'Gazze Şeridi'

BM: Gazze’de Artık İnsani Yardım Sağlayamıyoruz

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail'in, 8 Ekim'de Gazze'ye yönelik su, elektrik, gıda ve diğer temel hizmetleri kesme kararının ardından artık bölgedekilere insani yardım sağlayamadıklarını duyurdu.

Fotoğraf: Shutterstock Alexandros Michailidis

Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu’daki Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini düzenlediği basın toplantısında, İsrail’in, 8 Ekim’de Gazze’ye yönelik su, elektrik, gıda ve diğer temel hizmetleri kesme kararının ardından yaşananlara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Gazze’de su, elektrik ve yakıt olmadığını söyleyen Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu’daki Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, “UNRWA meslektaşlarım artık Gazze’deki kişilere insani yardım sağlayamıyor.” dedi.

Lazzarini: Gazze Boğuluyor ve Dünya İnsanlığını Kaybetmiş Gibi Görünüyor

Lazzarini, “UNRWA tesislerine sığınmak isteyen insanların sayısı çok fazla ve artık bunlarla başa çıkabilecek kapasitemiz yok.” diye konuştu.

Genel Komiser Lazzarini, yakında bölgede yiyecek ve ilaç da kalmayacağını düşündüğünü söyledi. Savaştan önce de Gazze’nin 16 yıldır abluka altında olduğunu ve nüfusun yüzde 60’tan fazlasının uluslararası gıda yardımına muhtaç olduğunu vurgulayan Lazzarini, “Gazze boğuluyor ve dünya insanlığını kaybetmiş gibi görünüyor.” ifadelerini kullandı.

UNRWA: Gazze’deki Okul ve Binalarımızda 400 Bin Kişi Kalıyor

Lazzarini, “Gazze’ye şimdi malzeme tedarik edilmezse UNRWA ve yardım çalışanları insani yardım operasyonlarına devam edemeyecek.” diyerek tüm taraflara insani yardım koridorunun açılması çağrısında bulundu.

UNRWA, X platformundan yaptığı paylaşımda, yaşlılar, hamile kadınlar, çocuklar ve engellilerden oluşan ve temel insanlık onurundan mahrum edilmiş 400 bin kişinin Gazze’deki binalarına geldiğini, bunun tümüyle bir utanç olduğunu belirtti.

Paylaşımda, “14 çalışma arkadaşımızı kaybettiğimiz için üzgünüz” ifadelerine de yer verildi. UNRWA daha önce çalışanlarından 9 kişinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.

OCHA: Gazze Hastanelerinde 24 Saat Yetecek Yakıt Var

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Gazze Şeridi’nde tüm hastanelerdeki yakıt rezervlerinin sadece 24 saat içinde tükeneceği uyarısında bulundu.

OCHA ofisinden Gazze’deki duruma ilişkin günlük raporda, yedek trafoların durmasının binlerce insanın hayatını tehlikeye atabileceği belirtildi.

Birleşmiş Milletler (BM) Filistin İnsani İşler Koordinatörü Lynn Hastings, raporda, Gazze’de benzeri görülmemiş “insanlık dışı” durumun ciddiyeti ve temel tedariklerin tükenmesi konusunda uyardı.

Hastings, OCHA’da var olan suyun bugün ya da en geç yarın biteceğinin altını çizerek, “Su hâlen kapalı. İhtiyacımız olan, en azından Gazze’nin güneyindeki kuyuların doldurulması için su tedarikinin yeniden sağlanması. Bunun derhal olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

İnsani sebepler için ateşkes çağrısında bulunan Hastings, “Mesele insanlığımızı kaybetmeyle ilişkili. Uluslararası toplum bu durumun devamına izin verirse, bu tanık olduğumuz şey en basit hâliyle gayri insanidir” dedi.

UNFPA: Gazzeli 5 Bin 500 Hamile Kadın Bu Ay Doğum Yapacak

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’nun (UNFPA) X platformundan yaptığı açıklamaya göre, Gazzeli 5 bin 500 hamile kadın bu ay doğum yapacak.

Gazzeli hamile kadınların, acil korumaya ve sağlık gözetimine muhtaç oldukları belirtilen açıklamada, tüm taraflara uluslararası insan haklarına bağlı kalmaları tavsiye edildi.

Öte yandan CNN televizyon kanalına konuşan BM Nüfus Fonu Müdürü Dominic Allen, Gazze’de sağlık sisteminin hassas ve yıkılmak üzere olduğunu söyledi. Allen, “Bu hamile kadınlar için büyük endişe duyuyoruz. Gidecek bir yerleri yok” diyerek Gazzeli hamile kadınların içinde bulunduğu zor durumu aktarmaya çalıştı.

“Gazze’ye insani yardımların geçişine izin verilmesi zorunlu” diyen Allen, hayat kurtaran bu sağlık hizmetlerine hamile kadınların mutlaka ulaşması gerektiğini vurguladı.

İsrail-Filistin çatışması

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail’e “Aksa Tufanı” adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı. Gazze’den İsrail yönüne binlerce roket atılırken, Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı’na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti. Silahlı gruplar daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girmiş, İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi’ne saldırı başlatmıştı.

Gazze’den düzenlenen saldırılarda 1300 İsraillinin öldüğü, 3 bin 436 İsraillinin yaralandığı aktarılmıştı. Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in saldırılarında Gazze’de 2 bin 750 kişinin öldüğünü, 9 bin 700 kişinin yaralandığını duyurmuştu. İşgal altındaki Batı Şeria’da da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 58 Filistinlinin öldüğü, yaklaşık 1250 kişinin yaralandığı belirtilmişti.

İsrail’in saldırılarında ayrıca Gazze’de 9, Lübnan’da da bir gazeteci yaşamını yitirmişti. Lübnan’ın güneyindeki İsrail sınırında 8 Ekim’den bu yana Hizbullah ve İsrail ordusu arasında çıkan çatışmalarda ise şu ana kadar 3 sivil ile 4 Hizbullah milisi ve 2 Filistin İslami Cihad Hareketi üyesi öldü. Lübnan tarafından düzenlenen saldırılarda da 3 İsrail askeri öldü. (AA/P)

Enise Yılmaz

Bochum Ruhr Üniversitesinde hukuk eğitimi gören Yılmaz, Perspektif’in yayın kurulu üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler