"Aşırı Sağ"

Fransa’da Aşırı Sağın Yeni Hedefi Filistin’e Destek Verenler

Fransa'da, hâlihazırda var olan aşırı sağ tehlikesi büyürken, Filistin'e destek açıklaması yapan isimler aşırı sağcı gruplardan tehdit mesajları almaya devam ediyor.

Fotoğraf: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

İsrail-Filistin savaşının Batı’da, özellikle de Fransa’da Müslüman karşıtı atmosferi besleyerek aşırı sağ tehlikeyi arttırdığı görülüyor. Geçtiğimiz haftalarda Pessac’da ve Lyon’da camilerin duvarlarına “Fransa Fransızlarındır” ve “Valizleriniz ya da tabutlarınız” gibi cümleler yazılmıştı. Aynı şekilde, geçtiğimiz günlerde Cherbourg ve Valence camilerinin kapısına da ölüm tehditleri yazılmıştı.

Bu bağlamda Müslüman karşıtı saldırıların arttığı medyada görülürken İçişleri Bakanlığı geçtiğimiz ay boyunca yaşanan saldırıların sayısına dair herhangi bir veri açıklamamıştı.

Kasım ayı içinde ise Fransız Müslüman Konseyi (Conseil Français du Culte Musulman) yazılı bir açıklama yaparak çok sayıda caminin ve Fransız Müslümanın tehditlere maruz kaldığını belirtmiş, medya organlarının Müslümanları hedef gösteren dilini kınamıştı. Fransa Müslüman Konseyi, ekim ayından bu yana İslamofobinin yükselişi karşısında duydukları endişeyi dile getirmiş, özellikle geleneksel ve sosyal medyadaki Müslüman toplumu hedef alan tehditlere ve nefret söylemine dikkat çekmişti. Bilhassa kamuya mal olmuş kişiler tarafından sarf edilen ve yer yer iftira niteliğindeki ifadelerle ilgili olarak hiçbir hukuki yaptırım uygulanmamasını eleştirmişti.

Sosyal Medya Üzerinden Tehditler

Öte yandan Fransa’da, İsrail’in Gazze’ye saldırılarının ardından Filistin’e destek açıklaması yapan gazeteci, sanatçı ve muhalif siyasiler aşırı sağ gruplardan tehdit mesajları almaya devam ediyor. Anadolu Ajansı (AA) ve Filistin medya kuruluşu Gaza News’in yürüttüğü araştırma sonrası, aşırı sağ grupların  Telegram yayın kanalları üzerinden Fransa basınında Filistin’e verdiği destek ile öne çıkan isimleri, kişisel bilgilerini paylaşarak hedef gösterdiği ortaya çıktı.

Bu gruplar sosyal medya üzerinden taciz mesajları gönderdikleri Filistin destekçilerinin daha sonra iş yerleri ile de bağlantıya geçerek hedef aldıkları kişiler hakkında karalama kampanyası yürütüyor.

Aşırı sağ grupların özellikle sosyal medyada hedef gösterdiği isimlerden birisi de Rima Hassan. Kendisi de bir Filistin mülteci kampında doğmuş olan hukukçu aktivist Hassan, Mülteci Kampı Gözlem isimli sivil toplum kuruluşunun kurucusu. Orta Doğu’daki gelişmeler ekseninde aldığı tehditleri sosyal medyadan duyuran Hassan konu ile ilgili olarak suç duyurunda bulundu.

Bugüne kadar aşırı sağ grupların hedefi olan isimler arasında komedyen Yassine Belattar, Malik Bentalha, gazeteci Guillaume Meurice, avukat Fabrice Di Vizio, Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) milletvekilleri David Guiraud ve Louis Boyard’ın yanı sıra AA muhabiri Feiza Ben Mohamed de yer alıyor.

Aşırı Sağ Gruplar Farklı Kentlerde Sokaklara İnmişti

Geçtiğimiz haftalarda Drome bölgesinde bilinmeyen nedenle çıkan kavgada 16 yaşındaki Thomas isimli bir genç bıçaklanarak öldürülmüş, 18 kişi yaralanmıştı. Yetkililer, 400’den fazla kişinin bulunduğu salonu basan ve çok sayıda kişiyi yaralayan saldırganların siyasi ya da dinî bir gerekçeyle hareket etmediğini değerlendirdiklerini belirtmişti. Bunun ardından aşırı sağcılar silahlı bir şekilde sokaklara inmişti.

Bu bölgeye bağlı Romans-sur-Isere’de demir sopalar ve havai fişek taşıyan yaklaşık 60 kişilik aşırı sağcı grup “İslam Avrupa dışına” sloganları atarak yürüyüş yapmıştı. Bölgede bazı camilere de tehdit mesajları gönderilmişti. Kentte yaşanan şiddet olaylarında rolü olan 6 kişi, 6 ila 10 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Romans-sur-Isere’in ardından Rennes kentinde de aşırı sağcılar “Fransa Fransızlarındır” sloganları atarak yürüyüş yapmıştı. Aşırı sağcılar Lyon’un 5’inci bölgesinde de gösteri yapmış, sosyal medyada yayılan görüntülere, “Göç öldürür” yazılı pankartlar taşıyan kişilerin, “İslam Avrupa dışına” ve “Thomas için” sloganları attığı yansımıştı. Polisin müdahale ettiği gösterilerde 8 aşırı sağcı gözaltına alınmıştı.

Muhalefet milletvekilleri, bu grupların çeşitli kentlerde baskın düzenleme girişimini eleştirerek medyayı ve siyasetçileri aşırı sağı cesaretlendirmekle suçluyor. Aşırı sağcıların, özellikle Filistin meselesini de araçsallaştırarak Müslümanlara yönelik nefreti körüklemeye çalıştığına işaret ediliyor.

“Şehirlerimizde Gezen Paramiliter Gruplar Görüyoruz.”

Geçtiğimiz günlerde kamu yayıncısı Franceinfo‘nun konuğu olan eski Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, ülkenin farklı kentlerinde çıkan şiddet olaylarını değerlendirdi. Aşırı sağcı gruplara karşı uyarıda bulunan Hollande, “Şehirlerimizde gezen paramiliter gruplar görüyoruz. Bu çok ciddi.” dedi.

Hollande, Fransa’da insanların farklı görüşlerini ifade edebileceği ancak askeri malzemeye benzer eşyalarla sokakta yürüyüş yapamayacağı değerlendirmesinde bulundu. ​​​​​​​

Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) Partisi Milletvekili Thomas Portes, konuk olduğu BFMTV kanalında, farklı kentlerde aşırı sağcıların çıkardığı şiddet olaylarını, “Arapları öldürmeye yönelik koordineli bir operasyon” olarak niteledi. Portes, “Müslüman nefreti” ile beslenerek ülkede kaosu körükleyenlerin, hafta sonu yaşanan olayların “siyasi sorumluluğunu” taşıdığını ifade etti. Fransız milletvekili, bu kişilerin, medeniyetler arası bir savaş istediği ve söz konusu aşırı sağ grupların ideolojisini beslediği yorumunda bulundu. (AA,P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler