'Aşırı Sağ'

Camilere Tehdit Mektubu Gönderen Kişi Yakalandı

Osnabrück polisi, yıllardır cami cemaatlerine tehdit mektupları ve nefret mesajları gönderen şüpheliyi yakaladı.

Görsel: Neuss Türk Kültür Ocağı - Anadolu Ajansı

Osnabrück polisi, yıllardır cami cemaatlerine tehdit mektupları ve nefret mesajları gönderen şüpheliyi yakaladı. Mektuplar çoğunlukla Müslüman dinî cemaatlere, ayrıca zaman zaman da Hessen, Baden-Württemberg, Kuzey Ren-Vestfalya ve Aşağı Saksonya’daki kamu kurumlarına veya Hıristiyan kurumlarına gönderiliyordu. Tehdit mektupları aşırı sağcı ifadeler içeriyordu ve mektupların tamamı Osnabrück’te yaşayan gerçek bir ailenin adıyla imzalanıyordu. Soruşturmayı bu nedenle Osnabrück’teki yetkililer yürütüyordu. 2017 yılında ve 2020 yılından günümüze kadar bilinen 41 suç vardı.

Polisin yakaladığı Kuzey Ren-Vestfalya’nın Hagen şehrinde ikamet eden 50 yaşındaki şüpheli, 5 saat süren ifadenin ardından suçunu itiraf etti ve toplamda 41 suçu işlediğini kabul etti.

Geçtiğimiz Aylarda Hannover’deki Bir Camiye Tehdit Mektubu Gönderilmişti

Aşağı Saksonya’da, Temmuz ayının sonunda Hannover’deki İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Camisine “NSU 2.0” imzasıyla gönderilen tehdit mektubu da bu şüpheliyle ilgiliydi. Mektupta şu ifadeler yer alıyordu: “Bu sadece başlangıçtı. Geri geleceğiz.” Mektup camiye gönderilmeden haftalar öncesinde ise kimliği belirsiz kişiler camiyi kundaklama girişiminde bulunmuş, caminin restoranına molotof kokteylli saldırı düzenlemişti. İki olay arasında bir bağlantı bulunup bulunmadığına dair herhangi bir belirgin işaret bulunamamıştı.

Tehdit mektubunu Twitter’da paylaşan İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Hannover Bölge Başkanı Recep Bilgen, “Devlet güvenliği burada daha fazla araştırma yapmalı.” şeklinde yorumda bulunmuştu. Mektupta yer alan “NSU 2.0” ifadesi, aşırı sağcı terör grubu NSU’ya (Alm. “Nationalsozialistischer Untergrund”) bir gönderme yapmaktaydı ve aşırı sağcı bir bağlama işaret etmekteydi. NSU üyeleri, 2000 ile 2007 yılları arasında sekizi Türk on kişiyi öldürmüştü.

Siyasi Motivasyona Dair Bir Belirti Yok

Polis yetkililerinin daha önceki açıklamalarına göre, halkı tahrik etme, kin ve düşmanlığa teşvik etme, nefret suçu, hakaret, tehdit, iftira ve Nazi gamalı haçı gibi anayasa düşmanı semboller kullanma suçlarından dolayı başlangıçta bilinmeyen kişilere yönelik soruşturma başlatılmıştı. 

Bu gelişmeyle birlikte, camilere yönelik tehditlerin ardındaki muhtemel şüphelinin kimliği tespit edilmiş oldu. Polis yetkilileri, işlenen suçların arkasında siyasi bir motivasyon olduğuna dair hiçbir belirti olmadığını ve mevcut suçların daha çok kişisel bir nedenden/husumetten kaynaklanabileceğini düşünüyor. Mektuplar, Osnabrück’te yaşayan gerçek bir ailenin adıyla imzalanmıştı ve bu aile ile şüpheli arasında iş ilişkisinden kaynaklanan bir anlaşmazlık mevcuttu. Öyle ki fail bu anlaşmazlık sonucunda maddi zarara uğramıştı.

Süpheli Serbest Bırakıldı

50 yaşındaki şüpheli serbest bırakıldı. Osnabrück Başsavcısı Alexander Retemeyer’e göre, suçlunun kaçması beklenmiyor. Ayrıca Retemeyer, “Osnabrück’te NSU 2.0 veya aşırı sağcı bir terör hücresi olmadığını bilmek bizim için önemli.” açıklamasında bulundu.

Niedersachsen İçişleri Bakanı Daniela Behrens (SPD) ise suçların aydınlatılmasından dolayı memnun. Behrens, “Bu dayanılmaz tehdit mektupları, son aylarda etkilenen kişilerde, kurumlarda ve dinî cemaatlerde büyük bir endişe ve korkuya neden oldu.” dedi. Behrens ayrıca “Kabus artık sona erdi.” diye de ekledi. Osnabrück Polis Başkanı Michael Maßmann da benzer bir açıklama yaparak, “İnsanlar dinî inançları ve kökenleri nedeniyle tehdit edildi ve hakarete uğradı. Bir hukuk devletinde, böyle bir davranışa karşı kararlı bir şekilde hareket edilir.” açıklamasında bulundu.

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler