'Belçika'

Okullarda Zorunlu Cinsellik Eğitimi Tartışılmaya Devam Ediyor

Belçika'da zorunlu ders olarak müfredata dahil edilen cinsellik eğitimi dersi hem Hristiyan hem de Müslüman toplum başta olmak üzere farklı kesimlerin tepkisini çekiyor. 

Belçika'nın başkenti Brüksel'de çoğunluğu Müslüman yüzlerce kişi, zorunlu cinsellik eğitimi karşıtı gösteri düzenledi. ©Dursun Aydemir - Anadolu Ajansı

EVRAS (Fr. Education à la vie relationnelle, affective et sexuelle) kısaltmasıyla adlandırılan cinsel eğitim programı 7 Eylül’de oylandığı 75 sandalyeli Valonya-Brüksel Federasyonunda oy birliğiyle kabul edildi. Kararın onaylanmasıyla birlikte Valonya’da yaklaşık 85 bin, Brüksel’de ise 25 bin öğrenci bu dersi alacak. Ders her ilköğretim 6. ve ortaöğretim 4. sınıf öğrencisi için zorunlu olacak.

Ülkenin Fransızca konuşulan birimleri, dersin tatbiki için yıllık 4,8 milyon avroluk bir bütçe sağlanmasını da kararlaştırdı. Laik Eylem Merkezi (CAL) adındaki bir kurum ise, uzun zamandır öncelikli bir mesele olarak takip ettikleri bu projeye destek verdiklerini açıklamıştı.

“Ders İçeriği Çocuklar İçin Travmatik Olabilir”

Tepki gösteren aileler, cinsiyet ve cinsel kimlik kavramlarının çocuklara erken yaşta anlatıldığını iddia ediyor ve bu konuların okullarda değil aile ortamında tartışılması gerektiğini savunuyor. Programda 5-8 yaşındaki çocukları ilgilendiren bölümde: “Cinsiyet kimliğinin doğumda atanan kimlikle aynı ya da farklı olabileceğinin, yaklaşabileceğinin, uzaklaşabileceğinin…farkında olmak” ayrıca “Toplumsal cinsiyet klişelerinin dekonstrüksiyonunu kavram olarak ele almak” ifadeleri yer alıyor.

Çocuk psikiyatristi Sophie Dechêne Aralık 2022’de RTL’ye yaptığı açıklamada derste işlenecek bazı temaların çocuklar için zararlı olabileceğini söyledi. Dechêne, beş yaşından küçük çocukların cinsiyet kimliği hakkında bilgi edineceğini, dokuz yaşından itibaren ise transseksüellik ve cinsiyet değiştirmeyi öğreneceğini belirtti. Dechêne, bu konuların küçük yaştaki çocuklar için potansiyel olarak “travmatik” olabileceği uyarısında bulundu. Ebeveynleri kızdıran diğer ders konuları ise birden fazla partnerle birlikte olma, cinsel içerikli mesajlaşma ve çıplaklıkla ilgili.

Eğitim Bakanlığı Dersi Savundu

Eğitim Bakanlığı yetkilileri Brussel Times’a yaptığı açıklamada yeni ders kitabının sınıfta ortaya çıkan konuların nasıl ele alınacağına dair bir rehbere sahip olduğunu ve öğretmenlerin açıkça uygunsuz olabilecek herhangi bir konuyu öğretmek zorunda bırakılmadığını açıkladı.

Yetkililere göre, öğretmenlerin dersi işlerken bu rehberi takip etmesiyle birlikte, metnin tamamının öğrenciler tarafından görülmesi pek olası değil. Ders kılavuzunun ilgili tüm yetkililer, eğitim uzmanları ve sağlık uzmanları ile yakın istişare içinde geliştirildiği belirtildi. Dolayısıyla, Bakanlık yetkilileri dersin uygun olduğu konusunda ısrar ediyor ve hedeflenen eğitimin yanlış tanıtılarak bir korkutma kampanyası yürütüldüğünü düşünüyor.

Belçika’da Valonya-Brüksel Federasyonu’nun (WFB) Eğitim Bakanı Caroline Desir, Fransızca konuşulan ilkokul ve ortaokullarda başlatılması planlanan cinsellik eğitiminin çocukları korumayı amaçladığını savundu.

Bakan: Çocukları Korumayı Amaçlıyoruz

Tepkilere cevap veren Bakan Desir, Belçika kamu yayın kuruluşu RTBF’ye yaptığı açıklamada, Valonya-Brüksel Federasyonu Parlamentosunda karar tasarısının aileleri endişelendirdiğini gördüklerini, ancak niyetlerinin iyi olduğunu söyledi:

“[Bu dersi koymadaki] niyetimiz iyi. Açıkçası gençler arasında aşırı cinselleşmeyi teşvik etmeyeceğiz, cinsel yönelimi ya da cinsiyet kimliğini teşvik etmeyeceğiz, cinsel uygulamalar konusunda dersler de vermeyeceğiz. Bu konuda ebeveynlerin korkutulması kabul edilemez.”

Çocukları ve gençleri korumayı amaçladıklarını belirten Desir, ilaveten, çocuklara başkalarına ve kendilerine saygılı olmayı öğretmek istediklerini söyledi.

Bakan’ın açıklamalarına ilaveten, EVRAS’ın resmî sitesi de bulunuyor. Burada EVRAS’ın misyonu ile ilgili olarak “güvenilir, tarafsız ve kapsamlı bilgi sağlamayı ve gençlerin kimliklerini oluşturmalarına, refahlarını sağlamalarına ve bilinçli kararlar almalarına yardımcı olmak için eleştirel düşünme becerilerini geliştirmeye yardımcı olmayı” amaçlıyor. İnternet sitesinde yakın gelecekte planlanan eğitim kurslarına ilişkin bilgiler ve dersleri verecek eğitimcilere ve konuyla ilgilenen öğrenci velilerine yönelik materyal önerileri bulunuyor.

Ebeveynler Çocuklara Verilecek Mesajlardan Endişeli

Bu karar, ülkedeki Müslüman kuruluşlar ve muhafazakâr Hristiyanların tepkisine yol açtı. Belçika’daki Müslüman toplumu temsil eden kuruluşlar, 6 Eylül’de yayımladıkları ortak açıklamada, “Bu karar bize göre aile eğitiminin evrensel ve dokunulmaz değerlerine, öğrencilerin ve ailelerinin çıkarlarına ters düşmektedir. EVRAS programı, uygulanma şekli ve genç hatta çok küçük yaştaki çocuklara ileteceği mesajlar konusunda büyük endişelere yol açmaktadır.” değerlendirmesinde bulundu.

Programın, ebeveyn ve öğretmenlerin meşru kaygılarını görmezden geldiğinin altı çizilerek, “EVRAS programının, dinî özgürlükleri ve ebeveynlerin çocuklarının eğitimini kendi inançları doğrultusunda yönlendirme hakkını zedeleyebileceğinden de endişe duyuyoruz. Demokratik bir toplumda bu anayasal ve temel hakların korunması elzemdir.” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada ayrıca imzacı kuruluşların çocuklarla açık ve saygılı bir iletişim kurulmasını destekledikleri, ancak ailelerin çocukları için en uygun eğitimi seçme hakkını savunduklarının altı çizidi.

Protestolar

Belçika’nın başkenti Brüksel’de çoğunluğu Müslüman yüzlerce kişi, 7 Eylül’de EVRAS’ın oylanacağı Valonya-Brüksel Federasyonu Parlamentosu’nun bulunduğu (Rue des) Colonies Bulvarında zorunlu cinsellik eğitimi karşıtı bir gösteri düzenlemiş, “EVRAS istemiyoruz”, “Çocuklarımıza özgürlük”, “Çocuklarımıza dokunmayın” sloganları atmışlardı. EVRAS’a karşı FWB milletvekillerini hedef alan bir e-posta kampanyası başlatmış olan bir grup da velilerin düzenlediği gösteriye katılmıştı.

17 Eylül’de ise yaklaşık bin 500 kişi, Brüksel’deki Mont des Arts’ta, EVRAS derslerine ilişkin kararı protesto etmek için toplandı. Bu sefer eğitim Bakanı Caroline Désir’in istifasını talep eden kalabalık “Evras defol”, “Evras çocuklarımıza dokunma” sloganlarını attı.

Kundaklanan Okullar

RTL Info’nun haberine göre, 12 Eylül’ü 13 Eylül’e bağlayan gece Charleroi çevresindeki 4 okul, kundaklama saldırılarına hedef oldu. Yangınların hepsi kısa sürede söndürülürken kundaklanan binaların hepsi yerel ilkokullardı.

Yangınların, resmî olarak kundaklama girişimi olarak değerlendirildiği belirtildi. Charleroi’daki emniyet birimleri bu yangınların kasıtlı çıkarıldığını ve veliler arasında EVRAS’a yönelik artan öfkeyle bağlantılı olduğunu düşünüyor. Bazı yangınların çıktığı yerlerde “EVRAS’a Hayır” yazılı duvar yazıları bu şüpheyi destekler nitelikte.

Son olarak 15 Eylül gecesinde Belçika Liège bölgesinde, Xhovémont ve Naniot okulları kundaklama girişiminin hedefi oldu. Her iki okulun duvarlarına da EVRAS politikasını protesto eden sloganlar yazılmıştı. Xhovémont’taki okulda çıkan yangının kasıtlı çıkarıldığı hususunda Liège savcılığının hiçbir şüphesi olmadığı açıklandı. Belçika’daki okullarda kundaklama olayları böylece 6’ya çıktı.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler