'Çevre Bilinci'

Avrupa Camilerinden İklim Aksiyonu: “Emisyonsuz Hafta”

İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) 16-22 Eylül tarihleri arasında Avrupa genelinde yüzlerce camide aynı anda gerçekleştirilecek olan “Emisyonsuz Hafta – Çevre Bilinciyle Cami Yolunda” projesini başlatıyor.

Fotoğraf: İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG).

İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG), 16-22 Eylül tarihleri arasında “Emisyonsuz Hafta – Çevre Bilinciyle Cami Yolunda” projesi kapsamında, cami cemaatinin camiye yürüyerek, bisikletle, veya uzak mesafede ikamet ediyorlarsa başkalarıyla ortak araç kullanarak gelmesini, dolayısıyla da emisyonun azaltılmasını amaçlıyor.

“Günlük Hayatımıza Çevre Bilinci Daha Çok Yansımalı”

Proje hakkında yazılı açıklama yayınlayan İslam Toplumu Millî Görüş Genel Sekreteri Ali Mete “Cuma günleri sadece Almanya’da 100.000 Müslüman cuma namazı için camilere gidiyor. Bu proje ile camilerdeki günlük hayatımıza çevre bilincini daha çok yansıtmayı, böylelikle de iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamayı hedefliyoruz. Allah’ın koyduğu mizana saygı ve onu koruma bilinci yalnızca bu aksiyon haftası ile sınırlı kalmamalı, Müslümanlar olarak hayatımızın her alanında belirleyici olmalıdır.” diye konuştu.

IGMG Genel Sekreteri Ali Mete, İslam’ın Müslümanları doğal kaynakları tasarruflu kullanmaya ve çevreye saygılı olmaya davet ettiğini hatırlattı ve ekledi:

“İslami bir cemaat olarak, iklim değişikliğinin korkunç neticeleri karşısında kendimizi dünya üzerindeki milyarlarca insanın selameti için bir şeyler yapma konusunda sorumlu hissediyoruz. İklim krizinden etkilenen insanların şartlarının düzeltilmesini sadece talep etmek tek başına yeterli değil; kendimiz de bir şeyler yapmalı, yaşam tarzımızı eleştirel bir şekilde muhasebeden geçirmeliyiz.”

İklim değişikliğinin çağımızdaki en büyük sorunlardan biri olduğunu belirten Mete, bu bağlamda sorumluluğun ilk olarak gelişmiş sanayiye sahip ülkelerde olduğunu belirtti.

Çevre Sorunları Hakkında Farkındalık

Aksiyon haftasında düşük emisyonlu bir yaşam ve günlük hayatta çevre sorunları hakkında farkındalık oluşturmak hedefleniyor. Konu ayrıca dinî açıdan cuma hutbelerinde ve vaazlarda, camilerdeki din eğitimlerinde de işlenecek. Almanya’nın yanı sıra çok sayıda Avrupa ülkesinde gerçekleştirilecek olan aksiyon afişler, bilgilendirme materyalleri ve sosyal medya paylaşımları gibi araçlarla duyurulacak.

Mete, ayrıca, IGMG teşkilatlarının uzun süredir camileri iklim değişikliği hususunda nasıl daha etkin hâle getirebileceğiyle ilgili fikir ve çözüm önerileri üzerinde değerlendirmeler yaptığını ve daha fazla kişiye ulaşmayı amaçladıklarını belirtti.

“Bu proje yalnızca bir başlangıç mahiyetinde ve uzun vadede etkisini göstereceğini ümit ediyoruz. Projeye hem Genel Merkez hem de bölgeler düzeyinde gençlik teşkilatlarımız da bütün imkânlarıyla katkı sağlayacak. Genç, yaşlı, kadın, erkek fark etmeksizin, mümkün olduğunca herkese ulaşmak istiyoruz.”

“Emisyonsuz Hafta, Domino Etkisi Oluşturmak İçin”

IGMG İklim Komisyonu Koordinatörü Elif Zehra Kandemir, “Emisyonsuz Hafta”nın nasıl pratiğe döküleceğini anlattı.  Bu haftayı Müslüman cemaatin camiye yürüyerek, bisikletle, e-scooter ya da diğer düşük emisyonlu araçlarla gitmesi olarak açıklayan Kandemir, nihai hedefin cemaatte “ulaşım” alışkanlıkları konusunda bilinç oluşturmak olduğunu ifade etti. Bireysel araçların kullanımının trafiğe bağlı olarak ortaya çıkan karbondioksit emisyonlarının içerisinde çok büyük bir oranı teşkil ettiğini hatırlatan Kandemir, bu emisyonları azaltmanın aynı zamanda cemaatin yaşadığı şehirdeki emisyonu azaltacağını ve bunun da şehrin ve ülkenin “emisyon hedefleri”ne katkı sağlamak demek olduğunu belirtti. Araba kullanmamak gibi bireysel çabalarla iklim krizi sona ermeyecek olsa da bunun büyük bir domino etkisinin oluşturulmak için iyi bir başlangıç olduğunu da hatırlattı. 

Açık Cami Günü’nde de İklim Krizi Ele Alınmıştı

Almanya’da her yıl 3 Ekim tarihinde düzenlenen Açık Cami Günü için 2022’de yapılan son etklinlikte dünyanın yaşadığı iklim ve enerji krizine dikkat çekilmişti. IGMG, iklim değişikliği ve doğanın korunması konuları 2013 yılındaki Açık Cami Günü etkinliklerinde de ele almıştı. Geçen yılki etkinlik münasebetiyle yapılan açıklamada, 2013’ten 2022’ye kadar birçok caminin bu konuda adımlar attığı ve 500 caminin su tasarrufu sağlayan düzeneklerle donatıldığı açıklanmıştı. IGMG, camileri 2023’teki Açık Camı Günü için 3 Ekim’de kapılarını açacak. Bu yılki Açık Cami Günü’nün sloganı “İbadet- düşündürür, canlandırır, birleştirir” oldu.

Etkinlik haftasını 16 Eylül cumartesi itibarıyla başlatacak IGMG, aynı zamanda, deprem ve sel felaketleri nedeniyle Fas’ta ve Tunus’ta hayatını kaybedenler için gıyabi cenazi namazı kılınacağını duyurdu: IGMG Genel Başkanı Kemal Ergün, cuma namazından sonra söz konusu felaketlerde hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılınacağını, bu mağduriyetleri yaşayan ülkelere ait cami ve derneklere taziye ziyaretleri gerçekleştirileceğini ve başlattıkları yardım faaliyetlerinin devam edeceğini açıkladı. (P)

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler