'İsrail-Filistin'

Ünlüler Gazze İçin Ne Dedi?

Dünya genelinde birçok oyuncu, müzisyen ve sanatçı İsrail ve Gazze’de yaşananlarla ilgili sosyal medya hesaplarında paylaşımda bulundu. Filistin’e destek veren ünlülerin yanı sıra, İsrail’e destek veren isimler de var.

©DFree / Shutterstock.com ©vipflash / Shutterstock.com ©s_bukley / Shutterstock.com ©lev radin / Shutterstock.com ©Kathy Hutchins / Shutterstock.com

İsrail’in Gazze’ye yönelik 7 Ekim’den beri devam eden aralıksız bombardımanda binlerce sivil öldürüldü, onbinlercesi ise yaralandı. Bombardımanın hedefi olan hastane, kilise, cami ve BM’ye ait okullar gibi sivil halkın sığındığı binalar ise kullanılamaz hâle geldi.

Pek çok ünlü ve sosyal medya fenomeni olanlar karşısında çeşitli gerekçelerle sessiz kalmayı tercih ederken bazı tanınmış müzisyen, oyuncu ve sanatçılar İsrail’in sivilleri hedef alan saldırılarına tepki gösterdi. Sosyal medya hesaplarında Filistinlilerle dayanışma göstererek ateşkes çağrısı yapan ünlülerin yanı sıra, İsrail’e destek veren isimler de vardı.

Hangi Ünlü Ne Dedi?

ABD’li oyuncu Angelina Jolie Instagram hesabından açıklama yaparak, İsrailin Gazze’de sivillere yönelik saldırılarına tepki gösterdi: “İsrail’de yaşananlar bir terör eylemidir. Ancak bu, Gazze’de gidecek hiçbir yeri, yiyecek ve suya erişimi, tahliye imkanı olmayan ve hatta sığınmak için sınırı geçme gibi temel bir insan hakkından bile mahrum sivil halkın bombalanması sonucu kaybedilen masum hayatları haklı çıkarmaz.”

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Ein Beitrag geteilt von Angelina Jolie (@angelinajolie)

Angelina Jolie’nin babası oyuncu Jon Voight ise, bir video yayımlayarak kızının açıklamalarından hayal kırıklığı duyduğunu belirtti: “Kızımın da çoğu kişi gibi Tanrı’nın onurunu, Tanrı’nın gerçeklerini anlamamış olması beni hayal kırıklığına uğrattı.” İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları ile ilgili olarak ise Voight, “Bu tanrının kutsal topraklardaki çocukları için adaleti. İsrail ordusu toprağını, halkını korumalıdır. Bu bir savaş. Solun düşündüğü gibi medeni bir şekilde ilerleyemez” sözlerini kullandı.

Filistin asıllı ve İsrail devletinin Filistin politikalarına yönelik eleştirileriyle sıkça gündeme gelen ABD’li ünlü iş adamı Mohamed Hadid ve kızları Bella ve Gigi Hadid de yaşananlar dolayısıyla sosyal medya hesaplarından çeşitli paylaşımlar yaptılar. Gazze’ye yönelik İsrail saldırılarının başladığı 7 Ekim’den beri pek çok paylaşım yapan Mohamed Hadid, “Her şe 1948’de başladı” yazılı bir görsel paylaşarak ailesinin Filistin’den sürülme hikayesini aktardı. Hadid başka bir paylaşımında da olanlardan Netanyahu ve aşırı sağcı hükûmeti sorumlu tututarak, “Bu acımasız işgali durdurun ki tüm insanlar güven içinde ve özgür olsun.” dedi.

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Ein Beitrag geteilt von Mohamed Hadid (@mohamedhadid)

Gigi Hadid de Instagram sayfasında paylaştığı mesajda “Filistinlilerin mücadelesi ve işgal altında süren yaşamlarına dair derin üzüntü duyuyor, onların duygularını paylaşıyorum.” dedi. Gigi Hadid Yahudi dostlarına da seslendi: “Daha önce de yaptığım gibi, Yahudi dostlarıma karşı da bunu açıkça ifade etme sorumluluğu hissediyorum: Filistinliler için umutlarım ve hayallerim olsa da, bunların hiçbiri bir Yahudi’nin zarar görmesini içermiyor. Masum insanların terörize edilmesi ‘Özgür Filistin’ hareketi ile uyumlu değildir ve bu harekete hiçbir faydası yoktur.”

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Ein Beitrag geteilt von Gigi Hadid (@gigihadid)

Gazze’ye yönelik saldırıların ilk haftalarında herhangi bir paylaşım yapmayan Bella Hadid ise kendisinin ve ailesinin telefon numarasının internete sızdırıldığını ve her gün ölüm tehditleri aldığını açıklayarak sessizliğini bozdu. Sosyal medya hesabından paylaştığı mesajına “Sessizliğim için beni bağışlayın” diyerek başlayan Bella Hadid, “Ama daha fazla sessiz kalamayacağım. Korku, bir seçenek değil. Filistin halkı ve çocuklar özellikle de Gazze’de yaşayanlar bizim sessizliğimizi kaldıramaz. Cesur olan biz değiliz, onlar cesur” dedi.

Filistin’e verdiği destek sonrası marka yüzü olduğu ünlü kozmetik firması Dior, Bella Hadid’in işine son vererek yerine İsrailli manken May Tager’ı tercih etti.

ABD’li ünlü oyuncu Susan Sarandon ise Twitter hesabında, “Gazze’de olup bitenlerle ilgilenmek için Filistinli olmanıza gerek yok. Filistin’in yanındayım. Herkes özgür olana kadar kimse özgür değildir” paylaşımında bulundu.

İsrail-Filistin meselesinde eleştirilerini yıllardır yüksek sesle dile getirmekten kaçınmayan Pink Floyd’un kurucularından ünlü rock müzisyeni Roger Waters da 2006 yılında BM heyetiyle birlikte Filistin’i ziyaret ettiğini belirterek, orada gördüklerinden çok etkilendiği dile getirdi. Sosyal medya hesabında yayınladığı bir videoda şu ifadeleri kullandı: 

“Bunları neredeyse 20 yıldır söylüyorum. Mesajım çok basit. Bunca yıldır kardeşlerimizin eşit haklara sahip olması için tabiatın çağrısına karşı sanki sağır kalmışız gibi hissediyorum. Eşit insan hakları, savaşın tek panzehridir. Geçen cumartesi, savaş suçu iddialarını dinledim ve bunları ayrım yapmadan kınıyorum.”

Amerikalı Oscar’lı oyuncu Natalie Portman ise instagram hesabında Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırısında hayatını kaybedenler ve İsrailli rehinelerle ilgili bir paylaşım yaparak, “Kalbim İsrail halkı için paramparça oldu. Çocuklar, kadınlar ve yaşlılar öldürüldü ve evlerinden kaçırıldı. Bu barbarca eylemler karşısında dehşet içindeyim ve kalbim, etkilenen herkesin aileleri için sevgi ve dua ile çarpıyor.” mesajını paylaştı.

İsrail’e yönelik eleştirileriyle de bilinen Yahudi asıllı oyuncu, 2018 yılında İsrail meclisinin kabul ettiği tartışmalı Yahudi Ulus Devlet Yasasını “ırkçı” olarak nitelendirmiş, aynı yıl layık görüldüğü “Yahudi Nobeli” olarak anılan ve gelecek nesil Yahudilere ilham kaynağı olacak dünyaca etkili bireylere verilen 2 milyon dolar değerindeki “Genesis Ödülü“nü almayı reddetmişti.

Bir başka Hollywood oyuncusu Mark Ruffalo, sosyal hesabında yaptığı bir paylaşımda: “Yaşanan tarifsiz acılardan ve can kayıplarından dolayı büyük üzüntü duyuyorum. Bu korkunç şiddet sona ermeli.” cümlelerini paylaştı.

View this post on Instagram

 

A post shared by Mark Ruffalo (@markruffalo)

ABD’li oyuncu Dwayne Johnson da sosyal medya paylaşımında İsrail ve Filistin’de ölen masum sivillerden dolayı duyduğu üzüntüyü paylaşarak, “Çözüm için dua ediyorum. Tüm masum hayatlar için dua ediyorum.” sözlerini kullandı.

View this post on Instagram

 

A post shared by Dwayne Johnson (@therock)

Oyunculuk kariyerine başlamadan önce İsrail ordusunda görev yapan oyuncu Gal Gadot, sosyal medya hesabını bu süreçte aktif kullanan isimlerden bir diğeri oldu. Wonderwoman filmiyle ünlenen Gadot, 7 Ekim’de paylaştığı görselle İsrail’i desteklediğini duyurdu. Gadot geçmişte de İsrail’in Filistinlilere yönelik operasyonları sırasında yaptığı paylaşımlarla İsrail ordusuna desteğini ifade etmişti.

View this post on Instagram

 

A post shared by Gal Gadot (@gal_gadot)

 

Oscar ödüllü oyuncu Cate Blanchett, İsrail işgali altındaki Gazze’de yaşamın vahşetine ışık tutarak Avrupa Parlamentosu’nda ateşkes çağrısında bulundu. Ayrıca silahsız Filistin halkının hedef alınmasının durdurulması için acil uluslararası müdahale çağrısında bulundu. Cate Blanchett, “Ben Suriyeli değilim. Ben Ukraynalı değilim. Ben Yemenli değilim. Ben Afgan değilim. Ben Güney Sudanlı değilim. İsrail ya da Filistin’den değilim. Ben bir politikacı değilim. Ben bir uzman bile değilim. Ama ben bir tanığım” dedi Avrupa Parlamentosu’na hitaben yaptığı konuşmada.

 

ABD’li oyuncu ve yapımcı John Cusack, kişisel sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımda, “Korkunç kayıpların yasını tutarken – adalet için savaşan ve barış arayan İsrailliler ve Yahudi kardeşlerimizle dayanışma. Akıl almaz bir ölçekte hayal bile edilemeyecek acılar çeken, barış arayan Filistinlilerle dayanışma.” cümlelerini kullandı.

Sanatçılardan Biden’a “Ateşkes” Mektubu

Andrew Garfield, America Ferrera, Cate Blanchett, Channing Tatum, Dua Lipa, Jessica Chastain, Kristen Stewart, Macklemore, Mark Ruffalo, Oscar Isaac ve Joaquin Phoenix’in aralarında olduğu çok sayıda ünlü ismin imzasıyla ABD Başkanı Biden’a hitaben bir mektup yayımlandı.

Artists4ceasefire.org tarafından organize edilen mektupta imzası olan sanatçılar Gazze’ye yönelik bombardımana son verilmesi ve rehinelerin güvenli bir şekilde serbest bırakmaları çağrısında bulunuldu. Mektupta şu ifadelere yer verildi:

“ABD Başkanı olarak sizden, bir can daha yitirilmeden Gazze ve İsrail’de gerilimin derhal düşürülmesini ve ateşkes çağrısında bulunmanızı rica ediyoruz. Son bir buçuk haftada 5 binden fazla insan öldürüldü ve vicdan sahibi herkes bu sayının bir felaket olduğunu bilir.” İnanç ve etnik köken farketmeksizin tüm yaşamın kutsal olduğuna inanıyor, Filistinli ve İsrailli sivillerin öldürülmesini kınıyoruz.

Yönetiminize ve tüm dünya liderlerine kutsal topraklardaki tüm canları onurlandırmaya ve gecikmeden ateşkes çağrısında bulunmaya, Gazze’deki bombalamaya son verilmesine ve rehinelerin güvenli bir şekilde serbest bırakılması için çağrıda bulunuyoruz. Gazze’de yaşayan iki milyon kişinin yarısı çocuk, üçte ikisinden fazlası ise evlerini terk etmek zorunda kalan mülteciler ve onların torunlarından oluşuyor. İnsani yardımın onlara ulaşmasına izin verilmelidir.”

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler