'Açık Cami Günü'

Almanya’da 1000 Cami Kapılarını Ziyaretçilerine Açtı

Bu yıl "İbadet - düşündürür, diriltir, birleştirir" temasıyla düzenlenen Açık Cami Günü kapsamında Almanya'da camiler ziyaretçilerini ağırladı.

Fotoğraf: IGMG Twitter hesabı.

Almanya’da yaklaşık 1000 cami kapılarını gayrımüslim misafirleri için açtı. Her yıl Almanya’nın yeniden birleşmesinin kutlandığı 3 Ekim’de düzenlenen Açık Cami Günü (Tag der offenen Moschee – TOM) münasebetiyle, camiler ziyaretçilerine hem kendilerini tanıtma hem de İslam ve cami hayatı hakkında bilgi verme imkanı buldu.

“İbadet Bilinçlendirir, Diriltir ve Birleştirir”

Almanya Müslümanlar Koordinasyon Konseyi (KRM) çatısı altında yürütülen Açık Cami Günü’nün bu seneki ana teması “İbadet – bilinçlendirir, diriltir, birleştirir.” oldu.

İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Genel Sekreteri Ali Mete, Açık Cami Günü’nün bu yılki teması üzerine yaptığı değerlendirmede dua ve ibadetin Müslümanlara güç verdiği gibi aynı zamanda “ihtiyaç duyduğumuz desteği sağlar, iç huzur ve tefekkür imkânı sunar.” dedi.

İslam’da ibadetin çok farklı şekillerde eda edildiğine de dikkat çeken Mete, ibadetin kişiyi Rabb’ine bağlayarak ruhunu arındırdığına, endişe ve korkularını bertaraf ettiğine vurgu yaparak, dünya üzerindeki bütün müminleri birbirleriyle manevi anlamda birleştirdiğine dikkat çekti:

“Toplum olarak çok sayıda meydan okuma ile karşı karşıyayız. Korona pandemisi atlatılmış gözükse de bunun ekonomik neticelerini hâlen çok sayıda insan hissetmeye devam ediyor. Aynı şekilde dünyanın farklı coğrafyalarında devam eden savaşlar ve doğal afetler de etkisini yoğun şekilde hissettiriyor. Gerek savaşlar gerekse açlık sebebiyle hayatlarından endişe ettikleri için göç etmek zorunda kalan insanların sayısı her geçen gün artıyor. Bu durum ülkemizde de çok sayıda insanın geleceğe dair kaygılarını tetikliyor. İşte tam da böyle zamanlarda güçlü bir desteğe, güç depolayabileceğimiz ve güven duygumuzu pekiştirebileceğimiz tefekkür anlarına ihtiyaç duyarız. Sadece güçlü olanlar başkalarına da yardımcı olabilirler. Dua ve ibadet bize hem güç verir, hem ihtiyaç duyduğumuz desteği sağlar, hem de iç huzur ve tefekkür imkânı sunar.”

“Açık Camı Günü Bir Kültür Hâline Geldi”

DİTİB Genel Başkanı Muharrem Kuzey de Açık Cami Günü münasebetiyle yaptığı açıklamada, Almanya’da camilerin 1997’den beri düzenlediği açık kapı etkinliklerinin bir kültür hâline geldiğini ve Köln Merkez Camii’nin artık şehrin simgelerinden olduğunu belirtti:

“Biz şuna inanıyoruz: Camimiz mimarisiyle, içindeki Müslümanlarla ve din görevlileriyle birlikte artık Köln’ün bir parçası ve Köln denildiği zaman akla gelen simgelerden biri. Çok sayıda ziyaretçi geliyor. Burada gruplar hâlinde yıllık yaklaşık 20 bine yakın ziyaretçi ağırlıyoruz. Bireysel olarak ziyarete gelen, namaza gelen farklı ülkelerden kardeşlerimiz var. Hepsinin başımızın üstünde yeri var.”

Köln Merkez Camii’ne gelen Belediye Başkanı Henriette Reker ve diğer konuklar, cami ve İslamiyet ile ilgili bilgi aldı. Fotoğraf: Mesut Zeyrek – AA.

Köln Belediye Başkanı: “Karşılıklı Anlayış ve Toleransa İhtiyacımız Var”

Açık Cami Günü münasebetiyle Köln Merkez Camii’ni ziyaret eden ve burada bir konuşma yapan Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Henriette Reker, toplum olarak karşılıklı anlayış ve toleransa ihtiyaç olduğunu ifade ettiği konuşmasında, “Farklı inançlarda olan insanların birbirlerine saygı durması gerekir.” dedi. Reker’le birlikte kentin yerel yöneticileri de camiyi ziyaret etti.

1997 yılında başlayan Açık Cami Günü organizasyonları, 2007 itibarıyla Müslümanlar Koordinasyon Konseyi (KRM) tarafından organize edilmeye başlandı. Almanya genelinde 1000’in üzerinde camide 100 bin civarında ziyaretçi Açık Cami Günü etkinliğine katıldı. (AA/P)

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler