'Düzensiz Göçmenler'

İtalya’nın Lampedusa Adası’nda Neler Oluyor?

Akdeniz'de son günlerde göç akınına uğrayan İtalya'nın Lampedusa Adası ile ilgili tartışmalar bitmiyor. Avrupa Birliği (AB) İtalya'ya destek için 10 maddelik bir eylem planı sunarken, birlik ülkeleri adadaki göçmenlerin paylaşımına sıcak bakmıyor. Peki Lampedusa Adası'ndaki göçmenlere ne olacak?

Lampedusa Adası'na ulaşan bir göçmen botu. Fotoğraf: @Alessio Tricani /shutterstock.com

Afrika’dan Avrupa’ya geçişte Orta Akdeniz’deki düzensiz göç rotası üzerinde yer alan Lampedusa Adası’na geçen haftadan beri ulaşan 11 binden fazla düzensiz göçmenin oluşturduğu yoğunluk ve yankıları sürüyor. Sayıları bir ara ada nüfusunun üzerine çıktığı belirtilen düzensiz göçmenler, İtalyan hükûmetinin ayarladığı sivil deniz unsurlarıyla İtalya’nın farklı bölgelerine taşınmaya devam ediyor.

Adadaki durumun kritik hâle gelmesi üzerine, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin davet ettiği Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, 17 Eylül Pazar günü sabah saatlerinde adaya ulaştı. Von der Leyen, Meloni ile adadaki göçmen karşılama merkezini ziyaret ederek ada halkıyla bir araya geldi ve ayrıca göçmenlerin geldiği teknelerinin tutulduğu “tekne mezarlığı” ile limandaki karşılama noktasında incelemelerde bulundu.

İncelemelerin ardından Meloni ve von der Leyen, ortak basın toplantısı düzenledi. Yaşanan krize ortak bir yanıt vermek üzere adaya geldiğini belirten von der Leyen, “Göç, Avrupa sorunudur ve Avrupa çapında bir çözüm gerektirmektedir. İtalya, AB’ye güvenebilir.” dedi. Von der Leyen, Lampedusa’da olmayı çok önemsediğini ifade ederek “AB’ye kimin geleceğine karar verecek olan biziz, insan kaçakçıları değil.” diye konuştu. AB Komisyonu Başkanı, basın toplantısında İtalya’ya destek amaçlı 10 maddelik bir eylem planını da kamuoyuna açıkladı.

“AB Etkili Geri Dönüş Sistemini Aktifleştirmeli”

Ev sahibi Başbakan Meloni de çok büyük bir göç akınıyla karşı karşıya olduklarını belirterek “Bu göç olgusundaki sayılar, önce sınır devletlerini daha sonra herkesi sarsacak. Bu sorun herkesi ilgilendiriyor ve herkesin ele alması gerekiyor. Von der Leyen’in burada oluşunun, farkındalık sinyali verdiğini düşünüyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

İtalya Başbakanı, göçmen teknelerinin kalkışına ve insan kaçakçılarına karşı daha etkin mücadele edilmesi gerektiğini dile getirerek yasa dışı göçle mücadelede işbirliği yapan ülkeler üzerinde anlaşmaya varılan yasal göç kotalarının işlemesi ve de tek tek devletlerin uygulaması yerine AB’nin etkili geri dönüş sistemini aktifleştirmesi gerektiğini söyledi.

Meloni, Birleşmiş Milletlerin (BM) de konuya müdahil olmasının “kesinlikle gerekli” olduğunu vurguladı. “Burada Avrupa’nın geleceğine dair bir oyun söz konusu ve bu oyun, Avrupa’nın büyük zorluklarla mücadele etme kapasitesine bağlı.” diyen Meloni, von der Leyen’in yaklaşımının işbirliğine yönelik olduğunu söyledi. Meloni, “Bu sorun, göçmenleri AB sınırları içinde yeniden yerleştirerek çözülemez. Bu konunun dış boyutlarını da ele almalıyız. Yasa dışı göçmen sorununu durdurmanın tek yolu, bu yasa dışı kalkışları durdurmaktır.” ifadelerini kullandı.

AB’nin Sunduğu 10 Maddelik Planda Neler Var?

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in İtalya’ya destek için açıkladığı 10 maddelik plana göre, AB Sığınma Ajansı ve AB’nin sınır koruma ajansı Frontex aracılığıyla göçmenlerin gelişlerindeki prosedürlerde İtalya’ya yardım artırılacak.

Lampedusa’ya gelenlerin göçmen almak isteyen diğer gönüllü AB ülkelerine transferine destek verilecek. Kaynak ülkelerle işbirliği artırılarak Afrika’dan gelen göçmenlerin geri gönderilme sayıları artırılacak. Tunus gibi kaynak veya transit ülkelerle ortaklıklar sayesinde insan kaçakçılığının önlenmesi desteklenecek.

Frontex dahil olmak üzere denizde ve havada sınır devriyeleri artırılacak, Akdeniz’de devriye sayıları çoğaltılacak. İnsan kaçakçılarının lojistik zincirleri kırılacak ve kötü durumdaki teknelerin kullanımı sınırlandırılacak.

Hızlandırılmış sınır giriş prosedürleri uygulamaları desteklenecek, güvenli kaynak ülkelerden gelenlerin girişi reddedilecek, bunlara yasak getirilecek ve bu yasak Şengen Bilgi Sistemi’ne işlenecek.

İletişim kampanyalarıyla farkındalık artırılacak ve Akdeniz geçişleri caydırılacak. Gönüllü geri dönüşler için BM’nin göç ve mülteci kuruluşlarıyla işbirliği artırılacak. Tunus ile göç konusunda birkaç hafta önce yapılan anlaşma uygulamaya geçirilecek.

Liderlerin Ziyareti Sırasında Gelen Yeni Göçmen Tekneleri

İtalyan ANSA ajansının haberine göre, liderlerin adayı ziyareti öncesinde ve sırasında Lampedusa’ya göçmen tekneleri ulaşmaya devam etti. Sabah saatlerinde 144 düzensiz göçmenin daha adaya ulaştığı bildirildi. Dün de 23 teknenin yanaştığı ve 1000’den fazla göçmenin geldiği belirtildi.

Diğer yandan, adadaki göçmen yoğunluğunu hafifletmek üzere İtalyan hükûmetinin, sivil deniz unsurlarıyla göçmenleri, ülkenin farklı bölgelerine tahliye işlemlerinin sürdüğü kaydedildi.

Fransa: “Lampedusa’dan Göçmen Almayacağız”

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Fransız CNews televizyon kanalında yaptığı açıklamada, ülkesinin Lampedusa Adası’ndan göçmen kabul etmeyeceğini söyledi.

Sunucu Sonia Mabrouk’un, von der Leyen’in “buradaki göçmenlerin kıta ülkeleri arasında paylaşılması”na ilişkin sözlerine atıfta bulunarak “Fransa Lampedusa’daki göçmenleri almaya hazır mı? Eğer evet ise kaç kişiyi alacak?” sorusuna Darmanin, “Hayır, Fransa bunu yapmaya hazırlanmıyor. Fransa, İtalya’ya, bu geçişleri önlemek için sınırlarını koruma konusunda yardım edecek.” yanıtını verdi.

Darmanin, AB yasalarının sadece sınırlarda iltica talebinde bulunan ve gerekli şartları taşıyan mültecilerin kabulünü ve paylaşılmasını kapsadığını belirterek kıta ülkelerine gelen her göçmenin Avrupa’yı rahatça dolaşabileceği kanısının yanlış olduğunu vurguladı.

Fransa’nın iltica şartları taşımayan göçmenleri kabul etmeyeceğinin altını çizen Darmanin, İtalya’nın adadaki göçmenleri Avrupa’ya dağıtmak yerine, geldikleri ülkelere göndermesi gerektiğini savundu.

İtalya’da durumun gittikçe zorlaştığına ve Fransa’nın yardım edeceğine işaret eden Darmanin, “Ama bu, kıta topraklarına gelenlerin koşulsuz bir şekilde ülkelerimizde memnuniyetle karşılanacağı anlamına gelmiyor. Yalnızca iltica kurallarına uymaları halinde memnuniyetle karşılarız. Eğer düzensiz göçmen iseler hayır, Fransa onları hoş karşılamayacak.” diye konuştu.

Fransız Bakan, gün içinde İtalya’nın başkenti Roma’ya geçerek burada İtalyan mevkidaşıyla görüşecek.

Lampedusa: Orta Akdeniz’de Düzensiz Göçmenlerin Varış Noktası

İtalya’nın Kuzey Afrika’ya en yakın kara parçası olan Lampedusa Adası, Orta Akdeniz’de düzensiz göç rotası üzerinde yer alması sebebiyle yılbaşından bu yana ciddi göç baskısı altında.

Lampedusa Adası’na 13-14 Eylül’de sadece 36 saatlik süreçte 6 binden fazla düzensiz göçmen gelmiş, ada belediyesi “acil durum” ilan etmişti.

İtalyan basını, bu hafta boyunca adaya gelenlerin sayısının 11 bine yaklaştığını, gelen göçmen teknelerinin büyük kısmının ise Tunus’tan kalktığını belirtiyor. (AA/P)

Enise Yılmaz

Bochum Ruhr Üniversitesinde hukuk eğitimi gören Yılmaz, Perspektif’in yayın kurulu üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#1

*Tüm alanları doldurunuz

  • Fransa'da Halk Irkçılık ve Polis Şiddetine Karşı Yürüdü - Camia
    2023-09-25 09:16:14

    […] yanında olduğunu belirtti. Göstericilerden 26 yaşındaki Camille Khodja, sokakta yaşayan düzensiz göçmenlere yönelik ciddi bir polis şiddetinin olduğunu […]

Son Yüklenenler