'Almanya'

Almanya Artık Türkiye’den İmam Kabul Etmeyecek

Alman hükûmeti orta vadede Türkiye'den Almanya'ya imam gönderilmesine son vermek istiyor. Bu amaçla Türkiye ve DİTİB'le bir anlaşma sağladı. Yapılan plana göre, her yıl 100 imamın Almanya'da eğitilmesi öngörülüyor.

Fotoğraf: Shutterstock.com | Değişiklikler: Perspektif

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kasım ayında Almanya ziyaretinde Şansölye Olaf Scholz ile yapılan görüşmede imamların Almanya’da eğitilmesi gündeme gelmişti. Federal Almanya İçişleri Bakanlığı, ülkede görev yapan ve Türkiye tarafından istihdam edilen din görevlilerinin gönderilmesine kademeli olarak son verilmesi konusunda Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) ile anlaşmaya varıldığını bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, düzenlenecek ortak bir eğitim programıyla Almanya’da her yıl 100 din görevlisinin yetiştirileceği ve istihdam edilen din görevlisi kadar Türkiye’den gönderilen din görevlisi sayısının azaltılacağı kaydedildi.

Faeser: “Bu Karar Bir Dönüm Noktası”

İçişleri Bakanı Nancy Faeser, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, uzun müzakerelerin sonucu bu kararın alındığını belirtti. Faeser, açıklamasında, “Bu, Almanya’daki Müslüman toplumların entegrasyonu ve katılımı açısından önemli bir dönüm noktasıdır. Bizim dilimizi konuşan, ülkemizi tanıyan ve değerlerimizi savunan vaizlere ihtiyacımız var. İmamların dinler arası diyaloğa katılmalarını ve toplumumuzdaki inanç sorunlarını tartışmalarını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bakanlık açıklamasında, Almanya’da yetiştirilecek din görevlilerinin, DİTİB’in Dahlem’deki mevcut eğitim programının bir parçası olarak, ek bir program aracılığıyla eğitim alacağı belirtildi.

75 İmam, Islamkolleg’de Eğitim Alacak

Almanya’da İçişleri Bakanlığının desteğiyle 2019’da Osnabrück’te Müslümanlar için imam ve manevi rehber yetişmek amacıyla kurulan “Islamkolleg” (İslam yüksekokulu) DİTİB ile beraber eğitim sürecini yürütecek. Kurum ilk mezunlarını geçtğimiz ekim ayında vermişti. DİTİB ve Osnabrück’teki Islamkolleg arasındaki eğitim iş birliği, Almanya ve Türkiye’deki yedi İslam ilahiyatı fakültesinin mezunlarını istihdam etmeyi amaçlıyor. Eğitim müfredatı (gerekli görülürse) Almanca öğrenme, teolojik programlar, hitabet eğitimin yanı sıra sosyal ve politik konuları da kapsıyor: Örneğin, Alman anayasası ve tarihi gibi.

Islamkolleg Başkanı Samy Charchira’nın ülke medyasına verdiği bilgiye göre, 100 imamın 75’i Islamkolleg tarafından eğitilecek. Fakat eğitim kurumunda kapasite yetersizliği söz konusu. Bu sebeple DİTİB, geri kalan 25 imamı Dahlem’deki din görevlisi eğitim merkezinde eğitmeyi planlıyor. Federal İçişler Bakanlığı, Islamkolleg ve DİTİB arasındaki iş birliğini yıllık 500 bin avroluk bir kaynakla destekleyecek.

DİTİB’in Islamkolleg ile iş birliği içinde eğittiği imamların kademeli olarak DİTİB’e bağlı 900 camide görevlendirilmesi hedefleniyor. Geçiş sürecinde atanan din görevlilerinin teknik denetiminin 2024’te DİTİB’e devredileceği bilgisi paylaşılan açıklamada, DİTİB’in Alman yasalarına göre kayıtlı bir dernek olduğu ifade edildi. Bu planla, Dahlem ve Osnabrück’teki ilahiyat fakültelerinde öğrenim gören din görevlilerinin gelmesiyle Türkiye’den gelen imamların sayısı azalması öngörülüyor. Bu da on yıl içinde DİTİB camilerindeki herbir imamın Almanca eğitim programını tamamlamış olacağı anlamına geliyor.

DİTİB İmam Eğitimini Profesyonelleştirme Amacında

DİTİB de bu anlaşmayı “yeni bir dönemin başlangıcı” olarak yorumluyor. Yeni anlaşmayla imam eğitiminin yeni bir düzeye çıkarılması ve profesyonelleştirilmesi hedefleniyor. Yapılan basın açıklamasında, “DİTİB, son on yıldır dil becerileri ve imamların sosyal entegrasyonu konusunda yoğun sosyo-politik tartışmaların odak noktasında olan değişim ihtiyacının da farkındadır.” sözleriyle anlaşmanın gerekliliği vurgulandı. 

DİTİB’in yeni imam eğitimi programları için devlet finansmanının yanı sıra kendi mali ve insan kaynaklarını da sağlaması gerekecek. DİTİB, mesleki standardizasyonun sağlanması açısından da gerekli adımları atacaklarını vurguladı. Konsept ve uygulamaya ilişkin daha fazla bilginin ise önümüzdeki haftalarda kamuoyuyla paylaşılacağı belirtildi. (AA/P)

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler