'Avrupa Komisyonu'

AB’den Sinagog ve Camileri Korumak İçin 30 Milyon Avroluk Bütçe

Avrupa Komisyonu, Avrupa’da son dönemde artan antisemitizm ve İslamofobiyi “Avrupa'da nefrete yer yok” sözleri ile kınarken, kıta genelindeki cami ve sinagoglarda güvenliğin arttırılması için 30 milyon avroluk bir fon sözü verdi.

Fotoğraf: Shutterstock- symbiot

6 Aralık’da Brüksel’de Avrupa Komisyonu ve Yüksek Temsilci tarafından yayımlananNefrete Yer Yok: Nefrete karşı birleşmiş bir Avrupa” isimli bildiride, Avrupalılara hoşgörü ve saygı için seslerini yükseltmeleri ve nefrete karşı durmaları için çağrıda bulunuldu. Avrupa Komisyonu kıta genelindeki sinagog ve camilerde güvenliğin arttırılması için 30 milyon Avroluk bir fon sözü verdi.

Bildiride, oluşturulan fonun amacının güvenlik, dijital, kültür ve spor da dâhil olmak üzere çeşitli politikalardaki eylemleri güçlendirerek nefretin her türüyle mücadele çabalarını arttırmak olduğunun altı çizildi. İbadethanelerin korunmasına yönelik ilave finansmanı da içeren bu çabaların içeriği Komisyon Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas tarafından açıklandı. Çoğunlukla kamusal alanlar, toplum merkezleri ve sinagog ve camiler gibi ibadet yerlerinin güvenliğinin arttırılması için kullanılacak olan yeni fonun detaylarını veren Schinas, hiçbir Avrupalının kendisini güvensiz hissetmesine müsamaha gösterilmemesi gerektiğini söyledi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise bildiride şu sözlere yer verdi: “Avrupa, farklı kültürel ve dinî kimliklerin onurlandırıldığı bir yerdir. Saygı ve hoşgörü toplumlarımızın kurucu değerleridir. Bu nedenle, antisemitizm ve Müslüman karşıtı nefretle karşılaştığımızda buna karşı durmalıyız. Birliğimizdeki her bir bireyin onuru ve güvenliği her şeyden önemlidir.”

Odak Noktası Yahudi Kurumların Korunması

Komisyon Başkan Yardımcısı Schinas ise şu sözlerini şöyle sürdürdü: “Herhangi bir Avrupa şehrinde bir camiyi ya da sinagogu ziyaret ettiğinizde, büyük olasılıkla bir güvenlik çemberi olduğunu göreceksiniz. Ve bu en Avrupa dışı durumdur, bu bizim Avrupa’mızın bir parçası değildir. Avrupa böyle görünmemelidir.

Değerler ve Şeffaflıktan Sorumlu Başkan Yardımcısı Věra Jourová, “Ben şahsen Avrupa’nın herhangi bir dinî topluluğun kendini güvende hissetmediği bir yer olmasını asla kabul etmeyeceğim. Hiçbir Avrupalı da bunu kabul etmemeli,” açıklamasında bulundu.

Komisyonun oluşturacağı fonun odak noktasının Yahudi kurumlarının korunmasına yönelik olduğu ve komisyon tarafından bu kurumlar için daha yüksek bir bütçe ayrılacağı açıklandı. Her bir bütçenin ne kadar olduğu konusunda ise herhangi bir bilgi verilmedi. 

X ve Tiktok’a İçerik Kaldırma Çağrısı

“7 Ekim’den bu yana, bir daha görmeyi ummadığımız sahneleri Avrupa’da yaşadık.” ifadelerine yer verilen bildiride Avrupa tarihinin en karanlık günlerini anımsatan” düşmanlığı kışkırtan nefret içerikli sosyal medya paylaşımlarının da kaldırması çağrısı yapıldı.

Jourová, platformlarından nefret söylemini kaldırmak için daha fazla çaba göstermesi gereken sosyal medya şirketleri olarak Elon Musk’ın sahip olduğu eski adı Twitter olan X’i, ve TikTok’u gösterdi. “X ve TikTok konusunda çok şey yapılması gerekiyor, Yahudi cemaatleri bana bu iki platform ve özellikle de TikTok konusunda gerçekten endişeli olduklarını söylüyorlar çünkü genç neslin düşünceleri üzerinde muazzam bir etkiye sahipler.”

Komisyon ayrıca bu yılın başlarında Dijital Hizmetler Yasası ile büyük çevrimiçi platformlar için getirilen daha sıkı düzenlemeler yapılacağını açıkladı. Aynı zamanda gazetecilere yönelik medya standartlarını koruma ve nefret söylemini tanıma eğitimlerini desteklerken, AB ve Arapça konuşulan dünyada doğruluk kontrolörlerine yönelik desteğin de arttırılacağının altı çizildi.

Medine Tezcan

Uluslararası Londra Üniversitesinde Siyasal Bilimler ve Uluslarası İlişkiler eğitimini tamamlayan Medine Tezcan, İsveç Genç Müslümanlar (SUM) Derneğinin başkan yardımcılığını yapmıştır. Tezcan, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler