'Aşırı Sağcı Polisler'

Görevden Uzaklaştırılan Irkçı Polisler Tam Maaş Alıyor

Almanya'da, Frankfurt Emniyet Müdürlüğü'nde görev yapan polis memurlarının ırkçı içerikler paylaştıkları sohbet grubundaki mesajların internette yayımlanması, polis teşkilatı içerisindeki kurumsal ırkçılıkla ilgili tartışmaları yeniden alevlendirdi.

Fotoğraf: Shutterstock / Pradeep Thomas Thundiyil | Değişiklikler: Perspektif

Almanya’da farklı eyaletlerde görev yapan polis memurlarının içerisinde bulunduğu ve ırkçı mesajlar paylaştığı sohbet grupları ile ilgili tartışmalar devam ediyor. Alman gazeteci ve komedyen Jan Böhmermann, 2018 yılında ortaya çıkarılan Frankfurt Emniyet Müdürlüğü’nde görev yapan polis memurlarının ırkçı, antisemitist, kadın düşmanı ve engelli bireylere karşı ayrımcı içerikler paylaştıkları “Itiotentreff” (Tr. “Salaklar Buluşması”) adlı sohbet grubundaki tüm mesajları internette yayımladı.

Sunduğu “ZDF Magazin Royale” programının cuma akşamı yayımlanan bölümünde Böhmermann, beş polis memurunun ve bir memur eşinin sohbet grubu içerisinde yaptıkları paylaşımlara kamuoyunun da erişebilmesi gerektiğini savundu. Grupta Neonazi ve antisemitist içeriklerin yanı sıra boğulan Suriyeli mülteci çocuk Alan Kürdi’nin ölümüyle, engelli bireylerle ve tecavüz kurbanlarıyla dalga geçen insanlık dışı ifadeler ve görseller de paylaşılmıştı.

“Itiotentreff” Sohbet Grubu

“Itiotentreff” grubu 2018 yılında “NSU 2.0” imzalı aşırı sağcı tehdit mektuplarıyla ilgili soruşturma sırasında ortaya çıkarılmıştı. O dönem polis, aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütünün cinayetleri ve bağlantılarının aydınlatılması için çaba gösteren Avukat Seda Başay-Yılıdız’a ve ailesine yönelik ırkçı tehditler nedeniyle bir soruşturma başlatmıştı. Frankfurt kentinde bulunan bir polis karakolundaki bilgisayarda resmî bir gerekçe olmaksızın avukatın özel verilerinin arandığı ortaya çıkmış o sırada bilgisayarda oturum açmış olan kadın polis memurunun cep telefonunda ırkçı sohbet grubu keşfedilmişti.

Frankfurt Savcılığı geçen yıl ocak ayında olayla ilgili bir suç duyurusunda bulunmuş ancak Frankfurt Bölge Mahkemesi dava açılmasını reddetmişti. Savcılığın bu karara karşı temyize gitmesiyle Frankfurt Yüksek Bölge Mahkemesi şu anda bu kararı gözden geçiriyor.

Görevden Uzaklaştırılıp Tam Maaş Aldılar

Sohbet içeriklerinin internette paylaşılması üzerine Frankfurt Emniyet Müdürlüğü’nün bağlı olduğu Hessen Eyaleti İçişleri Bakanlığı pazar günü Wiesbaden kentinde yaptığı açıklamada, söz konusu polis memurlarına karşı hâlihazırda uygulanan disiplin cezalarına atıfta bulunuldu. Sohbet grubunun açığa çıktığı 2018 yılından itibaren polis memurları hakkında disiplin cezası soruşturması başlatıldığını ve yasal olanaklar çerçevesinde “ilgili memurlardan hiçbirinin aktif olarak görevde olmaması için” görevden uzaklaştırıldıkları belirtildi.

Frankfurt Emniyet Müdürlüğü beş memurdan üçünün geçici olarak görevden uzaklaştırıldığını belirtmiş bir memurun maaşının yüzde 40’ının kesildiğini, diğerinin ise ekonomik nedenlerden dolayı tam maaş aldıklarını bildirmişti. Maaşının yüzde 50’sinin kesildiği diğer bir polis memuru ise geçici olarak görevden uzaklaştırılmasına karşı şikâyette bulunmuştu. Şikayetiyle ilgili mahkeme kararı hâlâ beklemede. Böhmermann, programda olayla ilgili mayıs ayında çıkan bir habere atıfta bulunarak, memurların “yıllardır tam maaş” aldıklarını ifade etti.

Emniyet Müdürlüğü’ne göre diğer iki memur haklarında gerekli yasal şartlar oluşmadığından görevden el çektirilmedilerse de resmî işlem yapma yetkisine sahip değiller. (P)

Enise Yılmaz

Bochum Ruhr Üniversitesinde hukuk eğitimi gören Yılmaz, Perspektif’in yayın kurulu üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler