'Fİlistin'

Dünyanın Birçok Ülkesinde Filistin’e Destek Gösterileri Düzenlendi

Filistin ile dayanışma göstermek ve İsrail-Filistin çatışmasında Filistinlilerin haklarına karşı sessiz tutumu protesto etmek isteyenler dünyanın birçok yerinde destek gösterileri düzenledi.

Fotoğraf: @Piero Cruciatti - Anadolu Ajansı

Dünyanın birçok yerinde Filistin ile dayanışma göstermek ve İsrail-Filistin çatışmasında Filistinlilerin haklarına karşı sessiz tutumu protesto etmek isteyenler Filistin’e destek gösterileri düzenledi.

İsviçre’de Filistin’e Destek Gösterileri

İsviçre’nin Cenevre ve Bern kentlerinde Filistin’e destek gösterileri yapıldı. Cenevre’nin Place Neuve isimli meydanında düzenlenen gösteriye 7 binden fazla kişi katıldı. Place Neuve’den Jonction bölgesine yürüyen göstericiler, Filistin, Türkiye ve diğer Müslüman ülkelerin bayrakları ile Filistin’e destek içeren dövizler taşıdı. Gösteri sırasında Arapça, Fransızca ve İngilizce Filistin’e destek sloganlar atıldı. Geniş güvenlik önlemleriyle gerçekleştirilen gösteri yaklaşık 2 saat sürdü.

İsviçre’nin başkenti Bern’de de Filistin ile dayanışma mitingi düzenlendi. Organizasyona yaklaşık 500 kişi katıldı. Gösteriler, resmi makamlardan izin alınarak yapıldı. Basel ve Zürih’te ise Filistin yanlısı gösteriler düzenlenmesine izin verilmedi.

İsviçre’nin Cenevre ve Bern kentlerinde Filistin’e destek gösterileri yapıldı. (Fotoğraf: @Ameti Amet – Anadolu Ajansı)

Fransa’da Filistin’e Destek Gösterilerine Polis Müdahalesi

Paris’te emniyet müdürlüğünün yasağına rağmen Filistin’e destek gösterisi düzenlendi. Gösteri, başkentin ünlü Cumhuriyet Meydanı’nda başladı. Gösteri başladığında polis meydanı tahliye ederek gösteriyi dağıtmaya çalıştı. Aralarında engelli vatandaşlar ve çok sayıda kadının olduğu göstericiler meydana yakın ara sokakta eylemlerine devam etti. Corbeil-Essonnes Belediye Başkan Yardımcısı Elsa Toure protestoya katılan tek Fransız “seçilmiş” oldu.

Polis, göstericilerin etrafında çember oluşturarak bulundukları noktadan ayrılmalarına izin vermedi. Ellerinde “Soykırımı durdurun” ve “Filistin özgür kalacak” yazılı pankartlar taşıyan göstericiler,  “Soykırımı durdurun” ve “Gazze hepimiz seninleyiz” sloganları attı. Özellikle ellerinde Filistin bayrakları ve boynunda Filistin kültürünün bir parçası olan Filistin kefiyesi diye bilinen poşuları takan protestocuları durduran polis, göstericilere sert müdahalede bulundu.  Göstericiler, güvenlik güçlerinin müdahalesine ıslıkla karşılık vererek protesto etti. Polis, protestoculara karşı biber gazı kullandı.

Fransa’nın başkenti Paris’te emniyet müdürlüğünün yasağına rağmen Filistin’e destek gösterisi düzenlendi. ( @İbrahim Ezzat – Anadolu Ajansı )

Protestocular bir müddet oturma eylemi yaparak gösteriye devam ederken meydanın yakınlarındaki bir binanın en üst katına büyük bir Filistin bayrağı asıldı. Paris Emniyet Müdürlüğünün açıkladığı verilere göre, gösteride kimlik kontrolüne tabi olan 269 kişiden 260’ına para cezası kesildi.

Gösteriye tekerlekli sandalye ile katılan engelli Tunus asıllı Fransız vatandaşı Magda Houidek, yaptığı açıklamada, direnen tüm Filistinli kadınları desteklediğini belirtti. Houidek, polisin, göstericilerin etrafını çemberleyerek insanları sokağa çıkmaktan caydırmayı amaçladığını anlattı.

Fransa’nın başkenti Paris’te emniyet müdürlüğünün yasağına rağmen Filistin’e destek gösterisi düzenlendi. ( Fotoğtaf: @İbrahim Ezzat – Anadolu Ajansı )

Yerel makamlar, farklı kentlerde İsrail’e destek gösterilerine izin verirken, bu hafta önce Lyon, Marsilya ve Paris’teki Filistin’e destek gösterilerini “kamu düzenini bozma riski taşıdığı” gerekçesiyle yasaklamıştı. Ardından Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, valilere Filistin’e destek amaçlı bütün protestoları “kamu düzenini bozabilecekleri” gerekçesiyle yasaklamaları talimatında bulunmuştu.

Fransa’nın başkenti Paris’te emniyet müdürlüğünün yasağına rağmen Filistin’e destek gösterisi düzenlendi. Gösteri, başkentin ünlü Cumhuriyet Meydanı’nda başladı. Polis, göstericilerin etrafında çember oluşturarak bulundukları noktadan ayrılmalarına izin vermedi. (Fotoğraf: @İbrahim Ezzat – Anadolu Ajansı)

Almanya’da Filistin’e Destek Gösterileri

İzin alınmasına rağmen Köln polisi Filistinlilerin “İşgal altındaki Filistin” mitingini güvenlik gerekçesiyle yasaklarken, İsraillilerin “İsrail nefretine ve Yahudi karşıtlığına karşı durma” gösterisine izin verdi. Yapılan görüşmelerin ardından Filistin halkıyla dayanışma amacıyla düzenlenen gösteriye polis izin verdi.

Konuşmalarda, Filistin halkının kendi vatanlarında yıllardır uğradıkları zulüm ve akıttıkları gözyaşı anlatıldı. Polisin barikatla böldüğü meydanın diğer tarafında İsrail destekçileri miting düzenledi. Polisin geniş güvenlik aldığı mitinglere katılanlar, konuşmaların ardından olaysız şekilde dağıldı.

Almanya’nın başkenti Berlin’de ise Filistinlilerle dayanışma gösterisine polis izin vermedi. Aralarında Filistinlilerin de bulunduğu bir grup, polise “Orta Doğu’da barış-Orta Doğu’da ateşkes-İki devletli çözüm” sloganıyla bir gösteri yapmak için başvurduktan sonra kent merkezindeki tarihi Brandenburg Kapısı’nın önündeki meydanda toplandı.

Polis, gösterinin yasaklandığı gerekçesiyle eylemcilerin meydandan ayrılmasını istedi. İnternetten gösterinin yasaklandığına dair kararın yayınlanmadığını belirten eylemciler, kararın yazılı halini görmek istedi. Bu arada göstericiler polise, barışçıl bir gösteri yapacaklarını, sadece seslerini duyurmak istediklerini anlattı.

Söz konusu yazılı karar gelene kadar eylem yapan göstericiler, “Bombardımanları durdurun”, “Filistin’e özgürlük”, “Çocuklarımız ölüyor, herkes başka tarafa bakıyor”, “Medya nerede?”, “(Almanya Başbakan Olaf) Scholz neden sessizsin?” şeklinde sloganlar attı.

Almanya’nın başkenti Berlin’de aralarında Filistinlilerin de bulunduğu bir grup, polise “Orta Doğu’da barış-Orta Doğu’da ateşkes-İki devletli çözüm” sloganıyla bir gösteri yapmak için başvurduktan sonra kent merkezindeki tarihi Brandenburg Kapısı’nın önündeki meydanda toplandı. Polis, gösterinin yasaklandığı gerekçesiyle eylemcilerin meydandan ayrılmasını istedi. İnternetten gösterinin yasaklandığına dair kararın yayınlanmadığını belirten eylemciler, kararın yazılı halini görmek istedi. Göstericiler söz konusu yazılı karar gelene kadar eylem yaptı. (Fotoğraf: @Erbil Başay – Anadolu Ajansı )

Göstericiler, Gazze’de öldürülen çocukların fotoğraflarını da yere koydu. Bir süre sonra polis aracından gösterinin yasaklandığı ve eylemcilerin bölgeden ayrılması gerektiği anonsu yapıldı. Ardından polis, çok sayıda göstericiyi gözaltında alırken, eyleme katılan diğer kişiler bölgeden ayrıldı.

İsmini vermek istemeyen bir kadın gösterici yaptığı açıklamada, gösteri yapmak için başvurduklarını belirterek, “İki dakika önce güncelledikleri polisin internet sayfasına baktık ve başvurunun yapıldığını gördük. Polis bunun yasak olduğunu, gösteri başvurusunun geri çekildiğini veya iptal edildiğini iddia etti. Tam olarak bilmiyorum. Biz burada sadece sesimizi duyurmak ve barışçıl bir şekilde gösteri yapmak istedik. Görünüşe göre şu anda Almanya’da ifade özgürlüğü yok.” diye konuştu.

Berlin‘de bugün yapılması planlanan başka bir gösteri de yasaklanmıştı. “Filistin’le dayanışma amacıyla Berlin’in farklı ilçelerinde düzenlenecek miting ve aynı konudaki yürüyüş ile bunların yerine geçecek tüm etkinlikler, kamu güvenliği ve düzeni açısından tehdit oluşturdukları gerekçesiyle yasaklanmıştır.” açıklaması yapan Berlin polisi, 11 Ekim’den beri Filistinlilerle dayanışma gösterilerine izin vermiyor.

İngiltere’de Filistin’e Destek Gösterileri

İngiltere’nin başkenti Londra’da düzenlenen Filistinlilere destek yürüyüşü, Londra Metropolitan polisinin güzergah dışındaki eylemlere izin verilmeyeceği ve gerekirse gözaltılar yapılacağı uyarısıyla başladı.

Filistin ile dayanışma göstermek ve İngiltere hükümetinin İsrail-Filistin çatışmasında Filistinlilerin haklarına karşı sessiz tutumunu protesto etmek isteyenler, öğle saatlerinde İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin önünde toplandı. Filistin Dayanışma Kampanyası, El-Aksa’nın Dostları Platformu, Britanya Filistin Forumu, Britanya Müslümanlar Birliği, Nükleer Silahsızlanma Kampanyası ve Savaşı Durdur Koalisyonu’nun çağrısıyla bir araya gelen binlerce kişi, Başbakanlık Ofisi 10 Numara’nın bulunduğu Downing Sokağı’na doğru yürüdü.

Yürüyüşe katılanlar, “Özgür Filistin”, “Ürdün Nehrinden Akdeniz’e Filistin özgür olacak”, “Binlerle, milyonlarla hepimiz Filistinliyiz” sloganları attı. Kentin sembol noktalarından Regent Caddesi, Piccadilly Meydanı ve Trafalgar Meydanı güzergahında yapılan yürüyüş için Londra Metropolitan polisi geniş güvenlik önlemleri aldı. Metropolitan polisi, gösteri öncesi yaptığı açıklamada, yürüyüş güzergahının BBC önünden Downing Sokağı’na kadar olan kısımla sınırlı olduğunu, bu alan dışındaki gösterilere izin verilmeyeceğini ve gözaltılar yapılabileceğini bildirdi.

Polis, İsrail’in Londra Büyükelçiliği çevresinde de yoğun güvenlik önlemi alarak burada eyleme izin verilmeyeceğini açıkladı.

Bölgede binlerce polisle güvenlik önlemi alındı, atlı polisler de ana güzergahta görev yaptı. Polis, eylemcileri görüntüledi, onlarca polis minibüsü güzergah üzerindeki sokaklarda hazır bekledi.

Göstericilerden Maggie Dunn, Hamas’ın saldırılarını kınadığını ancak İsrail’in yaptıklarının soykırım olduğunu söyledi. Dunn, “Gazzeliler aç bırakılıyor, susuz bırakılıyor. 2 milyon Filistinlinin Hamas’ın bir festivale saldırısıyla alakası yok.” diye konuştu.

Çatışma haberleri nedeniyle sürekli ağladığını belirten Dunn, “Gazze nüfusunun yarısı çocuk. Suları, yemekleri, ilaçları yok. Hastaneye gidemiyor, tıbbi destek alamıyorlar. Sadece ağlıyorum. Bu yüzden buradayım ve hükümetimizi de İsrail soykırımını desteklediği için protesto ediyorum.” dedi.

Dunn, İsrail’e destek veren İngiltere hükümetinin, protestocular ve kendisi adına konuşmadığını da ifade ederek, “Şiddet şiddeti doğurur. Biz de Hamas ve İsrail hükümetinin barış görüşmelerine oturmasını sağlamalıyız. İsrail hükümetinin Gazze halkına hakkı olanları vermesi, daha fazla yasa dışı yerleşimlere izin vermemesi, onların topraklarını işgal etmemesi, işkence ve ölümleri durdurması da bu görüşmelerin bir parçası olmalı.” diye konuştu.

Göstericilerden Ayman Al-Halebi de batı medyasını eleştirdi. Al-Halebi, “Olaylar başladığı anda İsrail’i desteklemeye başladılar. Filistinliler Gazze’de yakılıyor ve medya onlardan yana değil. Bütün dünya Ukrayna’yı desteklemek için koşarken Filistinlilere neden gözlerini kapatıyor?” diye sordu.

Gece saatlerinde yürüyüşün başlayacağı noktada bulunan BBC binası bir grup tarafından kırmızı boyayla boyandı. Palestine Action grubu eylemi üstlenirken konuyla ilgili paylaştığı mesajda, BBC’nin yayınlarıyla İsrail’in savaş suçlarına rıza gösterdiğini belirterek, “Ellerinizde Filistinlilerin kanı var.” ifadesini kullandı. Gösteri öncesi BBC binasının önündeki meydan halka kapatılarak temizlik yapıldı.

Londra Metropolitan Polisi, kentte dün düzenlenen Filistin’le dayanışma yürüyüşünde gözaltına alınanların sayısını 15 olarak açıkladı. Londra polisi X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, dün düzenlenen ve binlerce kişinin katıldığı yürüyüşün sorunsuz bir şekilde sona erdiğini kaydetti.

Yürüyüşün sona ermesiyle irili ufaklı bazı grupların Trafalgar Meydanı’nda toplandığı belirtilen açıklamada, “Gün içinde gerçekleştirilen 7 gözaltına ek olarak akşam da sağlık çalışanlarına yönelik saldırılar gibi suçlar ve kamusal alanda havai fişek yakmaktan 8 kişi daha gözaltına alındı.” ifadeleri kullanıldı. Açıklamada ayrıca 9 polis memurunun da küçük yaralanmalar nedeniyle tedavi edildiği belirtildi.

Londra Metropolitan Polisi, dünkü yürüyüş öncesi yaptığı açıklamada eylem güzergahı dışında ve İsrail’in Londra Büyükelçiliği çevresinde yapılacak gösterilere müsaade edilmeyeceğini ve gözaltılar yapılabileceğini duyurmuştu. Londra’daki BBC binası ile Başbakanlık Ofisi 10 Numara’nın bulunduğu Downing Sokağı arasındaki yaklaşık 2,5 kilometrelik güzergah üzerinde geniş güvenlik önlemi alan polis, İsrail Büyükelçiliği’nin bulunduğu Palace Green Caddesi’ni de trafiğe kapatmıştı.

Polis, yürüyüşün sona ermesinin ardından bazı grupların Trafalgar Meydanı ve elçilik çevresine yürümesi üzerine bu noktalarda da güvenlik önlemlerini artırmıştı. Trafalgar Meydanı’ndaki gözaltılar sırasında polisle eylemciler arasında gerginlik yaşanmıştı.

Öte yandan bugün İrlanda’nın başkenti Dublin’de de Filistin’le dayanışma eylemi düzenlendi. Kent merkezindeki O’Connell Caddesi’nden İsrail’in Dublin Büyükelçiliğine yürüyen göstericiler, Filistin’e özgürlük sloganları attı. Filistin bayrakları ve Filistin’le dayanışma gösteren pankartların taşındığı yürüyüşe ana muhalefet partisi Sinn Fein Lideri Mary Lou McDonald da katıldı.

İsveç’te Filistin’e Destek Gösterileri

Başkentin işlek meydanlarından Segels Torg’da toplanan yüzlerce kişi, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını protesto etti. Çok sayıda İsveçli, Filistinli, Arap ve farklı milletlerden, her yaş grubundan insanların katıldığı gösteride, sık sık “Özgür Filistin”, “Özgür Kudüs”, “Gazze’ye özgürlük” sloganları atıldı, Filistin bayrakları taşındı. Göstericilerin taşıdıkları dövizlerde Gazze’ye bombardımanın ve sivillere yapılan saldırıların durdurulmasına yönelik mesajlar yer aldı.

İsveç’in başkenti Stockholm’de toplanan yüzlerce kişi, Filistin’e destek ve dayanışma gösterisi düzenledi. (Fotoğraf: @Atila Altuntaş – Anadolu Ajansı)

İtalya’da Filistin’e Destek Gösterileri

İtalya’nın kuzeyindeki büyük kentlerden Milano’da Merkez Tren Garı önünden başlayan, yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı yürüyüş, Trotter parkındaki mitingle son buldu. “Filistin ile dayanışma” yürüyüşüne, Filistinliler ve İtalyanların yanı sıra farklı ülkelerin vatandaşları, öğrenci grupları ile çeşitli sol gruplar katıldı.

Göstericiler sık sık “Özgür Filistin”, “Zafere kadar İntifada” ve “Katil Netanyahu” diye slogan atarken, ellerinde de İsrail’in Gazze’yi bombalamasını kınayan ve “Gazze’deki soykırımı durdurun” yazılı dövizler taşıdı.

İtalya’da Filistin’e destek ve dayanışma gösterisi düzenlendi. (Fotoğraf: @Piero Cruciatti – Anadolu Ajansı)

Malta’da Filistin’e Destek Gösterileri

Akdeniz ülkesi Malta’da da Filistin’e destek ve dayanışma gösterisi yapıldı. Times of Malta gazetesinin haberine göre, Msida kentindeki gösteride bir araya gelen çok sayıda kişi, Gazze’ye yönelik İsrail kuşatmasının durdurulması çağrısı yaptı.

Göstericiler, Gazze’deki bombalamalarda hayatını kaybeden çocuklara atfen ellerinde oyuncak bebekler taşıyarak, durumu protesto etti. Malta’daki Arap Kültür Derneğince düzenlenen gösteride, İsrail’in Gazze’ye yönelik kuşatmasının uluslararası hukuka aykırı olduğu vurgusu yapıldı.

Yunanistan’da Filistin’e Destek Gösterileri

Yunanistan’ın başkenti Atina’da Filistin’e destek eylemi düzenlendi. Eleftheria Meydanı’nda toplanan yaklaşık 2 bin kişilik grup İsrail Büyükelçiliğine yürüdü. Filistin bayraklarının taşındığı yürüyüşe, Yunanistan’da yaşayan Filistinliler, Müslüman topluluklardan üyeler ile sol ve anarşist gruplar katıldı.

Eylemciler, “Filistin’e özgürlük” ve “Filistin kuşatmasına hayır” yazılı dövizler taşıdı. Gösteriyi İsrail Büyükelçiliği önünde tamamlayan katılımcılar olaysız dağıldı.

Yunanistan’ın başkenti Atina’da bir araya gelen vatandaşlar, Filistin’e destek gösterisi düzenledi. (Fotoğraf: @Costas Baltas – Anadolu Ajansı)

Sırbistan’da Filistin’e Destek Gösterileri

Kent meydanında bir araya gelen grup, Gazze’de yaşananlara tepkilerini ve Filistin halkının yanında olduklarını gösteren dövizler ve Filistin bayrakları taşıdı. Gösteriye katılanlardan Haris İbrahimoviç, su, gıda, elektrik sıkıntısı çeken Filistin halkının yanında olduklarını ifade ederek, “Tüm dünyanın gözü önünde yok olması beklenen halkın yanındayız. Uluslararası kurumlara bir an önce tepki göstermeleri ve savaşın bitmesi çağrısında bulunuyoruz.” dedi.

Kalabalık, “Özgür Filistin” sloganları atarken, tekbir sesleri de yükseldi. Bu arada, Novi Pazar’da, Filistin halkına yardım kampanyası başlatıldığı da duyuruldu.

Sırbistan’ın Novi Sad şehrinde Filistin’e destek gösterisi yapıldı. (Fotoğraf: @Aleksandar Jovanović – Anadolu Ajansı)

İsrail-Filistin Çatışması

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail’e “Aksa Tufanı” adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı. Gazze’den İsrail yönüne binlerce roket atılırken, Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı’na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti. Silahlı gruplar daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girmiş, İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi’ne saldırı başlatmıştı.

Gazze’den düzenlenen saldırılarda 1300 İsraillinin hayatını kaybettiği, 3 bin 436 İsraillinin yaralandığı aktarılmıştı. Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in saldırılarında Gazze’de 614’ü çocuk, 370’i kadın 1900 kişinin hayatını kaybettiğini, 7 bin 696 kişinin de yaralandığını duyurmuştu. Ayrıca işgal altındaki Batı Şeria’da 7 Ekim’den bu yana, İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 49 Filistinlinin öldüğü belirtilmişti. (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler