'İslamofobi'

Müslümanlar, Gazze Saldırıları Sonrası Artan İslam Karşıtı Atmosferden Endişeli

İsrail-Gazze arasında yaşananlar sonrası Batılı ülkelerde yükselişe geçen Müslüman karşıtlığı endişe veriyor. ABD’de 6 yaşındaki Filistinli bir çocuğun bıçaklanarak öldürülmesi sonrası ülkenin en büyük Müslüman sivil haklar örgütü CAIR siyasileri ve medyayı nefret dili konusunda uyardı.

Fotoğraf: DCStockPhotography / Shutterstock.com

ABD’nin Illinois eyaletindeki Chicago kentinde bir kişi, 6 yaşındaki Filistin asıllı çocuğu öldürdü, annesini ağır yaraladı. Will County Şerif Ofisinden yapılan açıklamada, 71 yaşındaki Joseph M. Czuba’nın motivasyonunun “çocuğun ve annesinin Müslüman olması ve İsrail-Filistin çatışması” olduğu belirtildi.

Polisin, ev sahibinin kendisine bıçakla saldırdığını söyleyen bir kadının aramasıyla harekete geçtiği, olay yerine vardıklarında Czuba’yı evin önünde otururken buldukları, eve giren polis memurlarının 32 yaşındaki kadını ve 6 yaşındaki çocuğunu ağır bıçak darbeleriyle yaralanmış hâlde buldukları kaydedildi.

26 defa bıçaklanan çocuğun hastaneye kaldırıldıktan sonra yaşamını yitirdiği, annesinin durumunun ise ağır olduğu açıklandı.

Czuba birinci derece cinayet, birinci derece cinayete teşebbüs, iki nefret suçu ve ölümcül bir silahla ağırlaştırılmış darp ile suçlanıyor.

ABD Başkanı Biden’den Açıklama

ABD Başkanı Joe Biden, olayla ilgili yaptığı yazılı açıklamada çocuğun ailesinin Amerika’ya herkesin aradığı yaşam alanı, öğrenmek ve barış içinde ibadet etmek için geldiğini kaydederken, “Bu tür korkunç nefretin Amerika’da yeri yok. Temel değerlerimize karşı çıkıyor.” vurgusunda bulundu.

Biden, Amerikalıların bir araya gelerek İslamofobi ve her türlü nefrete karşı çıkması gerektiğinin altını çizerek, “Nefret karşısında sessiz kalmayacağım.” ifadesini kullandı.

Beyaz Saray’dan herkesin 6 yaşında öldürülen çocuğun ailesine taziyelerini ilettiği, yaralanan annesine acil şifalar dilediğini aktaran Biden, tüm Filistin, Arap ve Müslüman Amerikan toplumuna taziyelerini aktardı.

11 Eylül Terör Saldırıları Sonrasına Benzer Nefret Atmosferi

Ülkenin en büyük Müslüman sivil haklar örgütü olan Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR) saldırıyla ilgili yaptığı açıklamada yetkilileri ve basın mensuplarını, ülkedeki azınlıkları risk altına sokabilecek ve 11 Eylül saldırıları sonrasındakine benzer bir nefret atmosferini körükleme konusunda uyardı.

CAIR, son birkaç gündür onlarca nefret içerikli mesaj aldıklarını ve bu mesajların 11 Eylül terör saldırıları ve eski ABD Başbakanı Donald Trump’ın “Müslüman Yasağı” (İng. Müslim Ban) ilanının ardından aldıkları mesajlarla karşılaştırılabilir olduğunu belirtti. Mesajların Müslüman karşıtı ve İslam düşmanı hakaretlerin yanı sıra, şiddet tehditleri ve Gazze’deki sivillerin öldürülmeleri üzerine sevinç ifadeleri içerdiği ifade edildi.

İş Yerlerindeki İslamofobik Taciz Olayları

CAIR, Müslüman topluluk içinden gelen şikayetler arasında özellikle iş yerlerinde gerçekleşen taciz olaylarına dikkat çekti. Gazze’de yaralanan ve ölen aile üyeleri ve akrabaları olan Filistinlilerin iş verenleri tarafından yapılan tek taraflı empati açıklamaları ve İsrail’e destek mesajları içeren mektupların paylaşılmasından rahatsız oldukları belirtildi.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Doğal olarak bir işverenin çalışanı üzerindeki otoritesiyle birlikte konuyla ilgili tek taraflı açıklamalar yapması, meydana gelen olayların sadece bir topluluğu değil aslında birden fazla topluluğu etkilediğinin göz ardı edildiğini gösteriyor.”

“Müslümanların Kolay Hedef Hâline Getirildiği Bir Ortam Oluşturuluyor”

Açıklamada ayrıca “Kamu görevlileri tarafından yapılan eşit derecede tek taraflı açıklamalar ve medya tarafından yapılan tek taraflı haberler, Müslümanların kolay hedef olduğu bu tek taraflı atmosferin oluşturulmasına elbette yardımcı oldu. Bu durum iki kat endişe verici, çünkü 11 Eylül’den sonraki yıllarda, seçilmiş liderlerimizin dengeli bir liderlik sergilememesinin ve medyanın sorumsuz ve önyargılı haberciliğinin topluluklarımızın yaşadıkları sıkıntılara doğrudan katkıda bulunduğu pervasız İslamofobinin en karanlık günlerinden zor dersler çıkardığımıza tam da inanmaya başlamıştık.” dendi.

“Bu açık demokraside en üst düzey liderlik kademelerinde sahip olduğumuz tüm eğitim, bilgelik ve yaşam deneyimine rağmen, bazı konular söz konusu olduğunda kendimizi hâlâ Orwellvari zihin kontrolü, psikolojik manipülasyon ve (diğer tarafı) canavarlaştırma atmosferlerine bu kadar kolay kaptırabilmemiz sinir bozucu.” ifadelerine yer verilen açıklamada, liselerde ve üniversite kampüslerinde Müslüman ve Arap öğrencilere yönelik taciz ve tehditler de açıkça kınandı. (AA/P)

Enise Yılmaz

Bochum Ruhr Üniversitesinde hukuk eğitimi gören Yılmaz, Perspektif’in yayın kurulu üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler