeler, bizim için yeni değildir. Bugün, İslam’ın çeşitliliği de 5 milyonun üzerindeki Müslüman da ülkemize aittir.” ifadelerini kullandı. Steinmeier konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Dünya görüşü olarak Almanya, tarafsız bir devlettir ancak din özgürlüğü, ülkemizde dinin olmadığı anlamına gelmez. Aksine, dinlere alan tanımak ve tüm inançlı insanların özgürlüğünü korumak anlamına gelir. Dinlerin çeşitliliğinin bize ve ülkemize yardımcı olduğuna inanıyorum çünkü bu, saygı, açıklık, uzlaşma gerektirir. Kısacası iyi ve demokratik bir birlikte yaşamı gerektirir. İnanç, bizi dünyayı sorgulamak ve adaletsizlikleri tanımak konusunda güçlendirebilir. Din, bir güç kaynağıdır. Dinlerin gücünü ülkemizde uyum için kullanmak üzere elimizden gelen her şeyi yapmalıyız.”

Toplumlardaki çeşitliliğin önemini vurgulayan Steinmeier, “İster Müslüman düşmanlığı, ister antisemitizm, isterse de Hristiyan nefreti olsun, bu tür bir zehir, barış içindeki inançlı insanlara yabancıdır, demokrasimize de yabancıdır.” şeklinde konuştu.

“Yabancı Toprak Yeni Bir Vatan Oldu”

VIKZ Başkanı Ali Yılmaz ise konuşmasına Max Frisch’in “misafir işçilerle” ilgili şu sözünü alıntılayarak başladı: “Biz iş gücü çağırdık ama insanlar geldi.” Yılmaz konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Genç insanlar, annelerimiz ve babalarımız tıka basa dolu bavulları, daha iyi bir geleceğe dair hayalleri, kültürleri ve dinleriyle, kendilerine çok uzak ve yabancı bir ülkeye geldiler. Ama bu yabancı birçokları için yeni bir vatan oldu” dedi.

Almanya Müslümanlar Koordinasyon Konseyi (KRM) de VIKZ’in kuruluş yıldönümünü bir mesajla kutladı: “Üyemiz İslam Kültür Merkezleri Birliği’nin 50. kuruluş yıl dönümünü kutluyoruz. VIKZ, son 50 yılda Almanya’daki Müslümanlar ve bir bütün olarak toplum için değerli işler yaptı. Bunun için ve KRM’de şimdiye kadarki işbirliğiniz için size teşekkür etmek istiyoruz. Daha nice yıllara.”

VIKZ

VIKZ (Verband der Islamischen Kulturzentren) misafir işçilere dinî, kültürel ve sosyal destek sağlamak amacıyla 1973 yılında Köln’de kuruldu. Almanya çapında yaklaşık 300 cami cemaatini temsil eden VIKZ, DİTİB ve İslamrat gibi diğer İslam dini topluluklarıyla birlikte 2007’de Almanya Müslümanlar Koordinasyon Konseyi’ni kurdu. (AA,P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler