'İslami Cemaatler'

Hamburg İslam Merkezi’ne Geniş Çaplı Polis Baskını

Siyasetçiler uzun süredir Almanya'da Şii cemaatine ait Hamburg İslam Merkezi'nin kapatılmasını talep ediyordu. Polis, aşırılık yanlısı olmakla suçlanan merkeze bağlı 54 cami derneğine baskın düzenledi.

Fotoğraf: trabantos - Shutterstock.

Federal Anayasayı Koruma Dairesinin uzun süredir takip ettiği Hamburg İslam Merkezi (IZH) ile ilgili olarak güvenlik güçleri 16 Kasım Perşembe sabahı erken saatlerde yedi eyalette (Hamburg, Aşağı Saksonya, Hessen, Baden-Württemberg, Bavyera, Berlin ve Kuzey Ren-Vestfalya) kuruma ve beş olası alt kuruluşuna yönelik baskınlar düzenledi. Eyalet İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, IZH’nin faaliyetlerinin, Almanya’daki anayasal düzeni ve uluslararası anlayış fikrini ihlal ettiğinden şüphelenilen İran’ın devrimci konseptini yaymayı amaçladığı öne sürüldü.

Lübnan Hizbullahı ile Bağlantı Şüphesi

Açıklamada güvenlik makamlarının, IZH’nin Lübnan Hizbullahı’nın faaliyetlerini desteklediği iddialarını da araştırıldığı bildirilirken, grubun terör örgütü olarak sınıflandırıldığı ve faaliyetlerinin Almanya’da yasaklandığı hatırlatıldı.

Sabah yaklaşık 500 polisin katıldığı baskınlarda, elektronik cihazlar ve belgelere incelenmek üzere el konulduğunun aktarıldığı açıklamada görüşlerine yer verilen İçişleri Bakanı Nancy Faeser, şu ifadeleri kullandı:

“Özellikle de pek çok Yahudi’nin kendisini tehdit altında hissettiği bu dönemde, radikal propagandaya ve Yahudi ve İsrail karşıtı kışkırtmalara genellikle müsamaha göstermiyoruz. Şu anda son derece dikkatli olmamız ve sert önlemler almamız gerekiyor. Bu nedenle her türlü sağlam temelli şüpheyi kararlılıkla araştırıyoruz.”

İçişleri Senatörü IZH Operasyonunu Memnuniyetle Karşıladı

Konuyla ilgili ulusal medyaya konuşan Hamburg İçişleri Senatörü Andy Grote (SPD) baskınları “ağır bir darbe” olarak nitelendirirken IZH’nin vaktinin artık “dolduğunu” ifade etti. Yapılan eş zamanlı operasyonların Anayasayı Koruma Dairesi tarafından uzun yıllardır aşırılık yanlısı olarak sınıflandırılan merkeze yönelik yasaklama işlemlerinde oldukça mesafe katedildiğini gösterdiğini belirten Grote şöyle konuştu:

“IZH bir bütün olarak Hamburg’dan ne kadar çabuk yok olursa o kadar iyi olur. Bugün [yapılan operasyon] bizi bu hedefe çok daha fazla yaklaştırıyor. (…) Federal İçişleri Bakanlığının yasaklama işlemlerini büyük bir kararlılıkla sürdürmesinden büyük memnuniyet duyuyorum ve bu işlemlerin artık tutarlı bir sonuca bağlanacağını ve IZH’nin yakın gelecekte kapatılacağını varsayıyorum.”

IZH’nin Kapatılması Bir Süredir Talep Ediliyordu

Federal İçişleri Bakanlığına göre, Anayasayı Koruma Dairesi, IZH’nin “bazı camiler ve dernekler üzerinde tam kontrol de dahil olmak üzere büyük bir etkiye sahip olduğunu” tahmin ediyor. Bakanlığın açıklamasında, bu çevrelerde Yahudi ve İsrail karşıtı tutumlarla sıklıkla karşılaşmak mümkün olduğu belirtiliyor.

Hamburg’daki kurum, yıllardır dış bağlantı ve antisemitizm konularıyla ilgili olarak çok eleştiriliyordu. Geçtiğimiz çarşamba günü Hamburg Eyalet Meclisine sunulan ortak bir önergede, çeşitli parlamento grupları, on yıllardır Hamburg Anayasayı Koruma Dairesi tarafından izlenen IZH’nin bir an önce kapatılması çağrısında bulundu. Federal Meclis üyeleri de geçtiğimiz yıl IZH’nin kapatılmasını talep etmişti.

IZH’nin ZMD Üyeliği Askıya Alınmıştı

Hamburg İslam Merkezi’ne yönelik ülke çapındaki baskınlar nedeniyle, ülkedeki İslami temsil kuruluşlarından biri IZH’yle arasına mesafe koydu. Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi (ZMD), yaptığı açıklamada, IZH’nin platforma olan üyeliğini geçici olarak askıya aldığını duyurmuştu:

“Masumiyet karinesi geçerlidir ve anayasal devletimize güvenimiz tamdır. Bununla birlikte, konu açıklığa kavuşana kadar bu adımı atmak etkilenen herkesin yararına olacaktır.”

60 yıllık geçmişi olan camiyi ve Almanya’daki Şii yaşam geleniğini korumaya önem verdiğini söyleyen ZMD yönetimi, yöneltilen iddia ve suçlamalarla ilgili olarak uzun süredir IZH ile yoğun görüşmeler yürüttüğünü de belirtti. (P)

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler