'Almanya'da İslami Kurumlar'

Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi (ZMD)

5 milyonu aşkın Müslüman nüfusa ev sahipliği yapan Almanya’daki Müslüman dinî kuruluşları tanıtma amacı taşıyan Almanya’da İslami Kurumlar serisinin ilk yazısında Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi’ni (ZMD) tanıyoruz.

Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi (ZMD) 1987 yılında Köln’de kurulmuştur. Kendi verilerine göre günümüzde kuruma yaklaşık 300 cami cemaati üyedir. ZMD, 19 Müslüman çatı örgütünün çatı kuruluşu olup bunların dışında münferit üyeleri de bünyesinde barındırmaktadır. ZMD çatısı altında en fazla üyeye sahip olan kuruluş, yaklaşık 120 cemaat ile Avrupa Türk İslam Kültür Dernekleri Birliği ATİB’dir.

ZMD ülke çapında altı federal eyalette bir eyalet derneği olarak örgütlenmiştir. Bu eyaletler Hamburg, Hessen, Berlin, Kuzey Ren Vestfalya ve Renanya Palatina’dır. Ayrıca ZMD, Almanya Müslümanları Koordinasyon Konseyi’nin (KRM) de kurucu üyelerinden biridir.

ZMD’yi oluşturan mozaik Almanya’daki farklı Müslümanları yansıtmaktadır. Zamanla birçok Müslüman kuruluş ZMD’den ayrılmış ve bağımsız hâle gelmiştir. Ancak Almanya Müslümanları Merkez Konseyi, 2022 yılının ocak ayı sonunda kurucu üyesi olan Alman Müslüman Cemiyeti’nden (DMG) ayrılmıştır. Bunun nedeninin kamuoyuna yansıyan bazı iddialar olduğu ifade edilmişti. DMG daha önce temsilciler meclisi tarafından alınan çoğunluk kararı sonucunda Merkez Konseyi üyeliğini askıya almıştı. Taraflardan hiçbiri bu kararın arka planı hakkında yorum yapmak istememişti.

Müslümanca Yaşamın Teşvik Edilmesi

Bu konuya ilişkin olarak internet sayfasında yapılan açıklamada, ZMD’nin en önemli amaçlarından birinin “Almanya’da Müslüman yaşamın teşvik edilmesi ve Müslümanların dinlerini yaşamalarının kolaylaştırılması” olduğu ifade edilmektedir. Verilen dinî hizmetler arasında namaz vakitlerinin hesaplanması, bayram takvimleri de dahil olmak üzere İslami takvimin belirlenmesi, İslami kesim usullerinin belirlenmesi, İslami kabristan ve defin yerlerinin oluşturulması ve cemaatlerde Kur’an öğretiminin geliştirilmesinin yanı sıra, kadınlar ve aile, din dersi, diyalog, hukuk, hayvan hakları, çevre, bilimsel uzmanlık ve ay gözlemleme gibi teolojik konularda danışmanlık hizmeti yer almaktadır.

ZMD ayrıca üye cemaatlerine, çocuk ve gençlik çalışmaları, kadınlar ve ebeveynler için danışmanlık ve cezaevlerinde dinî/ruhani destek konularında hizmet verecek sosyal ve manevi destek kuruluşları kurmaları konusunda yardımcı olur. Ayrıca kreş ve anaokullarını işleten komitelerde aktif olarak yer almaktadır.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler